Πτώση των κομμάτων των σοσιαλδημοκρατών, της δεξιάς και των φιλελεύθερων και άνοδο της ευρωαριστεράς αλλά και των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές, προβλέπει η εταιρία Poll Watch 2014 που συνδυάζει στοιχεία δημοσκοπήσεων απο διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. τα οποία επιβλέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας ανάλυσης που δημοσιεύθηκε χθες, η ευρωπαϊκή δεξιά δέχεται μεγάλο πλήγμα καθώς φαίνεται να χάνει 72 ευρωβουλευτές στην επόμενη ευρωβουλή ενώ οι σοσιαλδημοκράτες χάνουν τη πλειοψηφία τους στο ευρωκοινοβούλιο εκλέγοντας 221 σε 751 ευρωβουλευτές. Η Ευρωαριστερά την ίδια στιγμή σημειώνει σημαντική άνοδο και φαίνεται να ξεπερνά σε ποσοστά τους Πράσινους εκλέγοντας 56 ευρωβουλευτές έναντι 44 των Πράσινων.


Προς μεγάλο συνασπισμό Δεξιά-Σοσιαλδημοκράτες - Άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Η δεξιά με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με αυτά τα ποσοστά θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο ακόμα και σε συνεργασία με τους φιλελεύθερους (ALDE) και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς (ECR) και στρέφει το βλέμμα προς τους Σοσιαλδημοκράτες.
Έξι ακροδεξιά κόμματα μεταξύ των οποίων το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν αλλά και την Χρυσή Αυγή αναμένεται να εκλέξουν 38 ευρωβουλευτές. Αν καταφέρουν να προσελκύσουν έναν ακόμη ευρωβουλευτή απο άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε θα ξεπεράσουν το εκλογικό όριο των 25 ευρωβουλευτών απο επτά χώρες που θα τους επιτρέψει να σχηματίσουν ευρωομάδα. Κάτι τέτοιο θα ανοίξει τις πόρτες για μεγαλύτερη χρηματοδότηση απο την Ε.Ε. προς τα ακροδεξιά κόμματα μαζί με τη δυνατότητα για μεγαλύτερη παρέμβαση στις διαδικασίες του ευρωκοινοβουλίου.

Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναμένεται να εκλέξει 9 ευρωβουλευτές ενώ ακολουθεί η ΝΔ με 6 ευρωβουλευτές και η Χρυσή Αυγή με 3.