Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας MRB που διενεργήθηκε για λογαριασμό του real.gr. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ. με ποσοστό 21,5% έναντι 19,8%. Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται και στην παράσταση νίκης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι της Ν.Δ., προσεγγίζοντας ποσοστό της τάξης του 44%, έναντι 32,5%.
Στα αξιοσημείωτα ευρήματα της δημοσκόπησης, η οποία διεξήχθη από τις 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου με δείγμα 2.000 άτομα, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την οποία διαφωνεί το 50,1%, ενώ συμφωνεί το 34,6%. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους, το 69,2% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θεωρεί καλύτερη αντιμετώπιση το κούρεμα του κεφαλαίου σε συνδυασμό με ρήτρα ανάπτυξης. Επίσης, το 88,7% των ερωτηθέντων δηλώνει πως η γενική κατάσταση της χώρας είναι από αρκετά έως και πολύ άσχημη.


Σταθερά μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, λοιπόν, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, Ν.Δ. 19,8%, Χρυσή Αυγή 8,5%, Ποτάμι 6,7%, ΠΑΣΟΚ 6,3%, ΚΚΕ 5,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,8%, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. μένει εκτός Βουλής με ποσοστό 1,3%. "Άλλο κόμμα" επιλέγει το 7,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος προσεγγίζει το 19,9%.
Στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 2,1 ποσοστιαίων μονάδων της Ν.Δ., συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,8%, έναντι 24,7%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 10,6%, το Ποτάμι με 8,4%, το ΠΑΣΟΚ με 7,9%, το ΚΚΕ με 6,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,7% και η ΔΗΜ.ΑΡ. με 1,6%.
Στην παράσταση νίκης, η οποία αποτελεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, έναν από τους πιο αξιόπιστους δείκτες του πολιτικού κλίματος, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ. με 44% έναντι 32,5%. Η ίδια μέτρηση, τον Δεκέμβριο του 2013, έδινε και τότε προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με μικρότερη διαφορά καθώς είχε συγκεντρώσει 39,6%, ενώ η Ν.Δ. 34,7%.
Σε ό,τι αφορά την ερώτηση περί καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού, ο Αντ. Σαμαράς διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Αλ. Τσίπρα, με ποσοστό 38,7%, έναντι 33,9%, στη μέτρηση ανάμεσα στους "δύο".

89%: Τα πράγματα θα εξελιχθούν άσχημα!

Σε ό,τι αφορά τους λεγόμενους "δείκτες αισιοδοξίας", στο ερώτημα "Πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας, το 88,7% απάντησε "Αρκετά άσχημα" ή "Πολύ άσχημα", ενώ μόλις το 1,2% τοποθετήθηκε ότι πάμε "Αρκετά καλά" ή "Πολύ καλά". Στην ερώτηση σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, το 88,9% των ερωτηθέντων δηλώνει πως αυτή είναι από κακή εώς πολύ κακή (55,2% απαντά "πολύ κακή" και 33,7% επιλέγει "κακή"). Το 0,7% των ερωτηθέντων απαντά πως η οικονομική κατάσταση είναι "καλή", ενώ το "πολύ καλή" συγκεντρώνει... 0! Επιπλέον το 59,6% των πολιτών πιστεύουν πως θα υπάρξει ανάγκη για υπογραφή νέου Μνημονίου και λήψη νέων μέτρων, ενώ το 29,4% κρίνει πως αυτό δεν θα χρειαστεί.

Δημόσια ΔΕΗ και κούρεμα χρέους

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στο θέμα του χρέους καθώς οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να τοποθετηθούν σχετικά με τη λύση που πρέπει να δοθεί και με ποια συμφωνούν σχετικά λαμβάνοντας υπόψη το όφελος για τη χώρα. Το 69,2% απάντησε ότι πρέπει "να μειωθεί - κουρευτεί το κεφάλαιο και να μπει ρήτρα ανάπτυξης", ενώ το 20,9% υποστήριξε ότι πρέπει "να αντιμετωπιστεί με μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, χωρίς να μειωθεί το κεφάλαιο".
Σε σχέση με το ποια από τις δύο απόψεις θεωρούν οι ερωτηθέντες ως πιο ρεαλιστική στην εφαρμογή της, το 63,3% απάντησε "να μειωθεί - κουρευτεί το κεφάλαιο και να μπει ρήτρα ανάπτυξης", ενώ το 25,5% προέκρινε τη δεύτερη πρόταση ως πιο ρεαλιστική.
Για το θέμα της ιδιωτικοποίησης μέρους της ΔΕΗ και συγκεκριμένα στο ερώτημα "Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει μέρος της ΔΕΗ και να δημιουργήσει τη λεγόμενη 'μικρή ΔΕΗ', εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την ιδιωτικοποίηση;" οι μισοί εκ των ερωτηθέντων εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση. Συγκεκριμένα το 50,1% των ερωτηθέντων απάντησε "Σίγουρα Διαφωνώ" ή "Μάλλον Διαφωνώ", ενώ το 34,6% επέλεξε "Σίγουρα Συμφωνώ" ή "Μάλλον Συμφωνώ".