ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

του Δημήτρη Χρήστου

Η Κύπρια ευρωβουλευτής του ΔΗ.ΣΥ. Ελένη Θεοχάρους τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τη στάση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του "μεγαλοπρεπούς" Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος δεν αντέδρασε (κοινώς έκανε την πάπια) στο έγγραφο το οποίο υπέβαλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας, στις 23 Ιουνίου, επί ελληνικής προεδρίας, και το οποίο χαρακτήριζε την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα»! Ο Βενιζέλος αντέδρασε ως Βενιζέλος. Κατηγόρησε την Κύπρια ευρωβουλευτή πως προσπαθεί να εμπορευθεί μαζί με "δήθεν πατριωτικούς κύκλους" τις "εθνικές ευαισθησίες", ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αλλά και καμιά διαφοροποίηση Κύπρου - Ελλάδας όσον αφορά τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων.


ΦΥΣΙΚΑ η κ. Θεοχάρους είχε κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για την προκλητική αγένεια του Βενιζέλου, που επί της ουσίας δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα. Σχολιάζοντας λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να εκφράσει την ενόχλησή του ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, δηλαδή μέσω ρηματικής διακοίνωσης διερωτήθηκε γιατί ποτέ η Ελλάδα δεν έχει κάνει μια ρηματική διακοίνωση, όταν τα τουρκικά αεροπλάνα πετάνε πάνω από την Αττική και ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέπτεται την Κύπρο και χρησιμοποίησε τη ρηματική διακοίνωση για ένα δικαίωμα που η ευρωβουλευτής άσκησε εκ καθήκοντος μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΑΛΗΘΕΙΑ, ποια είναι στην πράξη η ταύτιση Ελλάδας - Κύπρου; Στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν τι είδους ταύτιση υπήρξε; Στις τωρινές διεργασίες, με την επαναφορά ενός νέου σχεδίου "τύπου Ανάν", με την Ελλάδα και την Κύπρο να είναι εγκλωβισμένες σε Μνημόνια και παρατεταμένη οικονομική κρίση, με τι προσόντα μπορούν Έλληνες και Κύπριοι να διαπραγματευτούν με την ισχυροποιημένη πολιτικά και κυρίως οικονομικά Τουρκία; Ποιος οδήγησε την κυπριακή οικονομία και συγκεκριμένα το χρηματοπιστωτικό της σύστημα στην κατάρρευση, όταν οι κυπριακές τράπεζες αγόραζαν για "εθνικούς λόγους" μαζικά ελληνικά ομόλογα τη στιγμή που όλες οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης τα ξεφορτώνονταν; Με δυο λόγια, ποιος φέρει την ευθύνη αυτής της μεγάλης εθνικού χαρακτήρα καταστροφής; Αυτός που 24 ώρες πριν την επισημοποίηση του PSI ορκιζόταν ότι οι Έλληνες μικροομολογιούχοι θα εξαιρεθούν του κουρέματος, διότι το συνολικό ποσό που κατέχουν είναι αμελητέο;

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ κάνει ο Βενιζέλος ως υπουργός Εξωτερικών; Τι υπολογισμούς έκανε στην πρόσφατη κρίση που προκλήθηκε με αφορμή την Ουκρανία; Υπολόγισε τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας και τις απώλειες από τη συνεπακόλουθη μείωση των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία, αν οι κυρώσεις που οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. απειλούσαν να επιβάλουν, επηρέαζαν σοβαρά την ελληνική πλευρά; Τι θέση πήρε στην προκλητική παρέμβαση ΗΠΑ, Τουρκίας, Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας, Κουβέιτ για την ανατροπή του Άσαντ και κυρίως τον διαμελισμό της Συρίας; Ποιά επιτροπή του ΥΠΕΞ μελέτησε τις πολιτικές και οικονομικές επιδράσεις; Πόσες συνεργασίες έχει κάνει με τον υπουργό Άμυνας αυτή τη δύσκολη και περίπλοκη περίοδο; Καμία!

ΣΤΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ζητήματα τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ΗΠΑ και στα γεωοικονομικά οι Γερμανοί. Οποιαδήποτε λύση -αν τελικά δοθεί- ασφαλώς δεν θα περάσει από το γραφείο του Βενιζέλου, ίσως ούτε και από το προεδρικό μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλωστε, οι ευρωπαϊκές σχέσεις και ειδικά οι διαπραγματεύσεις που αφορούν τη χώρα μας είναι υπόθεση του Βερολίνου. Υπάρχει χαρακτηριστικότερη περίπτωση από τη διαταγή του Σόιμπλε στον Στουρνάρα "Γιάννη, ξέχνα το" όταν υπέβαλε (όχι με δική του πρωτοβουλία, κατόπιν πίεσης του ΔΝΤ και της Λαγκάρντ) αίτημα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους; Να θυμίσω επίσης πως επ' αυτού του συγκλονιστικού θέματος, αποκαλυπτικού του ρόλου και της... ισχύος της χώρας, έκαναν το κορόιδο τόσο ο Βενιζέλος όσο και ο Σαμαράς. Άλλωστε δεν υπάρχει είδηση αν δεν την μεταδώσουν τα μεγάλα εγχώρια ΜΜΕ. Το σωστό λοιπόν θα ήταν η κ. Θεοφάνους να διαμαρτυρηθεί στον πρόεδρο της Κύπρου και κυρίως στην Άνγκελα Μέρκελ. Τι τον μπλέκει τον Βενιζέλο, τώρα που βρίσκεται στο... επιδόρπιο της εξουσίας;

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com