ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012


Η πρότασή μας για συγκρότηση κυβέρνησης απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις χωρίς καμία εξαίρεση, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης, θέτοντας ως όρους την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, αλλά και τη φερεγγυότητα.

«Η ψήφος στη Δημοκρατική Αριστερά είναι ψήφος ενάντια στη μιζέρια και στη μοιρολατρία. Είναι ψήφος υπευθυνότητας, ενότητας και ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου» τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία.

«H ΔΗΜΑΡ δεν λέει όπως το ΚΚΕ ότι θα πάρει μόνο του την εξουσία, ούτε όμως προτείνει -όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- ένα αδύνατο, χωρίς αρχές και χωρίς πρόγραμμα, μέτωπο της αριστεράς, που θα μπορούσε να στηριχθεί και από τον κ. Καμμένο» εξήγησε.

Μάλιστα σε ερώτηση για το τι θα πράξει αν φτάσει η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα χέρια του, συγκεκριμένα με ποια κόμματα θα αναζητήσει συνεργασίες και ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, ο κ. Κουβέλης είπε ότι η πρότασή του απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Για το αν θα ζητούσε τις ψήφους του κ. Καμμένου για κοινοβουλευτική στήριξη, ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε: «δεν τις θέλω τις 4-5 ψήφους του κ. Καμμένου».

Κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για συνεχείς αλλαγές στις θέσεις του, ενώ είπε ότι το ευρύ κυβερνητικό τόξο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Τσίπρας δεν αντιστοιχεί στις δύο κόκκινες γραμμές που θέτει η ΔΗΜΑΡ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέα κυβέρνηση «τύπου Παπαδήμου», εξηγώντας ότι ένα τέτοιο σχήμα είναι απόδειξη ήττας της πολιτικής.

Με βάση αυτό ο πλαίσιο, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι όσο πιο ισχυρή είναι η ΔΗΜΑΡ στις 6 Μαΐου και όσο αποδοκιμαστούν τα κόμματα του μονόδρομου και ηττηθεί η πολιτική τους, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να αλλάξει ρότα η χώρα, να αξιοποιηθούν οι νέες δυνατότητες που διαφαίνονται και στην Ευρώπη για την βαθμιαία απαγκίστρωση από τα μνημόνια.

«Η Δημοκρατική Αριστερά και εγώ προσωπικά δεν θα μετατραπούμε σε τσόντες του Μνημονίου για να καταλάβουμε υπουργικές καρέκλες. Ούτε ποτέ θα διακινδυνεύσουμε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας με τυχοδιωκτικές κινήσεις» τόνισε.

Σχετικά με την πρόταση απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί από την ύπαρξη μιας νέας συμφωνίας. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την πρόταση που είχε κάνει το κόμμα του για παράταση του χρόνου προσαρμογής, πρόταση που τελικά υιοθέτησε και ο κ. Βενιζέλος.

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το τι μέτρα θα περιλαμβάνει αυτή η νέα συμφωνία, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αναδιοργάνωση του Δημοσίου τομέα.

«Υπάρχουν άλλες δυνάμεις που στηρίζουν τη στατικότητα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα. Με αυτές τις δυνάμεις η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει σχέση» συνέχισε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ρωτήθηκε και για το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι χρειάζεται καταγγελία της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, η οποία παγιδεύει στην Ελλάδα χιλιάδες ανθρώπους που δεν επιλέγουν τη χώρα μας ως τόπο παραμονής, αλλά ως στάση για μετάβαση στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ξεκαθάρισε όμως ότι περάν όσων έχουν δικαίωμα ασύλου, οι υπόλοιποι πρέπει να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσής τους.










Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com