ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Εκδήλωση - παρουσίαση του δίτομου έργου των εκδόσεων Καστανιώτη με άπαντα τα δημοσιευμένα κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη της περιόδου 1940-1947, διοργανώνουν οι εκδόσεις και ο Όμιλος Ηλιούπολης «Κώστας Βάρναλης» το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 (6.30μ.μ.).

Στον πρώτο τόμο («Ιστορικά διλήμματα - Ιστορικές απαντήσεις», 2011) περιλαμβάνεται το σύνολο των δημοσιευμένων κειμένων του Νίκου Ζαχαριάδη της περιόδου 1940-1945. Πρόκειται για δυσεύρετα ντοκουμέντα και άγνωστα στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, από τα οποία ελάχιστα έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα στην ιστορική έρευνα. Περιέχονται γράμματα, ομιλίες, εισηγήσεις και λόγοι σε κομματικά σώματα του ΚΚΕ, δηλώσεις, συνεντεύξεις, μπροσούρες, καταθέσεις σε δίκες και υπομνήματα του ιστορικού ηγέτη του ελληνικού κομμουνιστικού και αριστερού κινήματος, που συνθέτουν μέρα με τη μέρα το πολιτικό σκηνικό της πιο δύσκολης και της πιο σημαντικής περιόδου στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.


Στον δεύτερο τόμο («Υπέρ βωμών και εστιών», 2013) περιλαμβάνονται όλα τα δημοσιευμένα κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη από το 1946 έως την 3η Ολομέλεια του 1947, που το ΚΚΕ αποφάσισε την πλήρη μεταφορά της δράσης του στις ένοπλες μορφές πάλης. Περιλαμβάνει άρθρα, εισηγήσεις σε κομματικά σώματα, μπροσούρες, συνεντεύξεις, δηλώσεις, ομιλίες, γράμματα και υπόμνημα του τότε ηγέτη του ΚΚΕ προς τα «αδελφά» κομμουνιστικά κόμματα και την σοβιετική ηγεσία τα οποία συνθέτουν ένα σκηνικό που πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας συγκεντρωμένο και συνδεδεμένο χρονικά με αυτό τον τρόπο. Σημειώνεται ότι ήδη προετοιμάζεται ο τρίτος τόμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Ανεκε Ιωαννάτου, φιλόλογος - γλωσολόγος, ο Σήφης Ζαχαριάδης, γιος του Νίκου Ζαχαριάδη, οι Γιώργος Πετρόπουλος και Νίκος Χατζηδημητράκος, επιμελητές των τόμων. Την εκδήλωση - παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Περικλής Καπετανόπουλος ενώ θα παραστεί ο συγγραφέας - ποιητής Αλέξης Πάρνης, ο οποίος υπήρξε επιστήθιος σύντροφος και φίλος του Ζαχαριάδη.

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com