(...) Κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ "ταβάνι" ως προς το εκλογικό του ποσοστό; Κατηγορηματικά όχι. Κι αυτό φαίνεται από τις χθεσινές καταγραφείσες μετατοπίσεις των ψηφοφόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε και χθες ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ., της ΔΗΜ.ΑΡ. και του ΚΚΕ του Ιουνίου του 2012 (δείτε αναλυτικά τα σχετικά στο tvxs.gr). Επομένως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που σε ευρωεκλογές ένα "μεγάλο κόμμα" ισοφαρίζει ή ξεπερνά το ποσοστό των εθνικών εκλογών. Γιατί δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι μιλάμε για ευρωεκλογές, δηλαδή για πολιτική επιλογή β' τάξεως για ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος. Όταν λοιπόν ακούτε για το "ταβάνι" του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αντιτείνετε τον "πάτο" Ν.Δ. - Ελιάς (η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι δε το ωραιότερο παράδειγμα).


Οι προσεκτικοί αναγνώστες θα είχαν προσέξει στην ανάρτηση της Παρασκευής σχετικά με τη μη-δημοσιοποίηση της έρευνας της VPRC ότι η εκτίμηση της εταιρείας για τους "πολύ μικρούς" συνδυασμούς (δεν περιλαμβάνονταν το Ποτάμι και η ΔΗΜ.ΑΡ.) ήταν 11%-12%, σε αντίθεση με την εικόνα των άλλων δημοσκοπήσεων. Η εκτίμηση αυτή αποδείχτηκε σωστότερη μεν, ανεπαρκής δε. Το άθροισμα των συνδυασμών αυτών ξεπέρασε, χωρίς, επαναλαμβάνω, τη ΔΗΜ.ΑΡ., το 15%. Το γεγονός αυτό, όπως και η αδυναμία προσέγγισης της ακριβούς αποχής, συνιστά μια δομική αδυναμία πλέον των δημοσκοπήσεων, οι οποίες παρατηρούν μέρος μόνο του εκλογικού σώματος.
Τελειώνω με την επισήμανση που πρέπει να δουλευτεί προσεκτικά το επόμενο διάστημα από τους πολιτικούς επιστήμονες. Παρατηρείται η μορφοποίηση δύο "κομματικών συστημάτων", ενός τοπικού / περιφερειακού και ενός κεντρικού. Αν συγκρίνει κανείς την πολιτική γεωγραφία του πρώτου γύρου με τη χθεσινή αντίστοιχη, έχει μια εικόνα δυϊσμού. Βεβαίως, και τα δύο βρίσκονται υπό συγκρότηση, δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμα. Αλλά σχετικά θα μιλήσουμε αναλυτικότερα στο προσεχές μέλλον.

*Το κείμενο είναι από την προσωπική ιστοσελίδα του αρθρογράφου