Οι πρόσφατες εξελίξεις στους Οικολόγους Πράσινους, με αποκορύφωμα τη στήριξη από την Περιφερειακή Οργάνωση Αττικής του ψηφοδελτίου Μώραλη - Μαρινάκη πιστοποιούν τη βαθιά κρίση φυσιογνωμίας που διέρχεται το κόμμα. Οι δυνάμεις αυτές που πήραν τη σχετική απόφαση υπάρχουν και δρουν και η εν λόγω θέση τους κάθε άλλο παρά συγκυριακή είναι. Ο γενικότερος προσανατολισμός τους ακόμα θολός, αλλά ικανός να στηρίξει ό,τι πιο αντιδραστικό. Οι πολιτικές τους θέσεις, αχταρμάς με μόνο μία ξεκάθαρη και σαφή θέση: Το «αντισυριζικό» μένος τους.
Αλλά οι εξελίξεις δεν είναι μονοσήμαντες. Η ομόφωνη στήριξη του ψηφοδελτίου Δρίτσα από την Π.Κ. Πειραιά, όπως και η έγκριση της στήριξης αυτής από το Πανελλαδικό Συμβούλιο δείχνουν ότι υπάρχουν δυνάμεις που αντιστέκονται.


Το σημαντικότερο είναι ότι, εκτός από την αντίσταση, σημειώνονται βήματα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση που δεν είναι άλλη παρά η ουσιαστική σύγκλιση της ριζοσπαστικής εκδοχής της πολιτικής οικολογίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βήματα όπως η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Δρίτσα των πρώην μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας των Ο.Π. και ιδρυτικών μελών του Δικτύου Ριζοσπαστικής Οικολογίας (ΔΡΟ) Γ. Χαραλαμπάκη και Ορ. Κολοκούρη, αλλά η υποψηφιότητα ως αντιπεριφερειάρχη του Γ. Καραμέρου στο ψηφοδέλτιο της Ρ. Δούρου.
Πρέπει να είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένες υποψηφιότητες και κυρίως αυτό που συμβολίζουν θα συναντήσουν τη σκληρή αντίδραση όσων έχουν πάρει εργολαβικά να κατευθύνουν τους Ο.Π. σε έναν μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Όσων αντιτίθενται στη στήριξη του ψηφοδελτίου Δρίτσα, θεωρώντας ότι εκφράζει έναν... «ουραγισμό» και «παραίτηση από ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές» όσων μιλούν για «συριζικό νεοκατεστημένο».
Οι συσχετισμοί στους Ο.Π. είναι ακόμα ρευστοί. Το πού θα γείρει η πλάστιγγα, άγνωστο. Ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι όλοι όσοι πιστεύουν τη ριζοσπαστική εκδοχή της οικολογίας και όχι απλά την περιβαντολογική διάστασή της, όσοι δεν διακατέχονται από «αντισυριζικό» μένος μπορούν εύκολα να αντιληφθούν την κρίσιμη κατάσταση που έχει φέρει τη χώρα και τον λαό η άθλια αυτή κυβέρνηση και την ανάγκη να στηριχτεί η μόνη δύναμη που μπορεί να την ανατρέψει, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα από μία ισότιμη και ουσιαστική συνεργασία όχι μόνο στις αυτοδιοικητικές, περιφερειακές εκλογές, αλλά και γενικότερα.
Και μια τέτοια ισότιμη συνεργασία δεν αφορά μόνο το ΔΡΟ, αλλά πρωτίστως τους Οικολόγους Πράσινους.

* Ο Μάκης Κοψίδης είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ριζοσπαστικής Οικολογίας