ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Του Χρήστου Σίμου

Η συνταγή του δικού μας 'success story'" είναι "η άμεση και δημοκρατική συγκρότηση, η ενότητα στη δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, ο παραμερισμός των διαφορών για χάρη του κοινού στόχου", τόνισε ο πρόεδος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ανοιχτή εκδήλωση στη Ρώμη, την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή για το "Ψηφοδέλτιο Τσίπρα", μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να ενώσει την ιταλική Αριστερά ενόψει των ευρωεκλογών, τοποθετώντας ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το που θα σχηματίσει κυβέρνηση για την πραγματοποίηση μιας "Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος" δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Βάλε της Ρώμης.


Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας της τριήμερης επίσκεψής του στη Ρώμη, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο στα γραφεία του κόμματος. Επίσης, επισκέφτηκε τα γραφεία της ιστορικής εφημερίδας της ιταλικής Αριστεράς Il Manifesto, όπου συναντήθηκε με τη διευθύντριά της Νόρμα Ραντζιέρι. Επιπλέον παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και συνέντευξη από κοινού με την Ιταλίδα συγγραφέα Μπάρμπαρα Σπινέλι, η οποία είναι εκ των πρωτεργατών για τη λίστα του "Ψηφοδελτίου Τσίπρα" στην Ιταλία, στη δημοσιογράφο Λίλι Γκρούμπερ στον ηλεοπτικό σταθμό "La Sette".
Σήμερα Σάββατο ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η επίσκεψη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιταλία θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, με τη συνάντησή του με τον Νίκι Βέντολα, πρόεδρο της περιφέρειας της Πούλια και πρόεδρο του κόμματος Αριστερά Οικολογία Ελευθερία. Τέλος ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Περιφέρειας του Λάτσιο Νικόλα Τζινγκαρέτι.

Να σπάσει ο γυάλινος τοίχος του νεοφιλελεύθερου δογματισμού

"Η άμεση και δημοκρατική συγκρότηση, η ενότητα στη δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, ο παραμερισμός των διαφορών για χάρη του κοινού στόχου είναι η συνταγή του δικού μας 'success story'", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Και εσείς εδώ με τη δράση σας στην Ιταλία θα το μετατρέψετε σε 'success story' του ιταλικού λαού, του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά, σε κάθε γωνιά της Ευρώπης που αντιστέκεται στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα".
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, λέγοντας πως "εμείς έχουμε στόχο να ενώσουμε όλους εκείνους που ο νεοφιλελευθερισμός διαιρεί. Τους νέους και τις νέες της Ευρώπης. Τους εργαζόμενους, τους εργάτες της γης, τους επισφαλώς εργαζόμενους, τους άνεργους, τις γυναίκες και τους άντρες που αγωνίζονται για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Γι' αυτό και το δικό μας ψηφοδέλτιο φιλοδοξούμε να γίνει το 'success story' της Ευρώπης των λαών, της Ευρώπης της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατίας".
Συνοψίζοντας τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι "η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα. Θα αφορά όλη την Ευρώπη. Γιατί θα αφαιρέσει ένα μεγάλο βάρος από τη βιωσιμότητα και την προοπτική της ίδιας της Ευρωζώνης. Και θα απελευθερώσει αναγκαίους πόρους για την ανάπτυξη ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που σήμερα στενάζει κάτω από βάρβαρα και αναποτελεσματικά μέτρα λιτότητας. Γιατί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για ένα 'ευρωπαϊκό New Deal' για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της Ευρώπης μας αφορά όλους.
Γιατί η αδιαπραγμάτευτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας στην Ελλάδα, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά όλο τον Νότο της Ευρώπης - αλλά και όλη την Ευρώπη. Και πρόσθεσε: "Γιατί, όταν ο γυάλινος τοίχος του νεοφιλελεύθερου δογματισμού σπάει, σπάει για όλους - όχι μόνο για εκείνον που τον χτύπησε".

"Θέλουμε την Ευρώπη των λαών"

"Εμείς που υπερασπιζόμαστε την Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτήν την Ευρώπη" σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνέχισε: "Αυτή είναι η Ευρώπη των συντηρητικών, των φιλελεύθερων και των σοσιαλδημοκρατών. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε ν' αλλάξουμε. Στη θέση της Ευρώπης των Μνημονίων, του φόβου, της ανεργίας και της φτώχειας. Στη θέση της Ευρώπης της οικονομικής και της τραπεζικής ολιγαρχίας.
Θέλουμε την Ευρώπη των λαών. Την Ευρώπη της αλληλεγγύης. Μια Ευρώπη στην υπηρεσία των ανθρωπίνων αναγκών. Γι' αυτό και παλεύουμε να τερματιστεί η λιτότητα, να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους και να χρηματοδοτηθεί από τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η ενίσχυση της απασχόλησης και η ανάπτυξη".

Η ενότητα της Αριστεράς είναι προϋπόθεση για τη νίκη

Μιλώντας για την πρωτοβουλία "Ψηφοδέλτιο Τσίπρα", ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως "είμαι μαζί σας, ένας από σας, για να σας μεταφέρω την εμπειρία ενότητας που έχει οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα βήμα πριν από την εξουσία μέσα σε λίγα χρόνια". Και πρόσθεσε: "Δέχτηκα την τιμητική πρότασή σας, γι' αυτό που εσείς αποκαλείτε 'ψηφοδέλτιο Τσίπρα', όχι για να γίνω μέρος της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα σας ή για να κάνω υποδείξεις σε οποιονδήποτε".
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η κίνηση αυτή έχει καταρχήν ενωτικό μήνυμα: "Είμαι μαζί σας για να ενώσω - όχι να διαιρέσω. Για να συμβάλω στη συγκρότηση ενός κινήματος ελπίδας και αλλαγής. Που ξεκινάει από τα αριστερά, απευθύνεται όμως σε όλη την κοινωνία".
Συνέντευξη στη Repubblica

"Το 2014 θα είναι έτος βουλευτικών εκλογών"

Η μεγάλη απειλή για την Ευρώπη είναι ο νεοφιλελευθερισμός, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Repubblica. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως, εκτός από τις ευρωεκλογές, η Ελλάδα θα οδηγηθεί και σε κοινοβουλευτικές εκλογές το 2014, οι οποίες θα αναδείξουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ.
"Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η μεγάλη απειλή για την Ευρώπη. Η κρίση αυτό το έκανε σαφές. Η πολιτική της ευρωπαϊκής λαϊκής Δεξιάς, που δυστυχώς ακολουθεί κατά πόδας η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι που θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Σχολιάζοντας την ανακήρυξή του από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ως "τον υπ' αριθμόν ένα εχθρό της Ευρώπης", ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως "για την Ευρώπη των αγορών και των κοινωνικών ανισοτήτων, για την Ευρώπη που διαιρεί και διχάζει τους λαούς, ναι, πράγματι, είμαστε ο μεγαλύτερος αντίπαλος. Για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατίας, για την Ευρώπη των λαών, είμαστε η μοναδική ελπίδα Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η επιλογή της αξιοπρέπειας, της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης, η επιλογή της Δημοκρατίας".

Θα αποκαταστήσουμε την εθνική και τη λαϊκή κυριαρχία της χώρας

"Το 2014 θα είναι έτος βουλευτικών εκλογών. Θα είναι η χρονιά της αποκατάστασης της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας, με κυβέρνηση της Αριστεράς, με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως "το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε θα είναι να ζητήσουμε την επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., όχι μόνο του ελληνικού προγράμματος της λιτότητας, του αποτυχημένου Μνημονίου, αλλά της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης".

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com