Ξεκίνησε το συνέδριο που θα επικυρώσει την πρόταση του προεδρείου του ΚΕΑ για την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν.
Το συνέδριο θα κληθεί να επικυρώσει την πρόταση του προεδρείου του ΚΕΑ σχετικά με την υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλ. Τσίπρα, για την προεδρία της Κομισιόν, στις επικείμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014.  Η υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν ενισχύει την προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός μετώπου δυνάμεων με στόχο ανατροπή της καταστροφικής λιτότητας καθώς η ελληνική κοινωνία υφίσταται  με τον πλέον ακραίο τρόπο τα δεινά της λιτότητας και, επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ισχυρότερο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.  

Το συνέδριο του ΚΕΑ καταδεικνύει με σαφήνεια, ότι σήμερα συγκρούονται δύο σχέδια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Από την μία μεριά υπάρχει το σχέδιο της ευρωπαϊκής αριστεράς  για τη δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επαναθεμελίωση της Ευρώπης στον αντίποδα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Από την άλλη μεριά υπάρχει το σχέδιο της ευρωπαϊκής δεξιάς που από κοινού με τη μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία επιβάλλει την καταστροφική λιτότητα, την εφιαλτική ανεργία και την εμβάθυνση των δημοκρατικών ελλειμμάτων.  
Γιʼ αυτόν ακριβώς το λόγο, ο κεντρικός στόχος που θέτει το ΚΕΑ είναι η δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων που αντιτίθενται στη λιτότητα και επιδιώκουν την έξοδο από την κρίση με προοδευτικό τρόπο, με βάση την ανάπτυξη και τις κοινωνικές ανάγκες. Επίσης, το ΚΕΑ υπογραμμίζει την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ώστε να αναχαιτιστεί η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και να ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας.
Ως προς το μείζον θέμα του δημοσίου χρέους, το εισηγητικό κείμενο για το συνέδριο του ΚΕΑ αναφέρεται στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης, η οποία θα αποφασίσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μη βιώσιμου τμήματος του χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Επίσης, τίθεται ο όρος της ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου χρέους.