ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Του Μάκη Ανδρονόπουλου


Η ανάρτηση στο extrapolation της ιδέας μου να μεταβιβαστούν οι τραπεζικές μετοχές του ΤΧΣ στα Ασφαλιστικά Ταμεία προκάλεσε την άμεση αντίδραση τριών φίλων, που με τιμούν διαβάζοντας τα κείμενά μου. Ο Γ.Π. και ο Ν.Χ. επιφανείς οικονομολόγοι μου απάντησαν με e-mail, ο τρίτος και συνάδελφος, Χρήστος Κώνστας, μου απάντησε δημόσια στο toxrima.gr με σχόλιο που έχει τίτλο «Πολιτικήμε Παραμύθια δεν γίνεται, φίλε Μάκη», όπου κατ΄ αρχήν ξεκινάει επισημαίνοντας ότι έγινα προσφάτως ΣΥΡΙΖΑ. 


Ας αρχίσουμε λοιπόν με αυτό. Ναι, πράγματι μετά το Καστελόριζο «έγινα» σταδιακά ΣΥΡΙΖΑ, και παραμένω προς το παρόν, καθώς θεωρώ ότι μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα, από τις μνημονιακές κυβερνήσεις που συμπράττουν σε μια νέου τύπου γενοκτονία (πολιτών και επιχειρήσεων) και στην παράδοση του εθνικού πλούτου σε ξένα συμφέροντα. Θεωρώ ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν θα είχε υπογράψει ποτέ τα μνημόνια και κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα το είχε κάνει ούτε ο Αντρέας. Ίσως ούτε ο Σημίτης. Θεωρώ ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις είναι ευάλωτες, αν όχι απόλυτα ελεγχόμενες από τους δανειστές, έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές συνθήκες, εφαρμόζουν πολιτικές κατάφορα ταξικές και η «παραμυθία» τους δεν είναι πιστευτή, παρά μόνο από όσους εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους από αυτή. Ο απεγκλωβισμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από την «παραμυθία» οδήγησε στην πολιτική ανατροπή του Ιουνίου 2012, η οποία θα ολοκληρωθεί στις επόμενες εκλογές. 
 
Δεύτερον και επί της ουσίας. Ο Χρήστος Κώνστας απαντά με τα ίδια κατά λέξη επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο φίλος μου Γ.Π., την σχέση των οποίων αγνοούσα. Δηλαδή, ο Χ.Κ. και ο Γ.Π. είναι πιθανό να γνωρίζονται από το ρεπορτάζ, ως επαγγελματίες, αλλά πώς ο Χ.Κ. βρήκε αυτολεξεί τα επιχειρήματα του Γ.Π. και τα έβαλε στο σχόλιό του; Εδώ, μπορώ να σκεφτώ ότι ο καλός ρεπόρτερ Χ.Κ. μόλις διάβασε το άρθρο μου πήρε ως συστημικός δημοσιογράφος τις πηγές του για να του το σχολιάσουν και έτσι, πήρε τον Γ.Π. τηλέφωνο, ο οποίος του έστειλε την απάντηση που έστειλε και σε μένα. Αυτό είναι η politically correct εκδοχή, με μια απίστευτη συνομωσία των συμπαντικών δυνάμεων βέβαια, όπου ο Χ.Κ. ανάμεσα στους εκατοντάδες παράγοντες της χρηματοοικονομικής πιάτσας, παίρνει τηλέφωνο τον Γ.Π. !... Από εκεί και πέρα, μπορώ να σκεφτώ ότι η σύμπτωση αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά ο Χ.Κ. μου απάντησε για λογαριασμό των αφανών συμφερόντων που θίγονται από την ιδέα μου με την σύμπραξη του Γ.Π.. Προφανώς, έπεσε πανικός με την ιδέα, η οποία είναι ριζοσπαστική και διαθέτει εσωτερική λογική, πέρα από τους βερμπαλισμούς του Χ.Κ. και τα έωλα επιχειρήματα του Γ.Π., όπως θα δούμε παρακάτω. Τι από τα δύο συνέβη δεν μπορώ να ξέρω. Η δεύτερη εκδοχή μπορεί να έχει μεγάλο βάθος, αλλά εγώ προτιμώ την πρώτη, την αγαθή εκδοχή του συμπαντικού θαύματος.
Τρίτον, επί των «κοινών» επιχειρημάτων των Γ.Π και Χ.Κ.:
·         Γράφουν: «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει δώσει 50 δις αλλά 42 δις Ευρώ. Οι συστημικές τράπεζες πήραν 28 δις από το ΤΧΣ επειδή αυτά είναι κεφάλαια που έχασαν από το PSI (το κούρεμα του χρέους). Τα 28 δις είναι χρήματα που έχασαν οι μέτοχοι των εμπορικών τραπεζών. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία ήταν μέτοχοι των τραπεζών, όχι όμως οι μοναδικοί μέτοχοι. Η κοινωνική δικαιοσύνη του μετόχου επιβάλλει, τα χρήματα να επιστραφούν σε όλους τους μετόχους».  Λοιπόν, στο α΄εξάμηνο του 2014, τα υπόλοιπα 8 δις δεν θα φθάνουν. Ήδη, η Black Rock θα ζητήσει 6 δις και μετά, η μόνη ελπίδα είναι τα distress funds που από ότι διαβάζω θα αγοράσουν με έκπτωση 60-70% τα επιχειρηματικά δάνεια! Υπάρχουν και τα 28 δις των Καραμανλή-Αλογοσκούφη κ.ο.κ. Σε ότι αφορά το δίκιο του μετόχου, δεν θα παραπέμψω στο δόγμα Σόιμπλε, αλλά θα επισημάνω ότι οι μέτοχοι απήλαυσαν ασύλληπτα μερίσματα την εποχή που τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών δάνειζαν αφειδώς το μπατιρισμένο κράτος. Δεν είδα κανένα σοβαρό μέτοχο να σηκωθεί και να πει «πώς δανείζετε έτσι το κράτος;». Αλλά θα μου πείτε, εδώ έκανε την πάπια η Τράπεζα της Ελλάδος που είχε αφήσει ανεξέλεγκτους τους τραπεζίτες, από το μέτοχο περίμενες να βγάλει το φίδι από την τρύπα; Δεν λέω πάντως, σε μια τέτοια λύση σαν την δική μου, να πάρουν και οι μέτοχοι το κάτι τις τους, καλό θα κάνει στην οικονομία…
·         Γράφουν οι φίλοι μου: «Αν στόχος δεν είναι η δικαιοσύνη αλλά η αναδιανομή εισοδήματος με κοινωνικά κριτήρια, το σωστό είναι, τα 28 δις Ευρώ να δοθούν στους μελλοντικούς συνταξιούχους γιατί αυτούς αφορούν, π.χ. οι συνταξιούχοι από το 2022 και μετά. Οι σημερινοί συνταξιούχοι θα πρέπει να εισπράττουν συντάξεις ανάλογες με τις κρατήσεις που έχουν καταβάλει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Μια απλή διαίρεση θα οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι παροχές θα πρέπει να είναι υποπολλαπλάσιες από τις σημερινές». Αμφιβάλω, ξέρω τραπεζίτη που δήλωνε μισθούς 450 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και πήρε σύνταξη 1500 ευρώ. Σε ότι αφορά λοιπόν την αναδιανομή: η αναδιανομή που έκανε το PSI ήταν άθλια και ξεδιάντροπη και εις βάρος της αποταμίευσης των μικροσυνταξιούχων. Και επειδή ο καθένας πρέπει να πάρει αυτά που πλήρωσε, θα πρέπει να επιστραφούν τα κλεμμένα από τις μειώσεις των συντάξεων… τώρα, όχι το 2022.
·         Γράφουν τέλος: «Από την εξίσωση λείπουν 14 δις Ευρώ. Αφού οι τράπεζες πήραν 28 δις, το ΤΧΣ έδωσε 42 δις άρα λείπουν 14 δις Ευρώ. Που πήγαν άραγε αυτά τα λεφτά; Ας μετρήσουμε τα «κόκκινα δάνεια»,  τα φέσια της Αγροτικής Τράπεζας, των συνεταιριστικών τραπεζών, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των υπολοίπων «υπό δημόσιο έλεγχο» τραπεζών. Δάνεια που πήγαν σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, σε αγρότες μαϊμού, σε προνομιακές χρηματοδοτήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και “παρεών”». Πρώτον, αν λείπουν 14 δις, ας πει με ντοκουμέντα η κυβέρνηση τώρα που πήγαν. Εγώ πιστεύω ότι διέγραψαν κόκκινα δάνεια ημετέρων (επιχειρηματιών, στελεχών, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών κ.ά.) από τα οποία επωφελήθηκαν οι τράπεζες. Ας αναλάβει μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών να μας πει.
Αγαπητοί φίλοι, πρέπει να τελειώνουμε με τα αρπαχτικά της λαϊκής αποταμίευσης, του κρατικού χρήματος και της δημόσιας περιουσίας, αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η χώρα και ο υπέροχος λαός της. Τέσσερις μεγάλες ληστείες εις βάρος του λαού, δεν μπορούν παρά να έχουν επιπτώσεις. Μία με τα θαλασσοδάνεια των προβληματικών που τα φορτώθηκε το κράτος, αντί για τις τράπεζες (ένα από τα μεγάλα κρίματα του Αντρέα), και γλύτωσαν έτσι τα αφεντικά (μέτοχοι) τη φυλακή. Αφήνω τις υποτιμήσεις και πάω κατ΄ ευθείαν στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου με τη φούσκα που κατασκεύασαν τα Ενημερωτικά Δελτία των τραπεζών (να μην πω άλλα). Μετά, η υπερφορολόγηση των πολλών, η αρπαγή των μισθών και των συντάξεων και των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Και τέλος το PSI, προς το παρόν.
Αγαπητοί φίλοι, ο ιδιωτικός τομέας καταδυναστεύτηκε από 20-30 μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι από το κράτος. Δεν άφησαν να ανθίσει τίποτε. Έπνιξαν κάθε εν δυνάμει Microsoft, Nokia, κλπ βγάζοντάς τες έξω από κάθε κρατική προμήθεια. Οι ευθύνες των τραπεζιτών είναι τεράστιες και συνέπραξαν στα εγκλήματα κατά του ελεύθερου ιδιωτικού τομέα, τον οποίο μόνο μια ριζοσπαστική προοδευτική αριστερά μπορεί να αναστήσει.
Δείτε τώρα τι γίνεται με τα γενόσημα. Μια παρέα (μαθαίνω και για συγγενείς πολιτικών) θα εισάγει σκόνες από την Σιγκαπούρη και σε ελάχιστο διάστημα θα κλείσει και τις εταιρείες που εξάγουν  γενόσημα πρώτης ποιότητας στη Γερμανία!... και τα κανάλια θα λένε ότι όλα τα γενόσημα είναι όλα ίδια.
Σε ότι αφορά την απέχθειά σας για το κράτος και κάθε τι κρατικό, έχω να σας πω ότι το κράτος μάζευε πάντα την ανεργία που δεν μπορούσε να καλύψει το ελληνικό κεφάλαιο, για να έχει αυτό το κεφάλι του ήσυχο. Ήταν το κράτος που έσωσε τράπεζες, πριν το ευρώ. Ήταν το κράτος που στήριξε την εγχώρια βιομηχανία για να την πουλήσουν μετά οι Μέτοχοι ή να φτιάξουν προσωπικές εταιρείες στις οποίες μετέφεραν τις υπεραξίες.
Ξυπνήστε, αγαπητοί φίλοι, εκτός κι αν υποστηρίζεται τη δουλειά σας. Σεβαστό.  
Μάκης Ανδρονόπουλος

ΥΓ: Ο έτερος φίλος μου Ν.Χ. (δεν πρόκειται για πρώην υπουργό) δεν συμφωνεί με την ιδέα μου. Και γράφει: «Ο λόγος είναι προφανής και προσδιορίζεται από την εμπειρία μου σε σχέση με τα αποτελέσματα της διαπλοκής (π.χ. χρηματοδότηση από τράπεζες σε θυγατρικές εταιρίες των μεγαλοϊδιοκτητών, χρηματοδότηση με μη τραπεζικά κριτήρια και τόσα άλλα). Το καλύτερο είναι να παραμείνουν στο EFSF να πουληθούν στην ελεύθερη αγορά ( μια και καλή ιδιωτικοποίηση τώρα) και στη συνέχεια να μεταβιβαστεί μέρος των κεφαλαιουχικών κερδών από την πώληση, στα ασφαλιστικά ταμεία. Το κεφάλαιο όμως και τα όποια capital gains πρέπει να περάσουν στο χρέος».  Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρουσα και συζητήσιμη η δική του εκδοχή…

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com