ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Στην ιστορία του αριστερού και προοδευτικού πολιτικού κινήματος, τάσεις σε έναν ενιαίο κομματικό φορέα δημιουργήθηκαν είτε στη βάση ιδεολογικής διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή ή άλλων αποχρώσεων από τις επιμέρους παραδοχές του κόμματος είτε στη βάση των διαφορετικών μέσων και μεθόδων ή προτεραιοτήτων επίτευξης των πολιτικών στόχων. Είναι ιδεολογικής, συνεπώς, φύσης οι λόγοι που μας οδήγησαν στη συγκρότηση της Σοσιαλιστικής Τάσης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο -και την ηγεσία του- καμιά διαφοροποίηση δεν έχουμε στις κεντρικές πολιτικές επιλογές, θέσεις και γραμμές, στην κατάρτιση των οποίων κι εμείς έχουμε ενεργά συμβάλει. Στόχος μας είναι η περαιτέρω εξειδίκευση των πολιτικών θέσεων και η εκπόνηση συγκεκριμένων προτάσεων για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.
Όλοι εμείς έχουμε την ίδια ιδεολογική αφετηρία και ιδεολογική προέλευση, αφού προερχόμαστε από τον χώρο των ριζοσπαστικών σοσιαλιστικών ιδεών της Κοινωνικοποίησης, της Αυτοδιαχείρισης και της ενεργού Λαϊκής Συμμετοχής με συστηματοποίηση των αμεσοδημοκρατικών παρεμβάσεων.
Ξεκινήσαμε από την ευρύτερη ανένταχτη Αριστερά, οι περισσότεροι από το ΠΑΣΟΚ, πολλοί από την ίδρυσή του, και αποχωρήσαμε από αυτό σε διάφορα στάδια της ιστορικής του διαδρομής ή, ακριβέστερα, της πορείας μετάλλαξής του από πολιτική δύναμη της σοσιαλιστικής αλλαγής σε όχημα εισαγωγής στην πατρίδα μας του πιο επιθετικού, ακραίου, παρωχημένου και αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού.
Η τάση μας δεν έχει, ούτε μπορούσε να έχει, προσωπικά χαρακτηριστικά. Δεν αποσκοπεί σε προσωποπαγείς συσπειρώσεις, σε διαπροσωπικές συνεννοήσεις, ούτε προτίθεται να ικανοποιήσει τέτοιου είδους φιλοδοξίες.


Η τάση μας δεν έχει ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά με την ηγεσία, ούτε με άλλες τάσεις που ενδεχομένως δημιουργηθούν. Απεναντίας, με την ηγεσία και τις άλλες τάσεις θα συμπορευθούμε δημιουργικά για την προώθηση και υλοποίηση του κοινού μας προγράμματος που πρόσφατα το συνέδριό μας ενέκρινε.
Θα αγωνιστούμε για την προσέλκυση και τον απεγκλωβισμό όλων των προοδευτικών πολιτών αλλά και όσων πρώην συντρόφων και φίλων έχουν μέχρι σήμερα εγκλωβιστεί, αλλά, προϊόντος του νεοφιλελεύθερου μνημονιακού χρόνου, απελευθερώνονται από το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα.
Πορευόμαστε ενωτικά στο πλαίσιο του Ενιαίου Φορέα ενισχύοντας τον κοινό συνεκτικό λόγο, με στόχο την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος που καταστρέφει τη χώρα, την υποβαθμίζει ραγδαία στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και αποστερεί από τις νέες γενιές κάθε ελπίδα.
Κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας μας που δεν την παραμερίζουμε ούτε σπιθαμή παρά τις προφανείς δυσκολίες και συμπεριφορές των άλλων σχηματισμών, είναι η ενότητα της Αριστεράς και η ανύψωση και η γενίκευση της κινηματικής συνείδησης του λαού μας.
Τις εξειδικευμένες θέσεις και προτάσεις της Σοσιαλιστικής Τάσης τις επεξεργαζόμαστε και θα τις παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα.
Σ' αυτά τα δύο μέτωπα, μαζί με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προς υλοποίηση των κυρίαρχων αυτών στόχων.
Γιατί χωρίς την ενότητα της Αριστεράς και την υψηλή συνειδητοποίηση-πολιτικοποίηση του λαού μας, καμιά προοδευτική αριστερή κυβέρνηση δεν μπορεί να πετύχει.
Η ώρα της μεγάλης ανατροπής πλησιάζει.
Η ώρα της Ενωμένης Αριστεράς, που θα αρχίσει να ξηλώνει από τον Ευρωπαϊκό Νότο το νεοφιλελεύθερο πλέγμα της γενικευμένης αλλοτρίωσης που έχει οικοδομηθεί πάνω από την Ευρώπη, είναι κοντά όσο ποτέ άλλοτε.

* Ο Αλέξης Μητρόπουλος είναι βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com