ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Το "SUBVERSIVE FESTIVAL" είναι ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά στην Κροατία και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της, το Ζάγκρεμπ. Το πρώτο έγινε το 2008 και από τότε όλα τα φεστιβάλ λαμβάνουν χωρά μέσα στο Μάη, με πολύ σημαντικές συμμέτοχες τόσο στο καθαρά κινηματογραφικό κομμάτι, όσο και στο πολιτικό-κοινωνικό με εξίσου σπουδαίες συμμέτοχες σημαντικών προσωπικοτήτων της διανόησης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολυσύνθετο φεστιβάλ, χωρισμένο σε δυο βασικούς τομείς, το κινηματογραφικό σκέλος και το πολιτικό φόρουμ, με παράλληλες εκδηλώσεις, εκθέσεις και δραστηριότητες ανάλογου περιεχόμενου με σαφή πολίτικο προσδιορισμό.

 Έντονη θα είναι και η ελληνική παρουσία με τρία τρανταχτά ονόματα της σύγχρονης πολίτικης ζωής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης και ο δικηγόρος, καθηγητής και συγγραφέας Κώστας Δουζίνας, θα εξηγήσουν στους συνομιλητές τους πως να αντιδράσουν στο ΔΝΤ, όταν αυτό θα τους χτυπήσει την πόρτα. Ο δεύτερος αρχικά θα δώσει μια διάλεξη με τίτλο: Yanis Varoufakis "Confessions of an Erratic Marxist", την Τρίτη 14/05, ενώ την Τετάρτη 15/05 θα παρουσιάσει στο κοινό του φεστιβάλ το βιβλίο του "Παγκόσμιος Μινώταυρος", το οποίο και έχει αποσπάσει θετικές κριτικές διεθνώς Αώο την άλλη ο πρόεδρος Αλέξης Τσιπούρας θα κάτσει στο στρόγγυλο τραπέζι με τον Slavoj Žižek, τον Jean-Luc Mélenchon και τον Κροατη συγγραφέα, φιλόσοφο και ακτιβιστή, Srećko Horvat σε μια συζήτηση για τον ρόλο που πρέπει να παίξει, η μάλλον αποδυναμωμένη, ευρωπαϊκή αριστερά.


Απο την πρώτη κιόλας διοργάνωση το φεστιβάλ δικαιολόγησε το όνομα του(ανατρεπτικό) και συνέχισε και τα επόμενα έτη στο ίδιο μοτίβο. Πλήθος σημαντικών προσώπων της διανόησης και της πολίτικης έχουν τιμήσει έως τώρα με την παρουσία τους τα φόρουμ του φεστιβάλ. Ο Αγγλος καθηγητής David Harvey, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ιταλός Antonio Negri, ο απολαυστικός σε κάθε του εμφάνιση και ανατρεπτικός Σλοβένος διανοητής Slavoj Žižek, ο Πολωνός Zygmunt Bauman, συγγραφέας πολλών σημαντικών έργων(μεταξύ άλλων το έργο "Παράπλευρες απώλειες", 2012, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου), η Ινδή πολίτικη ακτιβίστρια Arundhati Roy και ο Σέρβος σκηνοθέτης Želimir Žilnik(The Old School of Capitalism - Stara škola kapitalizma,2009) είναι μερικά μόνο από τα δυνατά ονόματα που αυτά τα χρονιά έχουν δώσει το παρόν στο φεστιβάλ.
Σε αντίστοιχα μονοπάτια και η φετινή εκδήλωση, με εξίσου σημαντικούς καλεσμένους, και με πλήθος ταινιών, κάποιες από τι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον(The Untold History of the United States, Oliver Stone, USA, 2012). Έντονη θα είναι και η ελληνική παρουσία με τρία τρανταχτά ονόματα της σύγχρονης πολίτικης ζωής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης και ο δικηγόρος, καθηγητής και συγγραφέας Κώστας Δουζίνας, θα εξηγήσουν στους συνομιλητές τους πως να αντιδράσουν στο ΔΝΤ, όταν αυτό θα τους χτυπήσει την πόρτα. Ο δεύτερος αρχικά θα δώσει μια διάλεξη με τίτλο: Yanis Varoufakis "Confessions of an Erratic Marxist", την Τρίτη 14/05, ενώ την Τετάρτη 15/05 θα παρουσιάσει στο κοινό του φεστιβάλ το βιβλίο του "Παγκόσμιος Μινώταυρος", το οποίο και έχει αποσπάσει θετικές κριτικές διεθνώς Αώο την άλλη ο πρόεδρος Αλέξης Τσιπούρας θα κάτσει στο στρόγγυλο τραπέζι με τον Slavoj Žižek, τον Jean-Luc Mélenchon και τον Κροατη συγγραφέα, φιλόσοφο και ακτιβιστή, Srećko Horvat σε μια συζήτηση για τον ρόλο που πρέπει να παίξει, η μάλλον αποδυναμωμένη, ευρωπαϊκή αριστερά. Εξίσου ενδιαφέρουσες και οι παρουσιάσεις του Κώστα Δουζίνα που μπορείτε να τσεκάρετε στο πρόγραμμα.
Ο τίτλος που συνοδεύει το φετινό φεστιβάλ είναι "The Utopia of Democracy", που σημαίνει η ουτοπία της δημοκρατίας. Σίγουρα εμπνευσμένος τίτλος, αν αναλογιστεί κάνεις ότι η Κροατία , όπως και όλες οι βαλκανικές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα είτε είναι μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας(Ε.Ε.) είτε όχι. Η Κροατία είναι πλέον υπό ένταξη στην ΕΕ και τίθεται εύλογα το ερώτημα, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μπορούν να εμπιστευτούν την ΕΕ; Ίσως οι Κροάτες να ξέρουν κάτι παραπάνω. Το ζήτημα αυτό όμως θα συζητηθεί και στο φόρουμ μαζί με άλλα εξίσου σημαντικά και εδώ να τονίσουμε ότι τα θέματα είναι πάρα πολλά και καλύπτουν όλο το φάσμα του προβληματισμού της σύγχρονης αριστεράς, και μια μάτια στο αναλυτικό πρόγραμμα θα σας κατατοπίσει κατάλληλα. Ταυτόχρονα διεξάγεται και το "2nd Balkan Forum" που θα γίνει από 12-14 Μάιου, με συμμετοχή οργανώσεων και φορέων της αριστεράς και της οικολογίας.(Http://www.subversivefestival.com/newsiteml/3/138/en/the-second-balkan-forum-ma...)
Τέτοιες εκδηλώσεις σε τέτοιους δύσκολους καιρούς είναι σίγουρο ότι προσφέρουν σε πολλές κατευθύνσεις και είναι απαραίτητες, αποτελούν μια δυνατή φωνή αντίστασης σε αυτά που μας προετοιμάζουν σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Τα βαλκανια έχουν αποτελέσει πεδίο πολιτικών πειραματισμών από τις μεγάλες δυνάμεις για πολλά χρονιά και με διάφορες αφορμές, συνήθως για την εξυπηρέτηση τρίτων και με δυσανάλογα μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και υποδομές. Κληρονομιά σήμερα όλων αυτόν των ανωμάλων καταστάσεων είναι οι εθνικισμοί που κερδίζουν έδαφος, κυρίως στις χώρες με μεγάλα και έντονα κοινωνικά προβλήματα.
Περισσότερα εδώ:Http://www.subversivefestival.com/txtl/1/4/en/home

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com