Για τη διάδοση ενός διαφορετικού και ελπιδοφόρου μοντέλου αγροτικής παραγωγής
Των Τάσου Κούτρα και Κώστα ΚαρακίτσουΟλοκληρώθηκαν με επιτυχία τα δωρεάν μαθήματα του Εναλλακτικού Σχολείου Οικολογικής Γεωργίας. Από την 1η Απρίλη έως και τη Κυριακή 8 Ιουλίου διδάσκοντες και διδασκόμενοι έδιναν το ραντεβού τους με τη γνώση και την αλληλεγγύη, κάθε Κυριακάτικο πρωινό στο Κτήμα Αρβανίτη στα Κιούρκα Αττικής. Το εγχείρημα που στηρίχτηκε αρχικά από την Ομοσπονδία Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας, τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και την ΒΙΟΖΩ, στη συνέχεια αγκαλιάστηκε από νέους αγρότες και παραγωγούς, γεωπόνους, φοιτητές, καθηγητές πανεπιστημίου, ερευνητές και ανθρώπους που αγωνίζονται για την ποιότητα ζωής και αφιλοκερδώς βοήθησαν το εγχείρημα.
Μέσα από τα μαθήματα πρώτη φορά δίνεται η ευκαιρία για εμβάθυνση στα διάφορα αντικείμενα της βιολογικής γεωργίας (καλλιέργεια, φυτοπροστασία, κ.α.) να μοιραστούν εμπειρίες και γνώσεις. Προσφερόταν σε ανθρώπους που είτε ασχολούνται με το αγροτικό επάγγελμα, είτε πρόκειται να ασχοληθούν με αυτό στο άμεσο μέλλον.
Ζούμε στην εποχή που το περιβάλλον και η γεωργία καταστρέφεται λόγω πολιτικών επιλογών χρόνων. Οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές διαλύουν τη γεωργική εκπαίδευση και έρευνα με κλεισίματα και συγχωνεύσεις φορέων και κέντρων έρευνας. Το συμβατικό μοντέλο γεωργίας χρεοκόπησε και μαζί του καταστρέφει την ελληνική ύπαιθρο μολύνοντας το έδαφος και τα νερά και προκαλώντας οικονομική κατάρρευση ολόκληρων αγροτικών περιοχών.
Η βιολογική γεωργία αποτελεί την απάντηση σε έναν γεωργικό τομέα που βρίσκεται υπό κατάρρευση στη χώρα μας. Αγρότες και καταναλωτές έρχονται πιο κοντά υιοθετώντας αξίες όπως η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη, παρακάμπτοντας τις υπάρχουσες προβληματικές και αισχροκερδείς δομές διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Έχουν σαν βασικό στόχο την διατροφή του πληθυσμού με ποιοτικά προϊόντα και όχι το κέρδος.
Τέτοιες προσπάθειες όπως το “Οικοσχολείο” οφείλουμε να τις στηρίζουμε. Με σκοπό τη μεταλαμπάδευση της γνώσης και των αξιών της βιολογικής γεωργίας για τη ριζοσπαστική ανασυγκρότηση του γεωργικού τομέα, για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο.
Το Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής Γεωργίας θα λειτουργήσει ξανά το φθινόπωρο.
Ακολουθεί η διακήρυξη του σχολείου:
Η οικολογική γεωργία- κτηνοτροφία έχει μία ιστορία 25 χρόνων στην χώρα μας. Η μέχρι σήμερα εξέλιξή της στηρίχθηκε κυρίως στην επιμονή, το μεράκι και το ενδιαφέρον ενός αρχικά μικρού αριθμού βιοκαλλιεργητών και γεωπόνων, ελάχιστων φορέων και ακόμα μικρότερου αριθμού καθηγητών πανεπιστημίου και εξειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο συμβατικός – βιομηχανικός τρόπος παραγωγής που είχε επικρατήσει το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα δεν ήταν αειφόρος . Αγκαλιάστηκε όμως από τον κόσμο.
Μόνο αν η οικολογική γεωργία κ ερδίσει το έδαφος που δικαιωματικά της ανήκει , θα οδηγηθούμε στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, στην διατήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και στην προάσπιση της υγείας μας. Παρόλα τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, η εδραίωση της οικολογικής γεωργίας εξακολουθεί να αποτελεί καίρια ανάγκη .
Η παραγωγή τεχνογνωσίας και η διάδοση της , είναι αναγκαία σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία, σε ε παγγελματικό επίπεδο (βιοκαλλιεργητές, γεωτεχνικοί, ερευνητές, σύμβουλοι κ.α.), αλλά ακόμα και ως ερασιτέχνες που ενδιαφέρονται να παράγουν προϊόντα ποιοτικής διατροφής για τις οικογένειες και τους φίλους τους.
Αναλάβαμε την πρωτοβουλία, με παρακίνηση του βιοκαλλιεργητή Θοδωρή Αρβανίτη, για την ίδρυση ενός φορέα που θα ενισχύσει και θα διαδώσει τις ιδέες και τις πρακτικές της οικολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας . Για την επίτευξη αυτού του σκοπού πρωτεύοντα ρόλο θα διαδραματίσει η δημιουργία ενός Σχολείου για την Οικολογική Γεωργία, που θα προσφέρει μαθήματα «θεωρίας και πράξης » για την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου οικονομικά βιώσιμου αγροκτήματος.
Όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτή την διακήρυξη, έχοντας επίγνωση του αδιεξόδου στο οποίο οδηγεί ο συμβατικός τρόπος παραγωγής , προσφερόμαστε ανιδιοτελώς να συνδράμουμε στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, που θα έχει έδρα το Αγρόκτημα του Θοδωρή Αρβανίτη , όπου θα πραγματοποιούνται όλες οι δραστηριότητες του φορέα.
Σε όλα αυτά θέλουμε τη βοήθεια όσων ατόμων ή φορέων βλέπουν θετικά αυτή την προσπάθεια και σας καλούμε να συνεργαστείτε μαζί μας με όποιο τρόπο εσείς επιλέγετε
Το site του Οικοσχολείου:
http://oikosxoleio.wordpress.com/