Η πρόσκληση την οποία απηύθυνε την Τρίτη 11 Ιανουαρίου προς τους έξι πολιτικούς φορείς «του ευρύτερου δημοκρατικού, προοδευτικού και αριστερού χώρου» έγινε σε συνέχεια σειράς συναντήσεων και επαφών που είχε μαζί τους, όπως αναφέρει στην επιστολή της, στο πλαίσιο της προώθησης συνεργασιών που θα οδηγήσουν προοπτικά σε «μια νέα Κυβερνητική Αριστερά».
Με επιστολή της που απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή της Ενωτικής Κίνησης προς την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κ. Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτη Κουβέλη, τον επικεφαλής του Αρματος Πολιτών και ανεξάρτητο βουλευτή, κ. Γιάννη Δημαρά, τον επικεφαλής των Ελεύθερων Πολιτών και ανεξάρτητο βουλευτή, κ. Β. Οικονόμου, και την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων, τούς καλεί σε κοινή συνάντηση ανταλλαγής απόψεων το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης 19 Ιανουαρίου.
Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης κ. Π. Κουρουμπλής «θεωρώ ότι οι συνθήκες απαιτούν πλέον να ενεργούμε χωρίς περιχαρακώσεις και να υποτάξουμε το ''εγώ'' σε ένα αντιστασιακό αλλά και διεκδικητικό ''εμείς'' για την κοινωνία. Η συνάντηση αυτή φιλοδοξεί να φέρει όλες αυτές τις δυνάμεις σε έναν κοινό τόπο, να συζητήσουμε κυρίαρχα και κεντρικά ζητήματα, που αφορούν από τη επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους (εργασιακό πεδίο, υγεία, πρόνοια, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) έως την ΑΟΖ, την απλή αναλογική, τη φοροδιαφυγή, τη διαπλοκή».
Και προσθέτει: «Επιδιώκουμε να συμφωνήσουμε στην ύπαρξη ενός κυβερνητικού εναλλακτικού προγράμματος. Προτείνουμε να γίνει επεξεργασία νομοσχεδίων και να δεσμευθούμε ότι θα τα καταθέσουμε στις δυο πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης. Τώρα είναι η ώρα της Αριστεράς, που οφείλει να πείσει την κοινωνία ότι είναι αποφασισμένη να κυβερνήσει και να αναλάβει ευθύνες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποδεχθεί την πρόσκληση στο πλαίσιο των αποφάσεών του για πρωτοβουλίες με στόχο τη συγκρότηση αντινεοφιλελεύθερου αντιμνημονιακού μετώπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ), εκπρόσωποί της θα μετάσχουν στη συνάντηση, αλλά δεν είναι πιθανόν να παραστεί ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης.
Πάντως, στελέχη της Ενωτικής Κίνησης εκτιμούν ότι, εκτός από το ΚΚΕ, τα άλλα κόμματα και πολιτικοί φορείς θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση για κοινή συνάντηση.
Η επιστολή που έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή της Ενωτικής Κίνησης αναφέρει τα εξής: «Σε συνέχεια σειράς συναντήσεων και επαφών που είχαμε μαζί σας, πολιτικούς φορείς του ευρύτερου δημοκρατικού, προοδευτικού και αριστερού χώρου, θεωρούμε χρήσιμο και επιβεβλημένο να επιδιώξουμε μία κοινή συνάντηση. Πιστεύουμε ότι οι ευρύτερες συνθήκες όχι μόνο είναι ευνοϊκές, αλλά επιτάσσουν την προώθηση συνεργασιών. Μια συνεργασία σε προγραμματική βάση, μπορεί να δώσει πολιτική έκφραση στους πολίτες που μαζικά απεγκλωβίζονται από τις συντηρητικές δυνάμεις. Η συνεργασία μας μπορεί να διαμορφώσει όρους ανατροπής και αλλαγής της πολιτικής γεωγραφίας, οι οποίοι θα οδηγήσουν στην υλοποίηση προοδευτικών αριστερών εναλλακτικών λύσεων και προοπτικά σε μια νέα Κυβερνητική Αριστερά».
Καλεί σε κοινή συνάντηση για την ανταλλαγή απόψεων σε αυτά τα θέματα και ενδεικτικά, ως άξονες συζήτησης προτείνει: Ευρωπαϊκή Ένωση - Δημοκρατία στην Ευρώπη, ΑΟΖ, αντιμετώπιση χρέους, παραγωγική ανασυγκρότηση χώρας, επαναθεμελίωση κοινωνικού κράτους, κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα, ανεργία νέων, περιβαλλοντική πολιτική, δημόσιος τραπεζικός τομέας - εξυγίανση τραπεζικού συστήματος, αναθεώρηση Συντάγματος - Θεματικές, εκλογικός νόμος - Απλή αναλογική.
Και η επιστολή καταλήγει: «Είναι αυτονόητο ότι είμαστε ανοικτοί στην προσθήκη επιπλέον θεματικών ενοτήτων τις οποίες θα προτείνετε. Πιστεύουμε δε, ότι πιθανή σύμπτωση και συμφωνία σε ορισμένες από αυτές, μπορεί να οδηγήσει σε κοινή δέσμευσή μας προεκλογικά και στη συνέχεια σε κατάθεση νομοσχεδίων στην επόμενη Βουλή, μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της».