Πλήθος συσκέψεων πραγματοποιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ με άξονες την οικονομία, τις πολιτικές και τις διεθνείς εξελίξεις.
Τις συσκέψεις συντονίζει και καθοδηγεί η Επιτροπή Προγράμματος, με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη. Σε αυτές συμμετέχουν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις.
Τις συσκέψεις συντονίζει και καθοδηγεί η Επιτροπή Προγράμματος, με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη. Σε αυτές συμμετέχουν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν, ότι η πολύπλευρη ετοιμότητα του κόμματος είναι κορυφαία προτεραιότητα καθώς, το σκηνικό στη χώρα μας και διεθνώς, μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Οι συσκέψεις και οι συζητήσεις που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα, αλλά και την επόμενη, καθώς στόχος δεν είναι απλά η πληρέστερη δυνατή παρουσίαση θέσεων από τον Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, αλλά η συνολική προετοιμασία του κόμματος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην επίδραση που έχουν οι διεθνείς εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και την πορεία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα πλέγμα θέσεων για κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, ωστόσο, το πλήρες πρόγραμμα θα γίνει γνωστό κατά την προεκλογική περίοδο. Υψηλά ιστάμενες κομματικές πηγές τονίζουν, ότι τέτοια εξαντλητική εργασία γύρω από ένα πρόγραμμα ,δεν έχει γίνει σε κανένα άλλο κόμμα στη χώρα, εκφράζοντας έτσι την ικανοποίησή τους από την πορεία των συζητήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται γύρω από τρείς άξονες:
1. Ο οικονομικός άξονας, που περιλαμβάνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείζονα ζητήματα όπως το φορολογικό, τα λεγόμενα "κόκκινα δάνεια", το πρόβλημα των τραπεζών, το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τους θεσμούς, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η διαπραγμάτευση για το πρόβλημα του δημοσίου χρέους.
2. Ο πολιτικός άξονας, που περιλαμβάνει έναν σύνθετο πολιτικό σχεδιασμό που αρχίζει από το πολιτικό πλαίσιο και την τακτική στο θέμα της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, επεκτείνεται σε ζητήματα συμμαχιών, αναλύει τον πολιτικό χάρτη στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς , αλλά και του ΠΑΣΟΚ και φθάνει μέχρι την λειτουργία και δράση των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.
3. Ο τρίτος άξονας, αφορά στην μελέτη των διεθνών εξελίξεων, την επίδραση που ασκεί η αντιπαράθεση της ΕΕ και των ΗΠΑ με την Ρωσία, η έκρυθμη κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και τα εκκρεμή θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η γεωπολιτική ρευστότητα, εκτιμάται ήδη στην αξιωματική αντιπολίτευση, αν επιδεινωθεί, μπορεί να επιδράσει αρνητικά και στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πορεία της χώρας.
Το κλίμα
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλίμα που επικρατεί σε όλες τις συσκέψεις είναι εξαιρετικά θετικό και ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ομόφωνη απόφαση, ότι μέχρι την ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος και με συμφωνημένες θέσεις. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «κλίμα ενισχυμένης ενότητας» σημειώνοντας, ότι τέτοια ατμόσφαιρα έχει να καταγραφεί από την προεκλογική περίοδο του 2012. Οι διαφορετικές απόψεις και θέσεις , αναφέρουν οι ίδιες πηγές, φυσικά και υπάρχουν, όπως της Αριστερής Πλατφόρμας, ωστόσο τονίζουν ότι «υπερέχει η δέσμευση» για ένα πρόγραμμα αποδεκτό από όλους και αυτό είναι που τροφοδοτεί το «κλίμα ενισχυμένης ενότητας».
Η οικονομική πολιτική όμως, παρά την αυτονόητη σοβαρότητά της, δεν οδηγεί σε μια μονοσήμαντη τακτική, τονίζουν οι ίδιες κομματικές πηγές και σημειώνουν, ότι όλα διασυνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν τη βεβαιότητα, ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολιτικό, οικονομικό και αριθμητικό αδιέξοδο» και υπό αυτό το πρίσμα η προσφυγή στις κάλπες θεωρείται πολύ πιθανή, ότι δηλαδή αποτελεί μία διέξοδο στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμμείνει μέχρι τέλους στις θέσεις του στο θέμα της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, δηλαδή δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν υποψήφιο αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχουν το σύνταγμα και ο κανονισμός της βουλής.
Πολλά κομματικά στελέχη σε συσκέψεις, αλλά και σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τις διεθνείς εξελίξεις, την αντιπαράθεση Ρωσίας -Δύσης και τις επιπτώσεις που ο νέος ψυχρός πόλεμος θα έχει στην ήδη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρουν υψηλά ιστάμενες κομματικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ και θεσμικά και πολιτικά, θα προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να παρουσιάσει ένα πλέγμα θέσεων και πολιτικών και στο εσωτερικό της χώρας και σε διεθνείς συνομιλητές του, έτσι ώστε η Ελλάδα να στηρίξει διπλωματικές πρωτοβουλίες για εκτόνωση της έντασης και παράλληλα, να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Κορυφαία στελέχη (μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Λαφαζάνης) θεωρούν, ότι η Ελλάδα έχει τεράστια διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα, λόγω της αναβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας, τα οποία πρέπει να αξιοποιήσει την κρίσιμη αυτή συγκυρία και κατηγορούν την κυβέρνηση για αδράνεια.
Υπάρχει η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής για να συζητήσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ θα επαναφέρει το αίτημα και την κριτική προς την κυβέρνηση για το γεγονός, ότι εκκρεμεί εδώ και μήνες το αίτημα για πραγματοποίηση προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.