Οι εντάσεις που καταγράφηκαν το αμέσως προηγούμενο διήμερο στο Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων στην Θεσσαλονίκη είναι βαθιές και τείνουν να χρονίσουν. Ο Νίκος Χρυσόγελος έχει τραβήξει διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του ιδίου και του νέου επικεφαλής των ΟΠ, Βαγγέλη Πισσία, τον οποίο έχει κατηγορήσει για λογικές «μουτζαχεντίν» και για διατήρηση κομματικών μηχανισμών. Από την πλευρά του, ο Β. Πισσίας σχολιάζει ότι ο Ν. Χρυσόγελος αντιμετωπίζει το κόμμα με μια «ιδιοκτησιακή λογική» και τον καλεί να «ανακαλέσει τις συστηματικές δημόσιες επιθέσεις προς το κόμμα».
Συγκεκριμένα, οι πρώτες ρήξεις στους Οικολόγους Πράσινους σημειώθηκαν μετά το συνέδριο του Ιουλίου όταν στους κόλπους τους μπήκε μια ομάδα νέων προερχόμενων από την σπουδάζουσα νεολαία του ΠΑΣΟΚ,
«Αυτοί άλλαξαν τις ισορροπίες και έβγαλαν εκτός τον Χρυσόγελο και τον Τρεμόπουλο που τους έβαλαν μέσα», δήλωσε στο tvxs.gr η Ελεάννα Ιωαννίδου, η οποία πρόσφατα παραιτήθηκε από την ευρωλίστα του κόμματος, και πλέον είναι υποψήφια για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Σχολίασε, δε, ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι έγιναν ο καθρέφτης της κοινωνίας που ήθελαν να αλλάξουν».
Η ρήξη διοκγώθηκε όταν τα ηνία του κόμματος ανέλαβε ο Βαγγέλης Πισσίας. Στο προχθεσινό συνέδριο, η πλευρά Χρυσόγελου - η οποία σημειώνεται ότι πήγε στην διαδικασία όχι στο καλύτερο κλίμα, αφού είχε προηγηθεί μια διαγραφή του από την τοπική οργάνωση Άνω Πατησίων - κατέθεσε πρόταση για την διαμόρφωση λίστας ενόψει των ευρωεκλογών στην οποία θα συμμετείχαν «κυρίως μέλη της κοινωνίας των πολιτών». Η λίστα θα ονομαζόταν «Οικολόγοι Πράσινοι - Εναλλακτική Κοινωνική λίστα» και θα συνοδευόταν από την διαμόρφωση και ενός νέου οργάνου, μιας διοικητικής επιτροπής, που θα απαρτιζόταν τόσο με μέλη του κόμματος όσο και από άτομα εκτός αυτού.
Η πρόταση απορρίφθηκε και κατόπιν η πλευρά αποφάσισε την διαμόρφωση μιας ανεξάρτητης λίστας - της «Πράσινης Κοινωνικής λίστας» για να δείξουν ότι «διαφωνούν με τις λογικές που μας έφεραν ως εδώ». Η λίστα αυτή θα αποτελείται από μέλη της κοινωνίας των πολιτών, όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο Νίκος Χρυσόγελος.
Την ίδια στιγμή με δήλωσή του στο tvxs.gr ο Βαγγέλης Πισσίας καταδικάζει την αποχώρηση από τους Οικολόγους του Ν. Χρυσόγελου την Κυριακή, κατηγορώντας τον ότι έχει «ιδιοκτησιακή αντίληψη» για το κόμμα και ότι «ζήτησε να του παραχωρηθούν» οι ΟΠ. Τον καλεί, δε, να ανακαλέσει «τις δημόσιες επιθέσεις του» εις βάρος του κόμματος όπως και «να δώσει σε κάποτε εξηγήσεις» για τις τριβές στην συγκεκριμένη τοπική οργάνωση.
Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις που έγιναν στο tvxs.gr:
Πισσίας: Ο Χρυσόγελος έχει ιδιοκτησιακή αντίληψη για τους ΟΠ
Η χθεσινή αποχώρηση του Νίκου Χρυσόγελου δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση διαγραφής του από την τοπική του οργάνωση, άλλωστε υπήρξε ανάκληση της διαγραφής αυτής από το Πανελλαδικό Συμβούλιο, και ο ίδιος εμφανίστηκε και πήρε κανονικά μέρος στο συνέδριο. Σε σχέση με την τριβή του ιδίου με την τοπική του οργάνωση ίσως μπορέσει να δώσει κάποτε κάποιες εξηγήσεις… Όπως εξηγήσεις θα έπρεπε να δώσει και για την πρωτοφανή πρόταση που έκανε μαζί με υποστηρικτές του προς το συνέδριο για την κατάργηση της συγκεκριμένης τοπικής οργάνωσης και την διαγραφή, εν είδη αντιποίνων, των μελών της…
Οι διαγραφές είναι γνωστό πως δεν λύνουν τα προβλήματα σε ένα κόμμα που λέγεται και θέλει να είναι αμεσο-δημοκρατικό. Σε σχέση με τα θέματα που προκαλούσαν τους τελευταίους μήνες εσωκομματικές τριβές αυτά θα έπρεπε να κλειδωθούν και να ανοιχθούν μετά τις ευρωεκλογές σε ένα συνέδριο πολιτικής ανασυγκρότησης. Ταυτόχρονα ο Ν. Χρυσόγελος όφειλε να ανακαλέσει τις συστηματικές δημόσιες επιθέσεις του προς το ίδιο του το κόμμα.
Αυτό δεν έγινε και αντίθετα στο χτεσινό συνέδριο ζήτησε την ούτε λίγο ούτε πολύ παραχώρηση του κόμματος σε αυτόν. Ζήτησε την τροποποίηση του ονόματος του κόμματος, την υποκατάσταση των οργάνων ενόψει ευρωεκλογών από μια Διοικούσα Επιτροπή, αποτελούμενη κατά το ήμισυ από φίλα προσκείμενα προς αυτόν μη μέλη, και την μεταφορά των οικονομικών πόρων του κόμματος σε αυτή την επιτροπή…
Οι σημερινές τριβές του Ν. Χρυσόγελου με την μεγάλη πλειοψηφία των μελών έχουν ωστόσο χρονικό βάθος και συνδέονται με την ιδιοκτησιακή του αντίληψη για το κόμμα.
Σε ό,τι δε αφορά στην πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, που αποτελεί και την ουσία του προβλήματος, στο δίλημμα «συστημικός περιβαλλοντισμός ή υπέρβαση προς την κοινωνική και πολιτική οικολογία» ο Ν. Χρυσόγελος ακολουθεί τον πρώτο δρόμο. Την ίδια στιγμή οι Οικολόγοι-Πράσινοι με τις αποφάσεις τους προχωρούν πέρα από την περιβαλλοντική βιωσιμότητα προς την υπέρβαση που επαγγέλλεται ο δεύτερος δρόμος. Στρέφονται προς την κοινωνία και τα οξύτατα προβλήματά της ενισχύοντας παράλληλα την παρέμβασή τους στα μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα. Επικεντρώνοντάς την σε ένα από αυτά, κυρίαρχο τούτη την περίοδο, στο ζήτημα της μεγάλης απειλής για την Μεσόγειο από την επεξεργασία των τοξικών χημικών όπλων της Συρίας, μόλις 300 μίλια από τις ελληνικές ακτές.
Χρυσόγελος: Οι κομματικοί μηχανισμοί δεν έχουν λόγο ύπαρξης
Στην σημερινή εποχή οι κομματικοί μηχανισμοί δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Δεν λύνεις τα προβλήματα κρύβοντάς τα κάτω από το χαλί όταν βλέπεις ότι δεν μπορούν να επιλυθούν.
Αυτά που συνέβησαν στο Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων δεν έχουν λογική, αλλά είναι αποτέλεσμα των κομματικών μηχανισμών. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στους οικολόγους πράσινους είναι αποφασισμένο από το καλοκαίρι του 2013 και το φθινόπωρο του ίδιου έτους: ότι τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό μας θα προέρχονται κυρίως από την κοινωνία των πολιτών και λιγότερο από μέλη.
Τώρα που η λίστα θα απαρτίζεται από 22 άτομα προτείναμε να δημιουργηθεί μια με τον τίτλο «Οικολόγοι Πράσινοι - Εναλλακτική Κοινωνική λίστα». Να επιλεγούν τα 20 από την κοινωνία των πολιτών. Επαφές είχαν γίνει ήδη και κάποιοι είχαν συμφωνήσει. Αυτοί οι άνθρωποι να μπουν και σε μια διαδικασία συνδιαμόρφωσης και φυσικά σε μια διοικούσα επιτροπή αποτελούμενη από 6 μέλη των ΟΠ και 4 της κοινωνίας των πολιτών. Η επιτροπή θα εκπροσωπούσε τους ανθρώπους που θα συμμετείχαν.
Αυτό το απλό και πολύ λαϊκό πράγμα απορρίφθηκε, όχι από εκείνους που ήταν χρόνια στελέχη των Οικολόγων Πράσινων αλλά από ανθρώπους όπως ο Πισσίας και τα παιδιά της ΠΑΣΠ με την λογική ότι «θα μας πάρετε το κόμμα από τα χέρια». Θεωρούν ότι χρειάζεται μηχανισμός στελεχών για να γίνει πολιτική. Είναι η νοοτροπία που μας έφτασε εδώ σαν χώρα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι οι ΟΠ είναι κάτι διαφορετικό όταν δρουν έτσι. Πολλά και αξιόλογα μέλη έχουν φύγει από τους Οικολόγους ακριβώς για αυτό το λόγο.
Για τον λόγο αυτό προχωράμε στην δημιουργία μιας ανεξάρτητης λίστας αποτελούμενη από μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Θέλουμε να δείξουμε ότι εμείς δεν συμφωνούμε με τις κομματικές πρακτικές που μας έφεραν ως εδώ.