Υπερκομματικές ή/και ακομμάτιστες υποψηφιότητες φαίνεται πως προωθεί το κυρίαρχο σύστημα σε Αθήνα, Πειραιά, Αττική. Ή, έστω, έτσι λέει. Την ίδια ώρα τα δημοσκοπικά ευρήματα παρουσιάζονται ως ενθαρρυντικά για τη συγκρότηση της Ελιάς, σπίτι πολλών... "ακομμάτιστων" -αλλά στην πραγματικότητα κομματικότατων υποψηφίων-, όπως οι Γ. Καμίνης και Γ. Σγουρός, που έδωσαν το "παρών" και στη Συνδιάσκεψη το Σαββατοκύριακο.

Οι πολίτες, όμως, δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν για την αναστήλωση του μνημονιακού κατεστημένου. Αντιθέτως ψηφίζουν με πολιτικά και τοπικά κριτήρια. Οι Γ. Καμίνης και Γ. Σγουρός έχουν αποτύχει τόσο πολιτικά όσο και τοπικά: ο μεν πρώτος με έργα βιτρίνας, ο δε δεύτερος με την απουσία του από τη διοίκηση της Περιφέρειας.


Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως υποψηφιότητες όπως αυτή του Γ. Σγουρού υποστηρίζονται με πρωτοφανή φανατισμό από συμφέροντα της διαπλοκής που θεωρούν πως η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αποτελέσει "περιφέρεια - μοντέλο" τόσο για τη διαχείριση των σκουπιδιών όσο και για το τι θα γίνει με τους μεγάλους οδικούς άξονες, δύο θέματα δηλαδή που έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των πολιτών, καθώς δεν εξυπηρετούνται οι δικές τους ανάγκες, αλλά τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών.
Μάλιστα ορισμένοι από τη Ν.Δ. υποστηρίζουν πως η αιφνίδια ανακίνηση του θέματος της υποψηφιότητας του Γ. Σγουρού εξυπηρετούσε ακριβώς αυτή τη διαπλοκή του κυβερνώντος κόμματος με τα μεγάλα συμφέροντα, γι' αυτό και η στήριξη στον Γ. Κουμουτσάκο είναι τόσο "ασθενική".
Η υποψηφιότητα Κουμουτσάκου, που καταγράφεται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, μόλις στο 12,6% (ΚΑΠΑ Research για το "Βήμα της Κυριακής"), άσχετα από τη θέληση της Ν.Δ., στην ουσία αιμοδοτεί τον Γ. Σγουρό, ο οποίος καταγράφει ποσοστό 23,9%. Η Ρένα Δούρου στη δεύτερη θέση συγκεντρώνει ποσοστό 18,6%, δηλαδή 6 μονάδες πάνω από τον υποψήφιο της Ν.Δ. Ό,τι και να κάνουν, όμως, ακόμη και σε αυτή τη δημοσκόπηση η πρόθεση ψήφου εν όψει ευρωεκλογών στην Αττική δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ 2,5 μονάδες έναντι της Ν.Δ. Η δυναμική, λοιπόν, δεν κρύβεται.
Αν και είναι φιλότιμες οι προσπάθειες να "φουσκωθεί" -με θεμιτά και αθέμιτα μέσα- η υποψηφιότητα Σγουρού από τα συμφέροντα της διαπλοκής, η δυναμική της Δούρου είναι αδιαμφισβήτητη και όποιος την υποτιμά είναι μάλλον αφελής.