ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ

Η αισιοδοξία που εξέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος το απόγευμα του Σαββάτου από το Μέγαρο Μαξίμου, όσον αφορά το ενδεχόμενο συμφωνίας με την τρόικα, μάλλον δεν είναι αντίστοιχη των προθέσεων των δανειστών, οι οποίοι φαίνεται πως δεν... κουράζονται να δοκιμάζουν τις αντοχές μιας ολόκληρης χώρας και μιας κυβέρνησης που εδώ και καιρό κινείται σε τεντωμένο σχοινί.
Όπως είναι γνωστό, η τρόικα επιστρέφει με μεγάλη καθυστέρηση στην Αθήνα, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει βήματα σύγκλισης των δύο πλευρών, ενώ την ίδια στιγμή ο Επίτροπος Όλιν Ρεν επικρίνει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, επιδιώκοντας ακόμη μεγαλύτερη «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή περαιτέρω συμπίεση του κόστους εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων.


Γι' αυτόν το λόγο, εκτός από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ο Φινλανδός πολιτικός σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό περιοδικό, ανοίγει και πάλι το κεφάλαιο «εργασιακά», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μια αγορά εργασίας που έχει αποδιαρθρωθεί πλήρως, εξαιτίας των τεράστιων νομοθετικών ανατροπών και της εκτίναξης των ποσοστών ανεργίας. Κυρίως, όμως, εξαιτίας του φαύλου κύκλου που προκάλεσε το ομολογημένο -από το ΔΝΤ- λάθος με τον «παλλαπλασιαστή», την εκτιμώμενη επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην πραγματική οικονομία.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, ο υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να απαντήσει τον Ρεν ότι… λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές! Βάσιμα, λοιπόν, μπορεί να υποτεθεί ότι προτίθεται να… διορθώσει τα όποια «λάθη» καταλογιστούν στην ελληνική πλευρά, με τη λήψη νέων μέτρων, όπως η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα ήταν οι διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια της τρόικας, που άρχισαν να καταφθάνουν από το Σάββατο στην Αθήνα, καθώς τη Δευτέρα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τους… δυσκοίλιους Μορς, Μαζούχ και Τόμσεν. Σε ένα περιβάλλον που συνθέτουν η οικονομική ύφεση, οι πιέσεις για επιπλέον επώδυνα μέτρα, οι σχεδιασμοί ενόψει ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών και, κυρίως, οι εξαντλημένες αντοχές της κατακερματισμένης κοινωνίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν μέχρι το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Στελέχη, όμως, με γνώση των διαπραγματεύσεων θεωρούν πιθανότερο να μεσολαβήσουν δύο κρίσιμα στάδια πριν η Ελλάδα λάβει τη διπλή δόση των 8,8 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη, για να πληρώσει τα ομόλογα αξίας 9,2 δισ. ευρώ που λήγουν τον Μάιο.
Το πρώτο στάδιο θα αφορά το διάστημα μέχρι τις 10 Μαρτίου, οπότε κυβέρνηση και τρόικα θα αξιολογήσουν την πορεία του προγράμματος λιτότητας και θα συμφωνήσουν στο τι πρέπει να γίνει, δηλαδή στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου, το οποίο για ευνόητους λόγους θα ονομαστεί «επικαιροποίηση» του υπάρχοντος.
Η συμφωνία αυτή θα παρουσιασθεί στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου, όπου θα τεθούν τα προαπαιτούμενα, δηλαδή νέα μέτρα, στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα μας προκειμένου να λάβει εντός του Απριλίου την κρίσιμη διπλή δόση.
Η δεύτερη φάση συνδέεται με το Eurogroup που θα διεξαχθεί στην Αθήνα την 1η Απριλίου, η οποία είναι η ημερομηνία ορόσημο όσον αφορά την τελική απόφαση εκταμίευσης της δόσης.
Πρόκειται για μια εύθραυστη ακροβασία με ορίζοντα τον εκλογικό Μάιο. Η συνταγή λιτότητας δεν βγαίνει, η κυβέρνηση υποχρεώνεται σε επαναλαμβανόμενες αυτοαναιρέσεις, η πολυθρύλητη ελάφρυνση του χρέους -βάσει του υποτιθέμενου σεναρίου Σόιμπλε- διαρκώς μετατίθεται για εύθετο χρόνο, οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων της παραμένει σε εκκρεμότητα…

 http://egnatiapost.gr


Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com