ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Χθες συμπληρώθηκαν 67 χρόνια από την ολοκλήρωση της δίκης της Νυρεμβέργης. Την 1η Οκτωβρίου του 1946, το Διεθνές Δικαστήριο της Νυρεμβέργης καταδίκασε 22 ηγετικα στελέχη, 12 εκ των οποίων καταδικάστηκαν σε θάνατο δι' απαγχονισμού.
Ανάμεσα στους σημαντικότερους κατηγορούμενους της δίκης της Νυρεμβέργης ήταν ο Martin Bormann, προσωπικός γραμματέας του Χίτλερ, ο Rudolf Hess, υφυπουργός του Χίτλερ, όπως ονομάστηκε, και πρώτος διοικητής των "Κέντρων Ευθανασίας" και ο Hermann Wilhelm Göring, διορισμένος διάδοχος του Αδόλφου Χίτλερ.


Με την ευκαιρία γίνεται σαφής και η προέλευση του συνθήματος "Φασίστες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες". Ο απαγχονισμός είναι πρακτική ξένη τόσο προς το ελληνικό δικαιικό σύστημα όσο και προς την Αριστερά. Απαγχονισμούς Ελλήνων πατριωτών έκανα μόνον οι Γερμανοί και οι γερμανοτσολιάδες
Το σύνθημα λοιπόν σχετίζεται ιστορικά με τη δίκη της Νυρεμβέργης, την καταδίκη ναζί όπως ο Αιχμαν από το Ισραήλ, καθώς και με την κατάληξη του Μουσολίνι το πτώμα του οποίου κρεμάστηκε από τους Ιταλούς αντάρτες στο Μιλάνο.
Το παρακάτω βίντεο είναι ένα μοναδικό οπτικό ντοκουμέντο, το οποίο είχε τραβηχτεί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής από τον Άγγελο Παπαναστασίου, αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού και προβλήθηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης. Στο 06:20, συγκεκριμένα, μπορεί κανείς να δει απαγχονισμένους Έλληνες στρατιώτες από Γερμανούς και συνεργάτες τους. Υπάρχουν καταγγελίες ότι το υλικό ήταν μεγαλύτερο, αλλά, όταν ζητήθηκε από το Πολεμικό Μουσείο για επεξεργασία στάλθηκε λογοκριμένο.


 http://www.youtube.com/watch?v=DRCigieoOYs

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com