ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Χαστούκι στην μνημονιακή πολιτική δίνει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που δημοσιεύτηκε σήμερα και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο ούτε έως το 2022 και συνεπώς προκρίνει λύσεις, που θα καθημάζουν την ελληνική κοινωνία.
"Βασική παραδοχή μας είναι ότι το χρέος δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει «βιώσιμο» ως το 2020 ή 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες αποταμίευσης (δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και ιδιωτικοποιήσεις), χωρίς οποιαδήποτε αναδιάρθρωση (νέο «κούρεμα») ή και αναδιάταξη (επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής χρεών) και άλλες διευκολύνσεις", αναφέρεται στην έκθεση.

Παράλληλα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική την στόχευση σε πρωτογενές πλεόνασμα και υπογραμμίζει ότι η προοπτική των διευκολύνσεων στην εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Προκρίνει, μάλιστα, και την λύση για στάση πληρωμών των τόκων ή μέρους των τόκων (moratorium), κάτι που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής προσδιορίζει, μάλιστα, την στάση πληρωμών για διάστημα 4-5 ετών.
Την ίδια στιγμή, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής υπενθυμίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν προτείνει στην ελληνική πλευρά ακόμη και την μείωση των επιτοκίων, που σε συνδυασμό με το moratorium θ αμπορούσε να δώσει την ευκαιρία στην χώρα να δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική της, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στην Βουλή αναφέρεται ρητά η περαιτέρω μείωση των πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το οικονομικό έτος 2014.
Πάντως, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής συστείνει ως λύση το moratorium, γιατί όπως εξηγεί θα έδινε ώθηση σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας θα έπρεπε βέβαια να συμφωνηθεί με την ΕΕ. Θα έδινε ερεθίσματα για ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας αν και δεν θα έλυνε το πρόβλημα αυτό. Το σπουδαιότερο είναι ότι θα άλλαζε το κλίμα. Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει ότι με μια τέτοια οικονομική στρατηγική "η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα έπνιγε την οικονομία μας"

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com