ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Πριν από τέσσερις μέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έλεγε ότι αν παραιτηθούν βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι ευκαιρία για να οργανωθεί το συνταγματικό τόξο. "Άρα, δεν είναι απειλή για εμάς, αλλά ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία" είπε χαρακτηριστικά. 
Σήμερα λέει πως δεν τίθεται θέμα εκλογών....

Διαβάστε την συνέντευξη στο Reuters



Reuters: Ως συνταγματολόγος, πείτε μας τι θα συμβεί αν οι βουλευτές ενός κόμματος παραιτηθούν μαζικά από το αξίωμά τους στο Κοινοβούλιο.
Ευ. Βενιζέλος: Τότε έχουμε εκλογές, τοπικές εκλογές για τις συγκεκριμένες βουλευτικές έδρες, όχι γενικές εκλογές. Δηλαδή, εκλογές σε 15 εκλογικές περιφέρειες. Όμως, σύμφωνα με το νόμο, το πρώτο κόμμα, το κόμμα που έχει τη σχετική πλειοψηφία κερδίζει την έδρα. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν, να πάρει την έδρα αυτή η Χ.Α.
Για την Χ.Α. κάτι τέτοιο μια τέτοια μεθόδευση θα ήταν ένα είδος πολιτικής αυτοκτονίας. Ίσως η ιδέα είναι ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα είδος δημοψηφίσματος σε 15 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Ναι, αλλά από την άλλη πλευρά, θα αποτελούσε μια σπουδαία ευκαιρία ώστε το λεγόμενο συνταγματικό τόξο να οργανώσει ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης εναντίον της Χ.Α.
Reuters: Δηλαδή, θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα και εκλογές, αλλά θα ξεκαθάριζε και την ατμόσφαιρα;
Ευ. Βενιζέλος: Ίσως και να ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οργανωθεί το λεγόμενο συνταγματικό τόξο εναντίον της Χ.Α. Είναι εξαιρετική η ιδέα λοιπόν του ηγέτη της Χ.Α. διότι βοηθά να γίνει μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη Χ.Α. και στο δημοκρατικό μέτωπο του πολιτικού μας συστήματος. Άρα, δεν είναι απειλή για εμάς, αλλά ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία.

 Και τι λέει, σήμερα, διαβάστε απόσπασμα από την σημερινή του συνέντευξη

 Σε ερώτηση για το τι θα πράξει η κυβέρνηση σε σχέση με το ενδεχόμενο παραίτησης βουλευτών της ΧΑ, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται από κανέναν και ότι ο ίδιος προσωπικά ουδέποτε πήρε στα σοβαρά τα περί παραιτήσεων.

Εξήγησε ότι το Σύνταγμα προβλέπει με ακρίβεια τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση παραίτησης, κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα εκλογών.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για όσους «κρύβονται πίσω από τον κύριο Μιχαλολιάκο» για να προωθήσουν μια μικροκομματική πολιτική.

«Είναι θλιβερό τη στιγμή που η Δημοκρατία δείχνει την ισχύ της και ενεργοποιούνται οι θεσμοί, κάποιοι να μένουν σε μια μίζερη μικροκομματική λογική» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα σενάρια εκλογών είναι πολιτικά ανυπόστατα και επικίνδυνα, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, καλώντας όλους να δουν τι συμβαίνει στην Ιταλία με την κυβερνητική αστάθεια και πώς αντιδρούν οι αγορές.

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com