ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, συνεδρίασε στα Τρίκαλα η Συντονιστική Επιτροπή της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ.
Η Σ.Ε συζήτησε για τις πολιτικές εξελίξεις και για το πολιτικό πλαίσιο των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η Σ.Ε. εξέλεξε 7μελή Γραμματεία αποτελούμενη από τους

Ζαχαρόπουλο Θανάση
Κατσιάνη Σάκη
Κυπραίο Δημήτρη
Μπαγεώργο Στέφανο
Νεφελούδη Ανδρέα
Ρουμπέλα Ανδρέα
Φανουράκη Μιχάλη

 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 
 
 
Α. Η Ελλάδα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην δίνη της ύφεσης, στα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα διλήμματα που διαρκώς θέτουν οι δανειστές και εγκλωβισμένη, πολιτικά, στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο που εφαρμόζεται στη χώρα, με κυνικό και βίαιο τρόπο επιχειρεί την προώθηση αλλαγών που οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδο και το λαό σε απόγνωση.
Παρ όλες τις προσδοκίες και τις απατηλές υποσχέσεις των κυβερνώντων:
  • η ύφεση κινείται σε υψηλούς, ακόμη, ρυθμούς, χωρίς καμία ένδειξη αναστροφής της πορείας της,
  • τα ελλείμματα (παρόλη την δημιουργική λογιστική ) διευρύνονται με αποτέλεσμα νέα μέτρα να είναι προ των πυλών,
  • η αποτελεσματικότητα των δανειακών συμβάσεων αμφισβητείται έντονα από όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς,
  • τα δανειακά κεφάλαια δεν κατευθύνονται στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας παρά μόνο κατά το ισχνό 2%, αφού κατευθύνονται κυρίως στην κερδοσκοπία των δανειστών,
  • η ανεργία διογκώνεται ενώ η μόνη πολιτική της κυβέρνησης είναι η «ανακύκλωση» της με προγράμματα απασχόλησης 2 και 5 μηνών,
  • το κοινωνικό κράτος αποδιαρθρώνεται, η παιδεία και η υγεία είναι οι νέοι στόχοι κοινωνικής απαξίωσης ,
  • χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται στην εργασιακή απαξία και μέσω των «διαθέσιμων» απολύσεων στην φτώχεια και την ανέχεια,
  • η πολυπόθητη ανάπτυξη επενδυτικών και άλλων πρωτοβουλιών παραμένει «ευχή», αφού χωρίς το «εργαλείο»της δημόσιας δαπάνης δεν μπορεί καμία τέτοια προοπτική να διαφανεί στον ορίζοντα.


-2-
Αποδείχθηκε πως η εκτίμηση που καταγράφηκε στην ιδρυτική διακήρυξη της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ, ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από την τρόικα και όλες τις κυβερνήσεις από το 2009 και μετά, δεν είναι απλώς λάθος συνταγή, αλλά μια ολέθρια για την λαό πολιτική επιλογή, ήταν απολύτως σωστή.
Αυτή η πολιτική υλοποιεί, σε βάρος της της χώρας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της, τους βασικούς στόχους που εξαρχής είχαν τεθεί και ήταν:
  • Η συρρίκνωση της εθνικής οικονομίας και η καταστροφή των παραγωγικών προτύπων της χώρας,
  • Η εκποίηση του εθνικού πλούτου και της εθνικής-δημόσιας περιουσίας
  • Η συρρίκνωση του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών τάξεων, ως στοιχείο αναδιανομής υπέρ των υψηλών στρωμάτων
  • Η απομείωση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Η αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους με την παραχώρηση μιας σειράς δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών σε ημέτερους . Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μετατροπή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μια διαρκή εξεταστική βάσανο για τους μαθητές, που ενισχύει την παραπαιδεία, η δήθεν αναδιάρθρωση της δημόσιας υγείας που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ουσιαστική κατάργηση του ΕΣΥ, η εκποίηση δημόσιων αγαθών όπως το νερό, που δεν είναι μνημονιακή δέσμευση, η πλήρης ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος κλπ.
  • Το σάρωμα της ιδιοκτησίας των πολιτών που έχουν υπερχρεωθεί από τα στεγαστικά δάνεια που είχαν συνάψει προηγούμενα και με τις νέες συνθήκες είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν.
Αυτές είναι οι στοχεύσεις μιας κυβέρνησης που λειτουργεί ως υπηρέτης τραπεζικών συμφερόντων αγνοώντας, πλήρως, το συμφέρον του λαού και της χώρας.
Αυτή η καταστροφική πορεία πρέπει να ανακοπεί άμεσα, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, πριν να είναι αργά, πριν η καταστροφή της χώρας γίνει ολοκληρωτική.
Β. Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ θεωρεί αναγκαία τη διαμόρφωση μιας ευρύτατης συμμαχίας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των αγροτών, των μικρομεσαίων και της νεολαίας, που θα έχει στόχο να πείσει την πλειοψηφία της κοινωνίας ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Μιας συμμαχίας, που θα επιβάλλει τη δική της δημοκρατική, προοδευτική επιλογή στη διακυβέρνηση της χώρας.
-3-
Η συμμαχία που προτείνουμε θα απαιτήσει:
  • Την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής
  • Την υλοποίηση μιας νέας στρατηγικής για την ανασυγκρότηση της χώρας.
  • Την περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας, του «δημόσιου χώρου» ευρύτερα, και του εθνικού πλούτου.
  • Την αποκατάσταση και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Την αποκατάσταση της ουσίας της Δημοκρατίας σε όλους τους τομείς. Από τη βουλή, μέχρι τους χώρους δουλειάς.
  • Την προώθηση των απαραίτητων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, στο δημόσιο τομέα, χωρίς απολύσεις και διαθεσιμότητες αλλά με εργαλείο την δημιουργική αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού
  • Την αναδιάρθρωση του κράτους με βάση την αποκέντρωση του σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ πιστεύει ότι δεν νοείται διαδικασία αλλαγής με τα φθαρμένα και ένοχα «υλικά» του παρελθόντος που σήμερα εμφανίζονται, «κοιτώντας προς τα δεξιά», με την ψευδώνυμη επιγραφή της «κεντροαριστεράς» ή των δήθεν «μεταρρυθμιστικών» δυνάμεων, που τόσο πρόθυμες αποδείχθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν να νομιμοποιήσουν την καταστροφική πολιτική που αποδιαρθρώνει την χώρα και που είναι και τώρα πρόθυμες να συνεχίσουν με «ανθρώπινο» πρόσωπο την ίδια περίπου πολιτική.
Αντίθετα, θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση ριζικών αλλαγών είναι η συνεννόηση των αριστερών πολιτικών δυνάμεων
Γ. Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, προτείνει, σε πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και πολιτικές κινήσεις, της ευρύτερης αριστεράς 5 σημεία που μπορούν να αποτελέσουν τη minimum βάση της πολιτικής και προγραμματικής συμφωνίας τους.
  1. Νέα διαπραγμάτευση του χρέους στη κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης με διαγραφή μέρους του, θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης, επιμήκυνση της αποπληρωμής με περίοδο χάριτος.
  2. Επαναφορά του θεσμικού πλαισίου της προστασίας των εργασιακών σχέσεων (συλλογικές συμβάσεις, διαιτησία κλπ)
-4-
  1. Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε βασικούς τομείς (Υγεία, Παιδεία κ.α)
  2. Αλλαγές στους θεσμούς και τις δομές του πολιτικού συστήματος. Διατύπωση μιας νέας «χάρτας» πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων
  3. Διαμόρφωση μιας εθνικά ανεξάρτητης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής
Επιδίωξή μας είναι οι δυνάμεις που θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση, να εκφραστούν ενιαία και στις μελλοντικές εκλογές.
Πιστεύουμε βαθιά πως η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, μια ευρεία συμμαχία των αριστερών, δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, η οποία θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση στην μνημονιακή κυβέρνηση. Σε αυτή τη προσπάθεια, σε αυτή τη πορεία έχουμε θέση όλοι όσοι, είτε μέσα από κοινούς κομματικούς χώρους, είτε μέσα στα μαζικά κοινωνικά κινήματα, υπηρετήσαμε μαζί τις ιδέες και τα ιδανικά του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, της Ευρώπης των αλληλέγγυων κρατών και των πράσινων πολιτικών.

Θέλουμε να συναντηθούμε με όλους τους συνεπείς αγωνιστές της αριστεράς, αλλά και με πολίτες διαφορετικής πολιτικής προέλευσης, που μοιράζονται τις αγωνίες και τις ελπίδες μας, που αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα της ασκούμενης πολιτικής και που δεν εκφράζονται από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα, που άσκησαν τη διακυβέρνηση της χώρας.
Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε ώστε να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα η αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική και πατριωτική διέξοδος από τη κρίση.


8.9.2013

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com