ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών έναντι των πιστωτών της εάν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμά αρθρογράφος του Bloomberg σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αν η Γερμανία, μάλιστα, δεν θελήσει να συζητήσει για απομείωση του ελληνικού χρέους, από την πλευρά της Ελλάδας θα πρέπει να γίνει «περισσότερη συζήτηση για τη χρεοκοπία», τονίζεται.
Η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό πέτυχε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αν και ο προϋπολογισμός παραμένει ελλειμματικός, σημειώνει στο άρθρο της η Μέγκαν Μακ Αρντλ.
«Παραταύτα, είναι μεγάλο επίτευγμα», αναφέρει, «που προήλθε από την μεγάλη περικοπή δαπανών και την αύξηση των φορολογικών εσόδων».


Το πλεόνασμα μπορεί να ανοίξει νέο γύρο συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημειώνει η αρθρογράφος. Ωστόσο, έξι μήνες πριν από τις εκλογές τους, οι Γερμανοί απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε τέτοια συζήτηση.
Παρόλ' αυτά, «το πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει άλλη μία δελεαστική (intriguing) πιθανότητα: την χρεοκοπία», γράφει η ΜακΆρντλ. Διότι, όσο η χώρα δανείζεται για να εκπληρώσει τις ανάγκες της η χρεοκοπία είναι ουσιαστικά αδύνατη, εξηγεί. Όμως, αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα έσοδα «τουλάχιστον υπάρχει η πιθανότητα στο κοντινό μέλλον η Ελλάδα να μπορέσει να βρεθεί σε καλύτερη θέση μη πληρώνοντας τους πιστωτές της».
Με δεδομένο πόσο αντιδημοφιλείς είναι οι μεταρρυθμίσεις της λιτότητας στην Ελλάδα, «εκτός αν οι Γερμανοί ξαναγυρίσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν για απομείωση του χρεους, περιμένω να ακούσω να γίνεται περισσότερη συζήτηση για τη χρεοκοπία» από την πλευρά της Αθήνας, καταλήγει η Μακ Αρντλ.

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com