Η ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά τίθεται ως ο πρωταρχικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για την προσεχή περίοδο, σύμφωνα με την εισήγηση προς την επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σαββατοκύριακο, η οποία συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, εισήγηση που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό της δράσης του κόμματος από τη ΔΕΘ μέχρι και τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ καθιστά σαφές ότι επιδιώκει την προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατόν, ώστε να σταματήσει η καταστροφή της χώρας. Ως προς αυτόν τον στόχο, η δράση του κόμματος θα προσανατολιστεί στον συντονισμό των επερχόμενων κοινωνικών αγώνων που σχεδιάζονται, με έμφαση στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό τη συγκρότηση ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου ανατροπής.
Σ' ο,τι αφορά τον σχεδιασμό του κόμματος για τις επερχόμενες ευρωεκλογές αλλά και τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως στη συγκυρία που διανύουμε καθίσταται ως μέγιστη πολιτική μάχη, εφόσον η υλοποίηση του Μνημονίου είναι άμεσα συνυφασμένη με την αυτοδιοίκηση. Προς τούτο, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανταποκριθεί στη μάχη αυτή και να διεκδικήσει την αντιστοίχιση των συσχετισμών με βάση το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο. Κατά τη συζήτηση του ζητήματος των ευρωεκλογών, τέθηκε εισηγητικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδιώξει την πρώτη θέση, ενώ διεξήχθη συζήτηση για το θέμα της Ευρώπης και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωπαϊκό πεδίο.
Σ' ο,τι αφορά τις μάχες του επόμενου διαστήματος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, σύμφωνα με την εισήγηση, στη ΔΕΘ, τόσο σε κινηματικό όσο και σε προγραμματικό επίπεδο. Κομβικό σημείο θεωρείται η επίτευξη συντονισμού των ομοσπονδιών και των κλάδων που έχουν ανακοινώσει ή αναμένεται να ανακοινώσουν κινητοποιήσεις. Ως προς τον στόχο της ανατροπής της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης λαϊκών επιτροπών αγώνα από τα κάτω, με σκοπό την κατάργηση των Μνημονίων. Ο Αλέκος Καλύβης τόνισε πως πρέπει να δοθεί ιδαίτερη έμφαση στο φορολογικό, καθώς το επόμενο διάστημα θα υπάρξει φορολογική επιβάρυνση ύψους 10 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά, σε μια περίοδο που σημειώνονται κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής των πλουσίων, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις οφσόρ εταιρείες και τη λίστα Λαγκάρντ.



Αλέξης Τσίπρας: Η μάχη της αυτοδιοίκησης είναι πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προετοιμαστεί από τωρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμό του, καθώς, όπως υπογράμμισε, πρόκειται για μια πολύ σημαντική μάχη η οποία έχει ήδη αρχίσει να διεξάγεται τόσο στο πολιτικό όσο και στο τοπικό επίπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προσέλθει στη μάχη αυτή με τα χαρακτηριστικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με σχήματα που θα αποπνέουν δυναμισμό και νέες ιδέες, που θα ανατρέψουν το μνημονιακό κατεστημένο. Τα σχήματα αυτά, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, θα πρέπει να είναι πλατιά και να έχουν σαφές αντιμνημονιακό και ριζοσπαστικό σχήμα, το οποίο θα φέρει νέο αέρα και θα ξεφεύγει από πρόσωπα και πρακτικές του παρελθόντος.

Πάνος Σκουρλέτης: Απαράδεκτη η σιωπή της κυβέρνησης σε σχέση με τις κατάπτυστες δηλώσεις των Γερμανών βιομηχάνων

Τη σιωπή της κυβέρνησης καυτηρίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του συνδέσμου των Γερμανών βιομηχάνων, Ούλριχ Γκρίλο, ο οποίος ζήτησε την υποθήκευση μέρους της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας με σκοπό την εξασφάλιση των δανειστών, πρόταση που ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε "κατάπτυστη". Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως την πλήρη ευθύνη για τις δηλώσεις αυτές την έχει η "αποτυχημένη κυβέρνηση της υποταγής του κ. Σαμαρά".
"Η κυβέρνηση, που δεν χάνει ευκαιρία καθημερινά να επιδίδεται σε κενές περιεχομένου επικοινωνιακές επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί απέναντι στην πρωτοφανή και προκλητική δήλωση του επικεφαλής των Γερμανών βιομηχάνων, να υποθηκευτεί μέρος της δημόσιας περιουσίας και να περάσει υπό τον έλεγχο του Μηχανισμού Στήριξης ESM, αναλαμβάνοντας την εκποίησή του" υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης. Και πρόσθεσε: "Πρόκειται για μια κατάπτυστη πρόταση που, πέραν των ολέθριων επιπτώσεών της για την οικονομία, πλήττει ευθέως κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Αποτελεί δε προέκταση της λογικής προηγούμενης συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών στο δεύτερο Μνημόνιο, που προέβλεπε τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους, στον οποίο θα κατευθύνονταν κατά προτεραιότητα μέρος των εσόδων του δημοσίου αλλά και οι δόσεις «βοήθειας» των δανειστών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ξεκαθάρισε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί τον δημόσιο πλούτο της χώρας και θα αγωνιστεί για τη μεγάλη δημοκρατική ανατροπή που έχει ανάγκη ο τόπος".

Η κυβέρνηση διαλύει την αγροτική παραγωγή

Τη συγχώνευση σε έναν τομέα τεσσάρων οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το οριστικό κλείσιμο του Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κατήγγειλε το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ως κίνηση που εξοντώνει τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά πως οι εξαγγελίες  του κ. Σαμαρά για έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής είναι ψευδεπίγραφες και υπογράμμισε πως το Μνημόνιο οδηγεί στη διάλυση του αγροτικού τομέα.
Αναλυτικότερα, οι φορείς του υπουργείου που οδηγούνται στη συγχώνευση είναι οι ΕΘΙΑΓΕ, ΕΛΟΓΑΚ, ΟΠΕΓΕΠ, ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ ο οργανισμός ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κλείνει οριστικά. Πρόκειται για τον οργανισμό που είχε αναλάβει τις δραστηριότητες της αγροτικής έρευνας, των ελέγχων σε γάλα και κρέας, της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και της εκπαίδευσης-κατάρτισης των αγροτών, ο οποίος, παρά το ότι διαθέτει δικούς του πόρους από ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και από εισφορές κτηνοτρόφων, μεταποιητών γάλακτος και κρέατος, η κυβέρνηση αποφάσισε να τον κλείσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως "οι μνημονιακές δεσμεύσεις θα καταργήσουν ένα σημαντικότατο εργαλείο της αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας". Και πρόσθεσε: "Η έλλειψη ελέγχων σε γάλα και κρέας, αλλά και η απουσία ενός δημόσιου φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων θα αποβεί μοιραία για ολόκληρο τον κλάδο της αγροτικής οικονομίας, αλλά και για την ασφάλεια του καταναλωτή".
Το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί "όλους τους πολίτες, αγρότες, καταναλωτές και επιχειρηματίες να μην επιτρέψουν την εξόντωση των βασικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης και ενίσχυσης του αγροτικού τομέα και βασικού πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που τόσο επιβάλλεται αυτήν την εποχή".