Η κυβέρνηση οφείλει να προκηρύξει εκλογές, εφόσον έχει διαψευστεί παταγωδώς η στρατηγική της και το τρίτο Μνημόνιο είναι προ των πυλών, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του μετά τη συνάντηση με σωματεία υπό απόλυση εργαζομένων και με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της Κέρκυρας, κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στο νησί. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως είναι πλέον πασιφανές ότι ο στόχος των Μνημονίων δεν είναι η αντιμετώπιση του χρέους, αλλά η επιβολή της λιτότητας και η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ασκεί η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας πως, αν ολοκληρωθεί το σχέδιο αυτό, τότε η Ελλάδα θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα διαθέτει δημόσια περιουσία.


"Η κυβέρνηση οφείλει, εφόσον έχει διαψευσθεί η στρατηγική της, έχει διαψευσθεί το success story, έχει διαψευσθεί η προσδοκία ότι μετά τις γερμανικές εκλογές κάτι θα γίνει, έχει διαψευστεί η προσδοκία κουρέματος και έρχεται ένα τρίτο Μνημόνιο ακόμα πιο σκληρό, να θέσει ανοιχτά τα διλήμματα στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός να πάρει αποφάσεις", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Πρόσθεσε δε πως, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, κατέρρευσε "ο μύθος που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά ότι το πρόγραμμα πετυχαίνει, ότι το 2014 θα βγούμε στις αγορές, κυρίως όμως ο μύθος της μεγάλης δήθεν προσδοκίας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει φως στο τούνελ για το μαρτύριο της ελληνικής κοινωνίας".
Μιλώντας για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για το προσεχές διάστημα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως "ο στόχος μας, λοιπόν, είναι η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και σε αυτόν σας καλούμε όλους και όλες να στρατευτούμε, ανεξάρτητα από τις ενδεχομένως διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις που μπορεί να έχουμε, να στρατευθούμε σε μια προσπάθεια και σε έναν αγώνα για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, να οδηγηθούμε σε εκλογές και να δοθεί διέξοδος".
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον ελληνικό λαό να συγκροτήσει ένα πλατύ μέτωπο που θα ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά και θα ανοίξει μια νέα πορεία για τον τόπο, λέγοντας πως "ο βασικός στόχος όλων για το επόμενο διάστημα, και πιστεύουμε ότι όλα τα σφυριά θα πρέπει να βαρούν σε αυτόν τον στόχο, είναι να υπάρξει ένα πλατύ κίνημα με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη δημοκρατική διέξοδο".
Οι βασικές εστίες σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική για το προσεχές διάστημα θα είναι η Παιδεία και η Υγεία, εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας. Ως προς αυτά, σημείωσε ότι "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία σε όσα κάνει ο υπουργός Παιδείας, ούτε στο ότι συρρικνώνει και κλείνει σχολεία ούτε στο ότι διαλύει την επαγγελματική εκπαίδευση ούτε στο ότι φέρνει ένα νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά τον χαρακτήρα της εκπαίδευσης μέσα στο κατακαλόκαιρο και χωρίς διάλογο με κανέναν από τους φορείς. Στον χώρο της Υγείας όμως επιτρέψτε μου να πω ότι η κατάσταση είναι πιο επιθετική από ποτέ. Διότι ο χώρος της Υγείας έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές. Το μοντέλο της ΕΡΤ δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα νοσοκομεία. Διότι εδώ, αν βγάλουμε την πρίζα, δεν κλείνουν οι οθόνες, δεν βγαίνει μαύρο στους δέκτες της τηλεόρασης. Όταν βγαίνει η πρίζα σε ένα νοσοκομείο, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές".

Το Μνημόνιο έχει στόχο τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων

"Για εμάς είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική που έχει επιβληθεί εδώ και 3,5 χρόνια, η πολιτική του Μνημονίου, της σκληρής βάρβαρης, λιτότητας, δεν είχε ως στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση χρέους", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για τους πραγματικούς στόχους της πολιτικής των Μνημονίων. Αναφερόμενος στο ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους, σημείωσε: "Θυμηθείτε ποια ήταν η αφορμή χάρη στην οποία οδηγήθηκε η χώρα σε αυτά τα προγράμματα που διαρκώς ανανεώνονται. Το υψηλό δημόσιο χρέος. Όταν μπήκαμε στο 1ο Μνημόνιο η χώρα είχε χρέος 110% του ΑΕΠ, σήμερα έχει υπερβεί το 160% μετά από 3,5 χρόνια εφαρμογής αυτών των καταστροφικών και βάρβαρων πολιτικών τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία".
Ο στόχος των Μνημονίων, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας είναι να φτιαχτεί "ο νέος Ευρωπαίος προλετάριος, ο εργαζόμενος των 300-400 ευρώ σε συνθήκες ανασφάλειας". Επιπλέον σημείωσε πως αυτό είναι το "μοντέλο για την έξοδο από την κρίση της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, των μεγάλων funds, των τοκογλύφων, των τραπεζιτών και όλων όσοι θέλουν να αντιμετωπίσουν -θυμάστε μια ωραία φράση- την κρίση ως ευκαιρία για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους στις πλάτες της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζόμενων".

Θα αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις

"Το πρώτο πράγμα που θα κάνει μια κυβέρνηση που θα καταργήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις", υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, "είναι ότι θα επαναφέρει το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων που ίσχυε πριν από την πλήρη διάλυσή του από τους σκανδαλώδεις νόμους του Μνημονίου. Και νομίζω ότι αυτό αποτελεί αυτονόητη δέσμευση, όχι απλή, όχι εύκολη, μη νομίζετε ότι αυτή θα είναι μια επιλογή που δεν θα έχει κοινωνικές συγκρούσεις. Θα έχει κοινωνικές συγκρούσεις. Μόνο που εμείς έχουμε επιλέξει ποιοι είναι οι ταξικοί μας σύμμαχοι και ποιοι είναι οι ταξικοί μας αντίπαλοι".

Η ύπαρξη του ΤΑΙΠΕΔ συνιστά εθνικό έγκλημα

Αναφερόμενος στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: "Αν υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, που δεν θα έχει δημόσια περιουσία. Δεν θα έχει υποδομές, δεν θα έχει παραγωγική βάση". Και πρόσθεσε: "Εδώ, λοιπόν, μιλάμε για ένα έγκλημα. Αυτό, βεβαίως, το έγκλημα είναι προμελετημένο, διότι αυτός είναι ο μηχανισμός κερδοφορίας των δανειστών. Γιατί από πού θα κερδίσουν αυτοί; Από τα επιτόκια, την εσωτερική υποτίμηση των αξιών και από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να το σταματήσουμε. Δεν είναι ζήτημα Αριστεράς ή Δεξιάς. Είναι ζήτημα, εθνικής, πατριωτικής ανάγκης".

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κρύβεται

Για αφωνία κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά, ως προς το θέμα του χρέους και τα σενάρια για τρίτο Μνημόνιο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Επιπλέον, τόνισε πως, εκτός των άλλων, οι πρόσφατες δηλώσεις του Β. Σόιμπλε ακυρώνουν τις δηλώσεις Σαμαρά περί "success story", ο οποίος οφείλει να ενημερώσει για τις πρόσφατες επαφές της κυβέρνησης με τον Γ. Άσμουσεν, στέλεχος της ΕΚΤ, αλλά και να τοποθετηθεί για την αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, το οποίο είχε αγοραστεί μόλις 500 χιλιάδες ευρώ, επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
"Οι τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών συνιστούν κατηγορηματική δήλωση εκ μέρους του πως και δεν επίκειται κούρεμα του ελληνικού χρέους και ένα νέο Μνημόνιο είναι στα σκαριά, συνοδευόμενο, όπως πάντα, με νέα μέτρα. Όλες οι προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού, πως πλησιάζουμε στην έξοδο από το βαθύ τούνελ της ύφεσης, ηχούν ως ανέκδοτο", σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης.
Εκτός των άλλων, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί και για την "τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, όπου για δεύτερη φορά ομολογεί τις δικές του ευθύνες στην εκπόνηση ενός προγράμματος σκληρής λιτότητας, όπως αυτό της Ελλάδας".