του Κλέαρχου Τσαουσίδη


Η ιδιωτικοποίηση της "Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.", της γνωστής ΕΥΑΘ, βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Τώρα ήρθε και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος!
Αν θα πληρώνουμε του χρόνου το νερό σε τριπλάσια ή τετραπλάσια τιμή, όπως δηλαδή έγινε όπου πήγε η χαϊδεμένη της γαλλικής αποικιοκρατίας εταιρεία, η ΣΟΥΕΖ, δεν θα λυθεί με κανένα δημοψήφισμα, αλλά με το διαρκές κράξιμο των κλεφτών και ψευτών των τριών κυβερνητικών κομμάτων.
Στη Θεσσαλονίκη η ΣΟΥΕΖ έχει για παραστάτη την εταιρία ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ναι, αυτήν της οικογένειας Μπόμπολα, που πλέον ασχολείται με ό,τι κινείται.
Για την ιστορία θυμίζω ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση του 51% της ΕΥΑΘ εκδήλωσαν άλλες τρεις εταιρείες ή κοινοπραξίες: στη μία συμμετέχει ο όμιλος Αποστολόπουλου, η άλλη είναι κίνηση πολιτών με συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ και η τρίτη έγινε από τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.
Η τελευταία προσφορά παρουσιάζει κενό διότι δεν εμπεριέχει στο εταιρικό σχήμα εταιρία που να διαθέτει τεχνογνωσία στη διαχείριση (ή καταλήστευση) των υδάτινων πόρων. Για τον λόγο αυτόν ο κ. Σαββίδης ζήτησε δίμηνη παράταση στην ισχύ του διαγωνισμού ώστε να βρει μια σχετική εταιρεία!
Όσο όμως θα ψάχνει (το μεταφέρω με επιφύλαξη), μήπως θα εξοφλήσει το χρέος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην ΕΥΑΘ που κάποιες πληροφορίες το φέρουν να προσεγγίζει τα 150.000 ευρώ;



Ιδιωτικοποίηση με τα λεφτά μας

Πέρσι η ΕΥΑΘ είχε περίπου 75 εκατομμύρια τζίρο, με 18 εκατομμύρια κέρδη και 35 εκατομμύρια αποθεματικό. Οι φήμες λένε ότι το τελικό τίμημα θα είναι κοντά στη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, δηλαδή γύρω στα 80 εκατομμύρια, άρα τετραπλάσιο των ετήσιων κερδών, χωρίς να υπολογίζουμε τα αποθεματικά. Όμως, η εταιρία έχει λαμβάνειν πάνω από 35 εκατομμύρια, κυρίως από δήμους και άλλους μεγάλους οργανισμούς, και η νέα ιδιοκτήτρια θα μπορεί να τα κάνει αμέσως απαιτητά. Οι επισφαλείς απαιτήσεις είναι 13 εκατομμύρια. Άρα, όποιος πάρει το μαγαζί θα έχει βγάλει τα λεφτά του σε περίπου δύο χρόνια. Καθόλου άσχημα για επένδυση α λα ελληνικά.
Και αυτό το γνωρίζει καλύτερα απ' όλους η ΣΟΥΕΖ, που κατέχει ήδη το 5,5% της ΕΥΑΘ μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο την εποχή του σημιτικού παρακράτους.
Ένα άλλο, πολύ ενδιαφέρον, στοιχείο είναι ότι οι υποδομές της ΕΥΑΘ ανήκουν στο ΝΠΔΔ "ΕΥΑΘ Παγίων". Με "σύμβαση διάρκειας 30 ετών, που υπογράφηκε στις 27.07.2001, η ΕΥΑΘ Παγίων οφείλει να παρέχει στην ΕΥΑΘ Α.Ε. τις αναγκαίες ποσότητες νερού έναντι τιμήματος (...)" κ.λπ.
Το ύψος αυτού του τιμήματος δεν αναγράφεται με κάποιο αναγκαίο συσχετισμό, όπως συνήθως συμβαίνει. Και το άλλο είναι ότι, όπως συμβαίνει με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να εκχωρήσει και την ΕΥΑΘ Παγίων (αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων) στον αγοραστή, σε κάποια δεύτερη φάση, με τη συνένωση των δυο εταιρειών. Το μοντέλο υπάρχει ήδη: η Έκθεση.

Τα φούμαρα του ΠΑΣΟΚ

Το δημοψήφισμα έχει μεγάλη ηθική σημασία, αλλά αυτό είναι αδιάφορο για Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. Και μέχρι να ολοκληρωθούν οι πρωτόγνωρες διαδικασίες μπορεί η ΕΥΑΘ να έχει ήδη πουληθεί. Έτσι γίνεται κατανοητή και η αντίδραση στο ξεπούλημα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ: δεν κοστίζει, δεν θα τους μαλώσει ο ακόμη πρόεδρος και θα έχουν να λένε του χρόνου, στις δημοτικές εκλογές, ότι αντιστάθηκαν.
Η απάντηση λοιπόν στους όψιμους υπερασπιστές του δημόσιου χαρακτήρα του νερού προκύπτει από την απόφαση -επί του ίδιου θέματος- που έλαβε το 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης (το ίδιο με το σημερινό) στις 2 Ιουνίου 2011: η δημοτική κίνηση "Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη" κατέθεσε -με τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη- πρόταση για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, αλλά ψηφίστηκε μόνον από τον δημοτικό σύμβουλο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόσο γρήγορα άλλαξαν μυαλά οι της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.), που χλεύαζαν τότε, και τι έπαθαν οι οπαδοί του άνευ όρων επιχειρείν νεοδημοκράτες;
Σε Παρίσι, Βερολίνο, Νίκαια, Γκρενόμπλ κ.ά., διώχνουν τις ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης και εδώ πάνε να τις επιβάλουν. Οι Ολλανδοί απαγορεύουν με νόμο το ξεπούλημα του νερού. Οι Ιταλοί το απαγόρευσαν με δημοψήφισμα. Οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί έχουν μόνο δημοτικές επιχειρήσεις. Οι Βιεννέζοι αποφάνθηκαν πρόσφατα με συντριπτικό ποσοστό (4 στους 5) ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.
Στην Ελλάδα ο πάσης φύσεως χρυσός, ακόμη και τα σκουπίδια, πρέπει να πάνε στη συγκεκριμένη οικογένεια.
Πώς τους είχε πει ο Καραμανλής;