Τεράστιες διαδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα
και τα μνημόνια το Σάββατο, σε Λισαβόνα και Μαδρίτη. Και οι Γερμανοί
στους δρόμους ζητώντας φορολόγηση του πλούτου.
Την σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήραν την Κυριακή οι Γάλλοι,
διαμαρτυρόμενοι για το "Σύμφωνο της λιτότητας" των Σαρκοζύ και Μέρκελ.
Λισαβόνα
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Πορτογαλικής πρωτεύουσας, ζητώντας από την κυβέρνηση Κοέλο να παραιτηθεί. Ήταν η τρίτη διαδήλωση μέσα σε δύο εβδομάδες. Η κινητοποίηση έγινε υπό την ομπρέλα του μεγαλύτερου πορτογαλικού συνδικάτου, CGTP."Ένα χρόνο πριν ο πρωθυπουργός μας έλεγε ότι η λύση στα προβλήματά μας θα έρθει από τη συμφωνία με την τρόικα. Έχουμε δει όμως αυτήν την ταινία να παίζεται στην Ελλάδα: είναι ένας δρόμος δίχως έξοδο, που μας οδηγεί κατ' ευθείαν στον γκρεμό" τόνισε σε ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους ο Αρμένιο Κάρλος, επικεφαλής του CGTP.
Μαδρίτη
Τρίτη διαδήλωση μέσα σε μία εβδομάδα στη Μαδρίτη, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες απ' όλη τη χώρα να συγκεντρώνονται ανάμεσα στο κοινοβούλιο και το Μουσείο ντελ Πράδο και να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού.
«Διώξτε τους, Διώξτε τους» φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στην κυβέρνηση Ραχόι, που την Παρασκευή παρουσίασε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013, στο οποίο προβλέπεται μείωση των δαπανών κατά 40 δις ευρώ, πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και μείωση των επιδομάτων ανεργίας.
Παρά την ειρηνική διάθεση των συγκεντρωμένων, η αστυνομία προχώρησε σε ευρείας κλίμακας καταστολή.
Γερμανία
Τουλάχιστον 50000 Γερμανοί κατέβηκαν στους δρόμους 40 πόλεων, ζητώντας φορολόγηση του πλούτου και των οικονομικών συναλλαγών.
"Δε γίνεται μια μικρή ομάδα ανθρώπων να συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς του προσωπικού τους", τόνισε η Κλαούντια Ροθ των Γερμανών Πρασίνων.
Παρίσι
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους του Παρισιού εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο, δύο ημέρες προτού η συνθήκη αυτή έρθει στη Βουλή για συζήτηση και επικύρωση.
Η διαδήλωση αυτή οργανώθηκε από το Αριστερό Μέτωπο του Ζαν Λικ Μελανσόν με τη συμμετοχή πολλών συνδικάτων και άλλων οργανώσεων που αντιδρούν στο "Σύμφωνο της Λιτότητας", όπως το αποκαλούν. Πάντως το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αναμένεται να περάσει σχετικά εύκολα και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, χάρη στις ψήφους της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης.
Επικεφαλής των διαδηλωτών είχε τεθεί ο ίδιος ο Μελανσόν ο οποίος δήλωσε ότι η κινητοποίηση αυτή "συνιστά την ένταξη του κινήματος του γαλλικού λαού στο πλευρό των άλλων λαών που διαμαρτύρονται για τη λιτότητα". Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ και φώναζαν συνθήματα όπως "Αντίσταση!", "Φρανσουά Ολάντ, δεν θέλουμε τη συνθήκη σου" και "στην Ελλάδα και στη Γαλλία, να αγωνιστούμε για τα δημόσια οικονομικά".
"Η συνθήκη αυτή θα επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλία. Ήδη βλέπουμε ότι οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη οδηγούν στην ύφεση για αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε ένα κίνημα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που θα οδηγήσουν τη χώρα μας στον τοίχο", είπε ένας διαδηλωτής, ο Πιερ Καλφά.
Το Αριστερό Μέτωπο εκτιμά ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν 80.000 άνθρωποι. Η αστυνομία απέφυγε να δώσει τη δική της εκτίμηση καθώς αυτή είναι η συνήθης πρακτική της όταν πρόκειται για διαδηλώσεις που οργανώνονται από πολιτικά κόμματα.
Διαδήλωση κατά της λιτότητας οργάνωσαν και στις Βρυξέλλες τα βελγικά συνδικάτα. Οι διαδηλωτές (1.500 κατά την αστυνομία, πολλές χιλιάδες κατά τους οργανωτές) ζήτησαν "πιο δίκαιες πολιτικές επιλογές" στο Βέλγιο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τέτοιες που "θα καταπολεμήσουν τη φτώχεια και θα επιτρέψουν την ευημερία για όλους". Μεταξύ άλλων κάλεσαν την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Έλιο Ντι Ρούπο να λάβει "αποτελεσματικά μέτρα" για να μειωθεί η ανεργία των νέων και να επιβάλει "πιο δίκαιη φορολόγηση" υιοθετώντας ένα φόρο για τις μεγάλες περιουσίες. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)