Οι δηλώσεις του Όσκαρ Λαφοντέν, όπως αποτυπώνονται σε διάφορα ρεπορτάζ, έχουν ως ακολούθως:
Το σύστημα του ευρώ έχει ένα βασικό «κατασκευαστικό λάθος», πιστεύει ο Όσκαρ Λαφοντέν: «Δεν προβλέπεται διαδικασία άρσης των ανισορροπιών, όταν ορισμένα κράτη ζουν πάνω και ορισμένα κάτω από τις δυνατότητές τους. Η Γερμανία ζει επί σειρά ετών κάτω από τις δυνατότητές της παράγοντας περισσότερα απ' όσα καταναλώνει, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην Ελλάδα. Ο μηχανισμός συναλλαγματικής ιστοτιμίας θα διόρθωνε τα πράγματα, αλλά με το ευρώ δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, διαπιστώνει. Άρα, θα πρέπει να επιτευχθεί η άρση των ανισορροπιών μέσω των μισθών: Οι μισθοί στη Γερμανία πρέπει να αυξηθούν, ενώ στην Ελλάδα να μην αυξηθούν τόσο δραστικά», προτείνει.
Ο
πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απορρίπτει το πρόγραμμα
λιτότητας, που επιβάλλεται στους Έλληνες από την Άνγκελα Μέρκελ και τον
Νικολά Σαρκοζί, επειδή «σε συνθήκες ύφεσης οδηγεί τις χώρες στον οικονομικό γκρεμό και καταστρέφει τη Δημοκρατία». Η καγκελάριος δεν κατανοεί τους μηχανισμούς των χρηματοπιστωτικών αγορών, υποστηρίζει ο Λαφοντέν. «Αυτή και ο Σαρκοζί στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία με
το να προκαλούν συρρίκνωση της κατανάλωσης και με το να φορτώνουν τις
επιπτώσεις της κερδοσκοπίας στους φορολογουμένους αντί στις τράπεζες.
Εάν είχαν αποφασίσει εγκαίρως την έκδοση ευρωομολόγων, τα επιτόκια δανεισμού και το χρέος των χωρών της Μεσογείου δεν θα είχαν εμφανίσει τόσο εκρηκτική αύξηση. Με τη διστακτικότητά της η Καγκελάριος διασπαθίζει δισεκατομμύρια ευρώ των Γερμανών φορολογουμένων και εισπράττει μάλιστα και θαυμασμό γι' αυτό» καταγγέλλει.
Η ΕΚΤ πρέπει να χορηγήσει δάνεια απευθείας στα ευρωπαϊκά κράτη, προτείνει ο Λαφοντέν και συμπληρώνει: «Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος, ώστε να αποδυναμωθούν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης. Είναι σαφές ότι τα δάνεια αυτά πρέπει να χορηγούνται υπό
τον όρο ότι η Ελλάδα θα μηδενίσει τις εξοπλιστικές της δαπάνες και θα
φορολογήσει τα εκατομμύρια των 2.000 πιο πλούσιων οικογενιεών στη χώρα, οι οποίες κατέχουν στα χέρια τους το 80% του πλούτου. Η διάθεση των χρημάτων για την ανασυγκρότηση της οικονομίας θα πρέπει να εποπτεύεται από την ΕΕ και δεν επιτρέπεται να διοχετευτούν σε σκοτεινά κανάλια της ελληνικής πολιτικής».
Οι λαοί της Ευρώπης βλέπουν ότι υφίστανται μία «απαλλλοτρίωση»
αντί να καλούνται στο ταμείο οι εκατομμυριούχοι της Ευρώπης, σημειώνει ο
Λαφοντέν με το βλέμμα στα πρόσφατα έκτροπα στην Αθήνα. «Τα στοιχεία δεν
αφήνουν καμία αμφιβολία: Οι εκατομμυριούχοι της Ευρώπης έχουν μία περιουσία όση και το συνολικό χρέος των ευρωπαϊκών χωρών. Όποιος περικόπτει - υπό αυτό το φως - μισθούς και συντάξεις, στρέφεται κατά των πολιτών και θέτει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία».
Εκκινώντας από μία φράση του Αμερικανού οικονομολόγου Μάικελ Χάτσον, ότι «Υπάρχει
ένας τρόπος να σωθεί το ευρώ: Να ζητηθεί από την ΕΚΤ να κάνει αυτό για
το οποίο έχουν συσταθεί οι Κεντρικές Τράπεζες, ήτοι να τυπώσει χρήμα»,
ο Λαφοντέν καταγγέλλει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν μπορούν να
σκεφτούν τίποτε άλλο πέρα από το να χρεώνουν στους πολίτες τις απώλειες
από τα «παιχνίδια στο καζίνο». «Εάν δεν επιβληθεί ρυθμιστικό πλαίσιο στις τράπεζες, αυτές θα κάνουν, ό, τι θέλουν», προειδοποιεί.