Διψήφιο είναι σταθερά το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με δύο νέες δημοσκοπήσεις, τόσο της MRB όσο και της Marc, να εντοπίζουν τη διαφορά των δύο κομμάτων στις 15,2 μονάδες. Έντιμο συμβιβασμό εντός του ευρώ επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, επιθυμώντας παράλληλα η κυβέρνηση να μην κάνει όσο το δυνατό περισσότερο πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» της. Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που προκύπτουν αναφορικά με το ποια μέτρα αποδέχονται και ποια όχι οι πολίτες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρώπη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,1%, η ΝΔ 20,9%, το Ποτάμι 5,8%, το ΚΚΕ 5,5%, η Χρυσή Αυγή 5,1%, οι ΑΝΕΛ 4,1%, το ΠΑΣΟΚ 3%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 5,9% στη δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύει η εφημερίδα Realnews.
Έντιμο συμβιβασμό προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρώπη εντός της ζώνης του ευρώ «ψηφίζει» το 71,9% των πολιτών, ενώ μόλις το 21,3% εμμένει στη συμφωνία μόνον εφόσον περιέχει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβένρησης, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ρήξη και έξοδο από το ευρώ. Αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων το 74,1% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε έντιμο συμβιβασμό με την κυβέρνηση, έναντι του 26% που θεωρεί ότι θα έλθουν σε πλήρη ρήξη.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επικύρωση της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης κι εταίρων το 58,8% δηλώνει πως επιθυμεί στην περίπτωση έντιμου συμβιβασμού επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή, το 28,8% δημοψήφισμα και μόλις το 5,8% ζητά προσφυγή εκ νέου στις κάλπες. Στην περίπτωση που το κακό σενάριο επικρατήσει και η κυβέρνηση υποχρεωθεί να υποχωρήσει στις ταγές των πιστωτών τα ποσοστά είναι πολύ διαφορετικά. Αν κάτι τέτοιο συμβεί το 42,6% των πολιτών προτείνει δημοψήφισμα, το 37% επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή και το 11,3% πρόωρες εκλογές.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο Grexit, το συντριπτικό 85,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ ενώ το 12,2% εναντίον.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της δημοσκόπησης σχετικά με το ποια μέτρα οι πολίτες αποδέχονται και ποια όχι. Μέτρα που δεν αποδέχονται οι πολίτες είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά (91,7%), η μείωση μισθών (89,4%), η μείωση κύριων ή επικουρικών συντάξεων (85,8%), η απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων (85,2%), η μείωση του ΕΚΑΣ και των δικαιούχων του (75,2%) και η παραμονή του βασικού μισθού στα σημερινά επίπεδα (69,4%). Στο δε ενδεχόμενο παράτασης του ΕΝΦΙΑ εμφανίζονται διχασμένοι, με 50,8% να μην το αποδέχεται και το 47,1% να μην έχει πρόβλημα.
Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες θα αποδέχονταν περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κάτω των 62 ετών (59,7%), επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν εισόδημα άνω των 30.000 - 50.000 ευρώ ετησίως (61,6%), αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις ακινήτων (58,6%), αύξηση του ΦΠΑ σε δημοφιλείς προορισμούς ή επιβολή τέλους διανυκτέρευσης (63,8) καθώς και κατάργηση επιδομάτων σε συγκεκριμένους φορείς του Δημοσίου (74,1%).
Διαβάστε επίσης: