Η μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είχε άμεση και μάλλον
απροσδόκητη επίδραση στις εσωτερικές πολιτικές τάσεις στο Βρετανικό
Εργατικό Κόμμα εν όψει των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται να
διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εμπνευσμένη από τη νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα, η εν λόγω πτέρυγα κατέθεσε μάλιστα και προτάσεις όπως είναι η επιστροφή στο Δημόσιο των επιχειρήσεων που απέτυχαν στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, η επανακρατικοποίηση των σιδηροδρόμων, η κατάργηση των αντιεργατικών νόμων της Μάργκαρετ Θάτσερ, και η ακύρωση του προγράμματος λιτότητας του Εργατικού Κόμματος για τη μείωση του ελλείμματος.
Πρωταγωνιστές στην έντονη αυτή αφύπνιση της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών είναι 15 βουλευτές, οι οποίοι δημιούργησαν την κίνηση «ΣΥΡΙΖΑ 15», που αποτελεί πλέον διακριτή πολιτική τάση μέσα στην παράταξη. Πρόκειται για τους: Μάικλ Μίτσερ (πρώην υπουργός Περιβάλλοντος), Νταϊάνα Αμποτ, Ντέιβ Αντερσον, Κέιτι Κλαρκ, Τζέρεμι Κόρμπιν, Φάμπιαν Χάμιλτον, Κέλβιν Χόπκινς, Ιαν Λέιβερι, Τζον Μακ Ντόνελ, Ιαν Μερνς, Γκρέιχαμ Μόρις, Λίντα Ρίορνταν, Στιβ Ρόδεραμ, Τζιμ Σέρινταν, Κρις Γουίλιαμσον.
Ενίσχυση των εργατικών συνδικάτων
«Αυτό που εμείς η αριστερή πτέρυγα υποστηρίζουμε τώρα είναι ότι οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη είναι ζωτικοί παράγοντες που είναι αναγκαίοι για τη μείωση του δημόσιου χρέους, περισσότερο από την παρατεταμένη λιτότητα. Οπως επίσης αναγκαία είναι και η επανακρατικοποίηση επιχειρήσεων που έχουν περιέλθει στον ιδιωτικό τομέα και αναγκαίο είναι η αρχή να γίνει με τους σιδηροδρόμους. Ζητούμε επίσης να ενισχυθεί ο ρόλος των εργατικών συνδικάτων, προκειμένου να καθιερωθεί μια οικονομική συνεργασία στους χώρους απασχόλησης και να δοθεί τέλος στην μεγάλη κοινωνική ανισότητα». Πρωταγωνιστική θέση στην κίνηση «ΣΥΡΙΖΑ 15» κατέχει και ο βουλευτής Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει «φίλος» της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Κόρμπιν έχει επισκεφθεί τα τελευταία οικονομικά δύσκολα χρόνια την Ελλάδα εκφράζοντας την αλληλεγγύη του, και έχει συναντηθεί με τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, είχε ταχθεί στην αγγλική Βουλή υπέρ της επιστροφής στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα.
Το εκλογικό αποτέλεσμα λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Κόρμπιν «είναι μια πολύ θετική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα αλλά και για τα αριστερά κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός έδειξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η συζήτηση για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται μέσα στο Εργατικό κόμμα και θα τη διατηρήσουμε ζωντανή μέχρι τις εκλογές του Μαΐου. Ελπίζω ότι και ο αρχηγός μας Εντ Μίλιμπαντ θα διδαχθεί από τις δεσμεύσεις και τις πολιτικές του Αλέξη Τσίπρα», μας εξηγεί ο Βρετανός, ο οποίος μάλιστα έχει γνωρίσει τον κ. Τσίπρα από κοντά. «Τον έχω συναντήσει μερικές φορές. Είναι νέος, φρέσκος, δυναμικός, μου αρέσει», σημειώνει ο Κόρμπιν, και συνεχίζει επικροτώντας τη στάση που κράτησε η Ελλάδα στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Αλλος δρόμος
Η Ελλάδα με τη στάση της αυτή έδειξε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία, είναι ο δρόμος του διαλόγου και όχι της απομόνωσης της Ρωσίας. Και σ' αυτό συμφωνώ απόλυτα», σημειώνει χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν απηύθυνε ερώτηση σχετική με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στην ώρα του πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη. Στην ερώτησή του ο βουλευτής των Εργατικών ρώτησε συγκεκριμένα τον Κάμερον εάν «είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές και επίσης να μάθει από αυτόν γιατί ο ελληνικός λαός είπε τελικά όχι στην επιβολή του πλέον φοβερού προγράμματος λιτότητας που προκάλεσε την καταστροφή των δημόσιων υπηρεσιών, δημιούργησε πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας και έκανε βαθύτερη τη φτώχεια».
Ο Κόρμπιν ρώτησε επίσης εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός προτίθεται «να χρησιμοποιήσει τις καλές του υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να δοθεί στην Ελλάδα η μείωση του χρέους που απεγνωσμένα χρειάζεται, ώστε η χώρα να επανακτήσει την ευημερία που της αξίζει να απολαμβάνει». Χαρακτηριστική ήταν ωστόσο και η απάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον, ο οποίος αναγνώρισε «ως παράγοντα - κλειδί το γεγονός ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουμε δει το χρέος στη Βρετανία να μειώνεται και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας περισσότερες από ό,τι πριν από την κρίση, ενώ στην Ελλάδα υπήρξαν επανειλημμένες αποτυχίες στον οικονομικό τομέα».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγνώρισε ωστόσο και κάτι άλλο: «Οτι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους Ελληνες που θέλουν να ακολουθήσουν τώρα μια διαφορετική προσέγγιση». «Ελπίζω η λογική να επικρατήσει σε όλες τις πλευρές. Είπα στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε μαζί, η Βρετανία έχει επιδείξει ηγετικό ρόλο στον κόσμο στα θέματα της φοροδιαφυγής, υποχρεώνοντας τις εταιρείες να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, κάτι που χρειάζεται να γίνει στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Κάμερον.
Θετική εξέλιξη
Συμμετοχή στην κίνηση «ΣΥΡΙΖΑ 15» έχει και η βουλευτής του Εργατικού κόμματος Νταϊάνα Αμποτ. Η κρίση του ελληνικού λαού στις εκλογές αυτές, λέει στη συνέντευξή της στο «Εθνος της Κυριακής» η Νταϊάνα Αμποτ, «ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη, δημιούργησε το ορόσημο για να περάσουμε σε μια άλλη εποχή και σε μια άλλη φιλοσοφία, μακριά από τα προγράμματα της αυστηρής λιτότητας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και να εκτιμήσει τη βούληση και τις επιθυμίες του ελληνικού λαού. Τα προγράμματα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπη, και στη Βρετανία, είχαν ως αποτέλεσμα αυτοί που είχαν τη μικρότερη ευθύνη για την οικονομική κρίση να πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα. Εχοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα όπλο και επιχείρημα πρέπει να αγωνιστούμε για την απόρριψη των προγραμμάτων λιτότητας και να προωθήσουμε ένα οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα τοποθετεί την ευημερία των λαών πάνω από τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις αυτών που δημιούργησαν το οικονομικό χάος. Είδα με μεγάλη ικανοποίηση και την προσωπική επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο βλέπω να καθιερώνεται ως μια σημαντική ηγετική προσωπικότητα μέσα στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεισε τον ελληνικό λαό να τον φέρει στην εξουσία με το πρόγραμμά του και τις πολιτικές του, που γέννησαν την ελπίδα. Τώρα μένει και στον δικό μας ηγέτη, τον Εντ Μίλιμπαντ, να εμπνεύσει προεκλογικά με τις πολιτικές και τις δεσμεύσεις του ανάλογες ελπίδες στους Βρετανούς ψηφοφόρους».
Εντ Μίλιμπαντ
«Είναι ευθύνη της βρετανικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την ελληνική»
Το «Εθνος» ζήτησε από τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και την κίνηση των 15 αριστερών βουλευτών μέσα στο κόμμα του. Και μας έστειλε την ακόλουθη γραπτή δήλωση.
«Οπως οι εκλογές στη Βρετανία είναι θέμα που αφορά τον λαό αυτής της χώρας, έτσι και το ποιον εκλέγει ο ελληνικός λαός είναι δική του απόφαση. Είναι ευθύνη της βρετανικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας για το καλό της Βρετανίας και της Ευρώπης και να μην κάνει πολιτικά παιγνίδια. Και είναι δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει τον δικό της δρόμο για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ο στόχος μας για τη Βρετανία είναι να γίνει μια δικαιότερη και περισσότερο ευημερούσα χώρα που θα νοικοκυρέψει τα οικονομικά της».
Λονδίνο: Λάμπης Τσιριγωτάκης