«Δεν κυβερνιέται μια χώρα με email, είναι παράνομα πράγματα αυτά, το Μνημόνιο είναι παράνομο. Το ότι έχουμε χρέος δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τη Δημοκρατία και την αξιοπρέπειά μας. Αν δεν διεκδικήσεις δεν παίρνεις, δεν ζούμε σε ένα κόσμο - φιλανθρωπικό ίδρυμα» δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης σε εκτενή συνέντευξή του, στο Action 24.
Ο Γ. Δραγασάκης μίλησε για την πρόταση για εξάμηνο διάστημα διαπραγμάτευσης, την οποία ενδεχομένως, αν το κρίνει σκόπιμα και προεκλογικά να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και όχι βέβαια το Μνημόνιο(!!!) όπως ο τίτλος του καναλιού αφήνει να εννοηθεί, καθώς δεν προσδιορίζεται σε ποιό πρόγραμμα αναφέρεται ο Γ. Δραγασάκης.
Αποκαθιστώντας λοιπόν την πραγματικότητα και παρόλο που ο υπεύθυνος του Οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο στο 9:53 «χωρίς αυτό να σημαίνει εξάμηνη παράταση του Μνημονίου, αυτό που θα εφαρμόζεται θα είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση». Τελικά η απόπειρα παρερμηνείας δεν αποφεύχθη.
Συνεχίζοντας ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ως μεθόδευση του Αντ. Σαμαρά τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και χαρακτήρισε τη δίμηνη παράταση ως «στημένη παγίδα», πηγή εκβιασμού και όχι πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα είπε: Τα 7,2 δισ. που δεν ήρθαν, τα ομόλογα που λήγουν συνιστούν ένα στημένο κλίμα πανικού που όμως και για αυτά υπάρχει απάντηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως και προεκλογικά, αν το κρίνει σκόπιμο να ανακοινώσει δημόσια συγκεκριμένο πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβάνει ένα εξάμηνο διάστημα διαπραγμάτευσης κατά την διάρκεια του οποίου θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και όχι βέβαια το Μνημόνιο.
Ο Γιάννης Δραγασάκης έθεσε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο του, το ζήτημα της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αντιμετωπίζουμε το θέμα της Ελλάδας ως μια ελληνογερμανική, ή γερμανοελληνική διαφορά, ούτε βέβαια υποτιμούμε το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη.»
«Όταν πρωτομιλήσαμε το 2010 για μέτωπο των λαών του Νότου, μας χλεύαζαν. Ακόμα και στον κόσμο της Αριστεράς, αυτό δεν ήταν κατανοητό» είπε εξηγώντας τη στρατηγική πάνω στην οποία πολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώθηκε. Η στρατηγική αυτή βασίστηκε στην παραδοχή ότι το καπιταλιστικό σύστημα έχει και εσωτερικές αντιθέσεις και την εκτίμηση ότι η κρίση έχει αναλογίες με την κρίση του 29. «Άρα θα έχουμε προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης με διαρκή λιτότητα με κίνδυνο το φασισμό τότε, ή θα πάμε σε μια νέα μορφή ενός new deal.
«Στην αρχή δεν ήμασταν ούτε εμείς βέβαιοι ακριβώς, αλλά σήμερα επιβεβαιωθήκαμε» τόνισε ο Γ. Δραγασάκης, «πράγματι η Ευρώπη διχάζεται γύρω, από αυτό το δίλημμα. Αυτοί που είναι απέναντί μας έχουν να αντιμετωπίσουν μία δυναμική, μία τάση που η κορύφωση της είναι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αλλά ενδεχομένως θα έρθει από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και θα έχουμε και εκλογές στην Μ. Βρετανία. Υπάρχει μια μεγάλη εικόνα που πρέπει να εντάσσουμε το δικό μας ζήτημα γιατί όλη η Ευρώπη έχει πρόβλημα. Ακόμα και στο κόμμα της κ. Μέρκελ γίνεται συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε μια δυναμική των πραγμάτων εξέλιξη της οποίας βασικά στοιχεία της στρατηγικής μας επιβεβαιώνονται.».
Οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης
Αναφορικά με τις δυσκολίες που ενδεχομένως να συναντήσει η διαπραγμάτευση που θα επιδιώξει η μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βασιζόμενος στις συζητήσεις που ήδη υπάρχουν με το εξωτερικό εντόπισε κυρίως δύο:
Α) Η αναξιοπιστία της Ελλάδας ως χώρας, δηλαδή η αναξιοπιστία του παλαιού πολιτικού συστήματος για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρει ευθύνη, αλλά πρέπει να αποδείξουμε γιατί εμείς, θα τα κάνουμε. Πρέπει να δώσουμε τεκμήρια για αυτά που λέμε. Όταν μιλάμε δηλαδή στο εξωτερικό μας λένε: Ναι αλλά πέρνατε 2, 3% του εθνικού εισοδήματος με τα ΕΣΠΑ κλπ. Ή εμείς έχουμε ελέγξει όλους τους φοροφυγάδες εσείς ούτε μια λίστα Λαγκάρντ δεν μπορείτε να ελέγξετε ή βάζετε τη ΔΕΗ να ελέγξει το χαράτσι δηλαδή δεν έχετε έναν φοροεισπραχτικό μηχανισμό;
Β) Κάθε αποτέλεσμα στη δική μας διαπραγμάτευση θα είναι πρόκριμα και για τις άλλες χώρες, αυτό ενώ δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις ταυτόχρονα αποτελεί και την εξήγηση στο ότι πολλοί στην Ευρώπη βλέπουν ως ελπίδα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σημαντικό επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αν καταφέρει να κάνει την Ελλάδα θετικό παράδειγμα για την Ευρώπη».
Τα ισχυρά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει βιώσιμη πορεία της χώρας
Στα ισχυρά επιχειρήματα που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θεωρεί «παράνομο το Μνημόνιο με βάση το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο καθώς παραβιάζει ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε. και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο αγώνας μας είναι για την αποκατάστασή τους». Παράλληλα «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν, ή δεν θέλουν την Ε.Ε. Παράλληλα στην Ευρώπη αναπτύσσεται ένα παγκόσμιο κίνημα που λέει ότι η Ελλάδα έχει δίκιο στο αίτημα για κούρεμα του χρέους.
Η Ελλάδα ζει μια τεράστια κοινωνική και οικονομική καταστροφή, ενώ οι αιτίες της κρίσης προϋπήρχαν του Μνημονίου, το φάρμακο αποδείχθηκε χειρότερο από την αρρώστεια. Θα πρέπει να έχουμε μια βιώσιμη πορεία ως κοινωνία, όλα τα άλλα έπονται είναι τεχνικά θέματα. Ζούμε προβλήματα πολέμου σε καιρό ειρήνης. Βρείτε μου μία χώρα στον κόσμο που σε καιρό ειρήνης έχει χάσει το ¼ της οικονομίας της και έχει 30% ανεργία. Βρείτε μου μια χώρα που εφάρμοσε πρόγραμμα σωτηρίας και επήλθε τέτοια διάλυση του κοινωνικού κράτους. Θέλουμε τέτοια Ελλάδα να παραδώσουμε στα παιδιά μας;
«Βρείτε μου μια χώρα που μπορεί να βγάζει 8 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα για να πληρώνει το παλιό χρέος. Γιατί δεν το έκανε αυτό η Γερμανία 53; Γιατί τότε βοηθήσαμε την Γερμανία, δεν διεκδικήσαμε το κατοχικό δάνειο και πήρε η Γερμανία κούρεμα του χρέους και σχέδιο Μάρσαλ και ρήτρα ανάπτυξης. Βεβαίως άλλαξαν οι συνθήκες αλλά δεν θα αξιοποιήσουμε αυτό το ηθικό επιχείρημα και θα συζητάμε για το πώς θα βγάλουμε φέτες από το σώμα μας για να πληρώσουμε το παλιό χρέος;» και συμπλήρωσε ότι «αυτό το επιχείρημα, από Γερμανό, δεν το έχω ακούσει ακόμα»!!! Έχει σημασία με ποιες αρχές θα πάμε στη διαπραγμάτευση τόνισε ο Γ. Δραγασάκης επισημαίνοντας ότι στην ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολιτική με "ανοιχτά χαρτιά" και ότι έχουν γίνει επαφές με Ντράγκι, Σόιμπλε, Γκάμπριελ, Άσμουσεν κ.α.
Να πληρώσουν αυτοί που δεν πληρώνουν, όρος ύπαρξης για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο Γ. Δραγασάκης δήλωσε ότι θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το περιουσιολόγιο δεν είναι φορολογικός νόμος είναι όπως το κτηματολόγιο, το κτηματολόγιο της φορολογίας. Το πρόβλημά μας είναι οι πλούσιοι, οι φτωχοί τα δηλώνουν όλα. Γενικά στα θέματα φορολογίας θέλουμε να μην απέχουμε πολύ από τους μέσους όρους της Ευρώπης.
«Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να πληρώσουν αυτοί που δεν πληρώνουν αυτό θα είναι όρος ύπαρξης για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα συνεχίζονται τα ίδια πράγματα στη φορολογία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Κλείνοντας διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά για την απόλυτη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα θέματα και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα πολεμήσει τα προβλήματα με όρους κράτους δικαίου. Να μετρηθούμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων και όχι αποφυγής τους. Να μετρηθούμε, ότι δώσαμε τη μάχη. Θα την κερδίσουμε τη μάχη; και ειλικρινέστατα εκτίμησε ότι σύμφωνα με την προσωπική του άποψη «το αντίθετο της υποταγής για μένα δεν είναι ο τσαμπουκάς, ούτε η μαγκιά, το αντίθετο της υποταγής μπορεί να είναι μια ατελής νίκη».