Δεν πέρασε εβδομάδα από τον "ρωμαϊκό θρίαμβο" που επεφύλαξαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην κυβέρνηση για ένα πρωτογενές πλεόνασμα που αμφισβητήθηκε έντονα (λ.χ. από τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος έκανε λόγο για «παραπλάνηση της κοινής γνώμης», ή το δημοσίευμα του Guardian και του αρθρογράφου Λάρι Έλλιοτ για πρωτογενές πλεόνασμα προϊόν "δημιουργικής λογιστικής") και ήλθε χθες ένα ακόμη επικοινωνιακό τρυκ απόκρυψης της ζοφερής οικονομικής πραγματικότητας. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε την αλλαγή ημέρας ανακοίνωσης των "Τριμηνιαίων Μη Χρηματοπιστωτικών Λογαριασμών Θεσμικών Τομέων" 4ου τριμήνου 2013.


Πίσω από αυτόν τον τεχνοκρατικό όρο κρύβεται μια συνολική περιγραφή της ελληνικής οικονομίας, βασισμένη μεταξύ άλλων σε ανάλυση της οικονομικής συμπεριφοράς των νοικοκυριών, στα εισοδήματά τους, τις αποταμιεύσεις τους, καθώς και στις επενδύσεις. Πιο απλά, είναι από τους πιο αξιόπιστους δείκτες για το πού βαδίζει μια οικονομία.
Διανύουμε σήμερα περίοδο που ο φιλικός στην κυβέρνηση Τύπος και φίλα προσκείμενοι σε αυτήν επιχειρηματίες και αναλυτές παρουσιάζουν το άσπρο μαύρο, για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι "τελειώνουν τα Μνημόνια" (αν και το Μεσοπρόθεσμο άλλα προοιωνίζεται), έρχεται ανάπτυξη και εν γένει "πάμε καλά". Στο πλαίσιο αυτό, η "εντολή" είναι "ανακοινώνουμε μόνο καλές ειδήσεις" ώς τις εκλογές. Το να αναβάλλεται λοιπόν μια τέτοια ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο "υποψίες" γεννά...
Επί τη ευκαιρία, να θυμηθούμε πως όταν τον Οκτώβριο 2009 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε αίτημα της κυβέρνησης σε ΔΝΤ και Κομισιόν για... παροχή "οικονομικής τεχνογνωσίας" (πώς συντάσσεται ο προϋπολογισμός, πώς λειτουργεί μια στατιστική υπηρεσία κ.λπ.) υποτίθεται ότι θα επιτυγχάνονταν και δύο αιτούμενα για την τότε Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ):
* Πρώτον, να αποκτήσει τεχνογνωσία για περισσότερη εγκυρότητα των στοιχείων που επεξεργάζεται και ανακοινώνει.
* Δεύτερον, να καταστεί "ανεξάρτητη" αρχή, μακριά από τον στενό έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης.
Αυτά τα δύο αιτούμενα υποτίθεται πως ικανοποιούσε και η μετεξέλιξη της ΕΣΥΕ σε Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Παρά ταύτα διαπιστώνουμε πως ούτε το πρώτο αιτούμενο επετεύχθη (Απρίλιο 2014 πληροφορηθήκαμε πως αναθεωρήθηκαν έλλειμμα 2010, 2011 και 2012, χρέος 2012 και ΑΕΠ του ιδίου έτους) και, όπως φαίνεται, ούτε το δεύτερο...