ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Με συμμετοχή  500 συνέδρων απ' όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας  πραγματοποιήθηκε χθες, 30 Νοεμβρίου 2013, το 1ο Καταστατικό Συνέδριο της Κοινωνικής Συμφωνίας σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στην Αθήνα. Μετά την έγκριση  της Ιδρυτικής Διακήρυξης ,των  Πολιτικών  Θέσεων  και του Καταστατικού του Κόμματος , το Συνέδριο εξέλεξε ως Πρόεδρο του Κόμματος την Λούκα Τ. Κατσέλη καθώς και  την πρώτη 85μελη Πολιτική της Επιτροπή.

Η έναρξη του Συνεδρίου έγινε από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Λάμπρο Μίχο. Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν  εκ μέρους του  ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της Κ.Ε. και Γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης ο οποίος μετέφερε και τους χαιρετισμούς του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα, από την ΔΗΜΑΡ ο Γραμματέας της Κ.Ε Σπύρος Λυκούδης, από το ΚΚΕ το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου,  από το ΑΚΕΛ το Μέλος του Παραρτήματος της Αθήνας Συμεών Χαραλάμπους  και από την  ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης στην Ελλάδα Γρηγόρης Κουναμάς.


Στην  πολιτική της εισήγηση, η Πρόεδρος Λούκα Τ. Κατσέλη ανέπτυξε  τις βασικές αρχές που διαφοροποιούν τη συντηρητική -νεοφιλελεύθερη πρόταση εξόδου από την κρίση από την εναλλακτική προοδευτική -αριστερή πρόταση και  παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες ενός προοδευτικού Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης πάνω στο οποίο μπορεί να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ  προοδευτικών, σοσιαλιστικών, αριστερών και οικολογικών δυνάμεων.
   Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας,  το Προοδευτικό αυτό  Εθνικό Σχέδιο υιοθετεί την αρχή ότι « πρώτιστο καθήκον είναι η ευημερία του λαού και όχι των δανειστών » .
Προτεραιότητες  αποτελούν  α) η  απομείωση του σωρευμένου χρέους και  η ανατροπή της πολιτικής της βίαιης λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης, β) η αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και του κράτους, γ) η προώθηση στοχευμένων αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων που  στηρίζουν τις επενδύσεις , την επιχειρηματικότητα  και τον τεχνολογικό μετασχηματισμό, δ) η προάσπιση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσω μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή και ε) η σύναψη συμμαχιών και συνεργασιών μέσα στην Ευρώπη για την προάσπιση μιας δυναμικής, προοδευτικής και κοινωνικής Ευρώπης . 
 «Αν δεν υπάρχουν αρχές και αξίες στην άσκηση πολιτικής » τόνισε η Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, « τότε η εξουσία γίνεται εργαλείο καταπίεσης και  άσκησης βίας, οι δυνατοί γίνονται δυνάστες ,ο άνθρωπος εξαθλιώνεται και η κοινωνία γίνεται ζούγκλα ». Γι αυτό ,συνέχισε « αν θέλουμε και επιδιώκουμε σοβαρά να δημιουργηθεί  ένα λαϊκό κίνημα ανατροπής για να προασπίσει την εθνική ανεξαρτησία , για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει ελπίδα στη νέα γενιά , θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε βασικές ιδεολογικές αρχές που για μας είναι αδιαπραγμάτευτες»
Ανέπτυξε 10 βασικές αρχές με πρώτη την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας καθώς, όπως τόνισε, «πατριωτισμός και σοσιαλισμός πάνε μαζί» . Οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,  την  κατοχύρωση τόσο της πολιτικής όσο και της οικονομικής δημοκρατίας, την προάσπιση όχι μόνο των ατομικών και πολιτικών  αλλά και των κοινωνικών δικαιωμάτων, την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος υπεράνω του ιδιωτικού , την δέσμευση  στο όνομα  της ελευθερίας αλλά και της ισότητας , την καταπολέμηση κλειστών κυκλωμάτων επιρροής που ποδηγετούν το πολιτικό σύστημα , την ενίσχυση του επιτελικού, ρυθμιστικού και αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους και της απαραίτητης δημόσιας κτήσης.
Η Πρόεδρος επανέλαβε  τις στρατηγικές επιδιώξεις της Κοινωνικής  Συμφωνίας που είναι η πολιτική και οργανωτική ανάπτυξη της Κοινωνικής Συμφωνίας ως κόμματος της σοσιαλιστικής αριστεράς, η συμβολή του κόμματος στη δημιουργία ενός « κοινωνικού μετώπου ανατροπής » και μιας ευρύτατης συμπαράταξης αριστερών, σοσιαλιστικών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας  και   η διαμόρφωση ενός νέου αξιακού προτύπου στην άσκηση πολιτικής βασισμένου στο ήθος, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία , την ευθύνη. 
Στο Συνέδριο έγιναν αξιόλογες τοποθετήσεις  πολλών συνέδρων ακολούθησαν οι ψηφοφορίες , αναγνώσθηκαν και εγκρίθηκαν ψηφίσματα και το Συνέδριο έκλεισε με την δευτερολογία της ομόφωνα πλέον εκλεγμένης Προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκας Κατσέλη.
Η Πολιτική Επιτροπή της Κοινωνικής Συμφωνίας θα συνέλθει στις   14 - 15 Δεκεμβρίου  για την εκλογή του Γραμματέα του κόμματος και του  15μελούς Πολιτικού Συμβουλίου .

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com