ΚΕΙΜΕΝΑ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ, Κ. ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Διάλεξαν όχθη τα κόμματα μετά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Στη Βουλή ξεκίνησε χθες η συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί το Σάββατο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα.
Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσουν την πρόταση, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση (όπως και η Χρυσή Αυγή, αν παραμείνει στη Βουλή). Στο ερώτημα αν πρέπει να φύγει η κυβέρνηση η ΔΗΜ.ΑΡ. θα δηλώσει "παρούσα"...


Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Νίκο Βούτση ανέπτυξε με ψυχραιμία και σαφήνεια τους δύο κύριους λόγους που πρέπει να φύγει η κυβέρνηση: λόγω της αντικοινωνικής μνημονιακής πολιτικής και της ανάγκης προστασίας της δημοκρατικής νομιμότητας. Ο Γ. Δραγασάκης τόνισε ότι είναι "πολιτικό και ηθικό χρέος" η πρόταση μομφής, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να διαπραγματευτεί, δεν έχει κύρος στο εξωτερικό και ετοιμάζεται να επιβάλει νέα μέτρα. Έμφαση στα δημοκρατικά δικαιώματα έδωσε ο Ν. Βούτσης.
Επισημαίνεται ότι και οι δύο περιέγραψαν την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για "μια κυβέρνηση ανοιχτή σε όλες τις δημοκρατικές, δημιουργικές, πατριωτικές δυνάμεις της κοινωνίας, σε όσες και όσους θελήσουν να συμμετάσχουν στην τιτάνια προσπάθεια να βγούμε από την κρίση", έκανε λόγο ο Γ. Δραγασάκης. Για "ευρύτατη κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, μια ευρεία κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία", ο Ν. Βούτσης.

Γ. Μιχελάκης: Αίμα

Από την πλευρά της Ν.Δ. τον τόνο έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος χαρακτήρισε ως "πρόταση αποσταθεροποίησης και πολιτικής ανωμαλίας" τη μομφή κατά της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του κλίματος του Μαξίμου ήταν ότι ο Γ. Μιχελάκης επέκρινε δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που έγιναν προ πενταμήνου έξω από την ΕΡΤ, επειδή δεσμεύθηκε ότι θα υπερασπίζεται τη δημοκρατία "με αγώνες και αίμα"! "Όσοι μιλούν για αίμα δεν έχουν συναίσθηση ευθύνης. Όσοι απεργάζονται εξεγερτικές κινητοποιήσεις αγνοούν τα συμφέροντα του τόπου. Όσοι ονειρεύονται ανατροπές στα πεζοδρόμια, παίζουν με τη φωτιά", υποστήριξε.

Αλ. Παπαρήγα: Η λύση θα δοθεί έξω από τη Βουλή

Σε παρέμβασή της η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τον φόβο της ότι "ο λαός θα βγει ανάμεσα σε ένα πλαστό και διχαστικό δίλημμα: με τη διαπραγμάτευση, τη Ν.Δ. και τους συμμάχους της, ή επαναδιαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΔΝΤ ή με την Μέρκελ, με τον Ομπάμα ή με την Μέρκελ. Είναι διλήμματα τεχνητά". "Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι η ταξική πάλη στην αντίθεση κεφάλαιο - εργασία", εκτίμησε η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ και πρόσθεσε: "Η Ν.Δ. και οι σύμμαχοί της παλεύουν ταξικά. Η μεγάλη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι 'μαστίγιο η Ν.Δ., καρότο ο ΣΥΡΙΖΑ'. Καλλιεργεί στον λαό αυταπάτες ότι θα λύσει τα προβλήματα του λαού".
"Η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη διά πυρός και σιδήρου να περάσει τα μέτρα. Η απάντηση δεν βρίσκεται μέσα σ' αυτή τη Βουλή. Έξω από τη Βουλή θα δοθεί η λύση. Δεν θα βρεθεί λύση μέσα από τη Βουλή. Εμείς πιστεύουμε στην ικανότητα του λαού και την αποφασιστικότητά του. Αρκεί να μην χαθεί πολύς χρόνος", κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα.
Η Χρυσή Αυγή έθεσε μετ' επιτάσεως το αίτημα να συμμετέχουν στην διαδικασία οι 3 προφυλακισμένοι βουλευτές της, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ζήτημα νομιμότητας και ακυρότητας. Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε ότι το ζήτημα να δοθεί άδεια στους κρατούμενους βουλευτές δεν αφορά τη Βουλή, αλλά τη Δικαιοσύνη, στην οποία η νομοθετική εξουσία δεν μπορεί να παρέμβει. Υπονόησε ακόμη ότι επειδή χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου (δηλαδή 151 ψήφοι), και όχι των παρόντων, δεν έχει σημασία αν θα συμμετάσχουν οι κρατούμενοι χρυσαυγίτες.

ΑΥΓΗ