Την άποψη ότι «η ΔΗΜΑΡ πρέπει να καταθέσει την δική της πολιτική ατζέντα στην τρικομματική κυβέρνηση» εξέφρασε ο Θρασύβουλος Φωτεινός, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, εκπροσωπώντας στο tvxs.gr την εσωκομματική πλατφόρμα Αριστερό Δίκτυο. Ο Θ. Φωτεινός υποστήριξε ότι το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι η διαιώνιση ενός σάπιου πολιτικού συστήματος, το οποίο μπορεί να ανατραπεί μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο που θα προσφέρει «μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία». Αναφορικά με τις προοπτικές συνεργασίας με άλλους πολιτικούς φορείς, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι στις άμεσες βλέψεις τους σε επίπεδο διαλόγου κρατώντας ο καθένας τις δικές του απόψεις. Την ίδια στιγμή δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις αγαθών δημοσίων συμφερόντων. Του Νίκου Μίχου
Τι είναι το Αριστερό Δίκτυο;
Είναι ρεύμα ιδεών της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στη Δημοκρατική Αριστερά, ένα καινούργιο κόμμα, θεσμικά λειτουργούν ρεύματα ιδεών, διαμορφώνονται πολιτικές απόψεις, που δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν πάντοτε με την επικρατούσα κομματική πολιτική άποψη. Άλλωστε ένα σύγχρονο κόμμα οφείλει να είναι δημοκρατικό και πλουραλιστικό. Αυτή η συνύπαρξη διαμορφώνει και τη δύναμη των πολιτικών και της πολιτικής. Οι πολιτικές απόψεις δημιουργούνται και υπάρχουν για την κοινωνία και απευθύνονται προς αυτήν. Οι απόψεις δε φυλακίζονται.
Πάντα, όμως μέσα στην ΔΗΜΑΡ;
Η Δημοκρατική Αριστερά γεννήθηκε και υπάρχει ως συνέχεια της ανανεωτικής και οικολογικής Αριστεράς. Αυτές τις αρχές εμείς πάντα υπερασπίζαμε και πάντα θα υπερασπίζουμε.
Στο κείμενό σας κάνετε λόγο για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού». Ποια θεωρείτε ότι είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική;
Η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει να καταθέσει τη δική της πολιτική ατζέντα, όπως λέμε και στο κείμενό μας. Να μην προχωρά με αστερίσκους και επιφυλάξεις. Για να το πράξει αυτό, όμως, πρέπει να διαλύσει τις συγχύσεις που προκαλεί η κυβερνητική της πολιτική και να τοποθετήσει με σαφήνεια τα κοινωνικά συμφέροντα, που εκφράζει ιστορικά η ανανεωτική αριστερά και η πολιτική οικολογία.
Δηλαδή που διαφωνείτε με την πολιτική που υποστηρίζει η ΔΗΜΑΡ;
Οι διαφωνίες μας αφορούν τις ασκούμενες πολιτικές και τα αποτελέσματά τους. Τα προβλήματα που δημιούργησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είναι η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις, ο πυρήνας επί της ουσίας που δημιούργησε την κρίση στη χώρας μας, παραμένουν άλυτα. Όσο το πολιτικό σύστημα δεν αλλάζει και προσπαθεί να διαιωνίσει τις πολιτικές που έφεραν τη χώρα σε αδιέξοδο, επιμηκύνοντας το χρόνο παραμονής του στην εξουσία, τα προβλήματα για τη χώρα θα παραμένουν.
Άρα διαφωνείτε με τις μνημονιακές πολιτικές...
Διαφωνούμε και εμείς και η ΔΗΜΑΡ, γνωρίζοντας ότι αυτές οι πολιτικές των μνημονίων δεν αποτελούν λύση και δεν είναι για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας.
Η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ δεν είναι απόλυτα εμφανής...
Η ΔΗΜΑΡ έχει καταψηφίσει όλα τα μνημόνια. Το κυρίαρχο πρόβλημα για τις ασκούμενες πολιτικές είναι το πολιτικό σύστημα. Όσο τα κόμματα δεν αποκωλούνται από το κράτος, όσο η διαφθορά συνεχίζεται, τα προβλήματα θα διαιωνίζονται. Άλλωστε αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν τις εμποδίζουν ούτε τα μνημόνια και πολύ περισσότερο που στα λόγια όλοι τις ευαγγελίζονται.
Οι αιτίες που φτάσαμε ως εδώ τη χώρα είναι σύνθετες, οφείλονται στην παγκόσμια κρίση, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούνται από τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης και που δεν έχουν σχέση με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, που προωθούν την ενοποίηση της αλληλέγγυας Ευρώπης.
Όμως, η κρίση στη χώρα μας εκδηλώθηκε ως δημοσιονομική, δηλαδή κρίση χρέους και ελλειμμάτων και εμφανίστηκε ως κρίση δανεισμού. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι κρίση ανταγωνισμού και είναι επίπτωση μίας παρατεταμένης σήψης του πολιτικού συστήματος. Υποτάχθηκε σε ένα συνασπισμό κρατικών και ιδιωτικών συμφερόντων των ελίτ.
Για τις πολιτικές κινήσεις του κ. Βουδούρη και του κ. Μουτσινά τι σχολιάζετε;
Σεβόμαστε τις απόψεις και τις προσωπικές επιλογές του καθένα. Εμείς πορευόμαστε με τις δικές μας πολιτικές επιλογές.
Υπάρχει δηλαδή ανοιχτή σχέση σε ένα πλαίσιο διαλόγου;
Εμείς προσπαθούμε ένα πολιτικό διάλογο για τα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας καταρχήν μέσα στη Δημοκρατική Αριστερά.
Επιδίωξή μας είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες διαλόγου για μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.
Η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο άλλων συνεργασιών πλην της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;
Η ΝΔ δεν αποτελεί στρατηγικό μας εταίρο, το δε ΠΑΣΟΚ και η σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας έχει σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση.
Εμείς φιλοδοξούμε να συναντηθούμε με τους πολίτες και τις συλλογικότητες του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και τους ανένταχτους αριστερούς. Στα πλαίσια αυτά, μπορούμε να συζητήσουμε σε συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο και με φερέγγυα πρόσωπα.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία με επίκεντρο την κοινωνία, τη δημοκρατία και τον άνθρωπο.
Δηλαδή δεν βάζετε ενδεχόμενο ανοίγματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ;
Βεβαίως και το βλέπουμε. Προφανές είναι. Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος και με τις δυνάμεις που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως περιγράφουμε και στο κείμενό μας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια βασική παθογένεια: έχει ετερογενείς δυνάμεις που δεν μπορούν να διαμορφώσουν ένα ενιαίο πλαίσιο πολιτικού σχεδιασμού και διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό όμως είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ανοίγουμε την συζήτηση με την πολιτική μας πλατφόρμα όπου ευελπιστούμε ότι θα συναντηθούν διάφορες πολιτικές δυνάμεις. Με ένα τίτλο λοιπόν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.
Αναφερθήκατε στην πολιτική οικολογία που περιλαμβάνεται και στο τετράπτυχο πάνω στο οποίο συγκροτήθηκε η ΔΗΜΑΡ. Τι στάση πιστεύετε ότι πρέπει να είχε κρατήσει η ΔΗΜΑΡ στο ζήτημα των χρυσωρυχείων ή στην ιδιωτικοποίηση του νερού;
Θεωρούμε ότι οι τοπικές κοινωνίες πάντοτε θα πρέπει να έχουν λόγο και να συνδιαμορφώνουν το πλαίσιο προσέγγισης κάθε επένδυσης. Αυτό σημαίνει ότι μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο να υπάρχουν οι προτάσεις που να βοηθούν στην κατάληξη κοινών απόψεων. Αυτό αφορά και τις Σκουριές και το Ελληνικό και το πρόβλημα της ΕΥΑΘ στην Θεσσαλονίκη. Εκεί θεωρούμε ότι η τοπική κοινωνία είναι σε θέση και έχει την οικονομική και την επιστημονική επάρκεια ώστε να αναλάβει την ΕΥΑΘ στα χέρια της.
Συμπερασματικά δηλαδή στα θέματα που αφορούν δημόσια αγαθά είμαστε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Σε άλλα θέματα είμαστε υπέρ. Όταν το δημόσιο όφελος είναι πάνω από όλα τότε πρέπει να τηρείται πιστά αυτό.
Τις θέσεις του Αριστερού Δικτύου πως σκοπεύετε να τις προβάλλετε μέσα στην πολιτική της ΔΗΜΑΡ;
Η συμβολή μας και η εργασία που έχουμε κάνει θεωρούμε ότι είναι κομμάτι της Δημοκρατικής Αριστεράς. Με την έννοια αυτή ήδη συζητιέται και από τα μέλη και από τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Πολλά πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν στην πολιτική της ΔΗΜΑΡ. Εμείς προσεγγίζουμε μέσα στα πλαίσια διαλόγου που έχουμε μια άλλη πολιτική λύση από αυτή που έχουμε αυτή την ώρα.