ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

«Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία», είπε σήμερα από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ προσπάθησε ταυτόχρονα να δείξει ότι σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη ΝΔ, να χτυπήσει τη ΔΗΜΑΡ, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν και βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ

Το σχετικό ρεπορτάζ από την Αυγή και παρακάτω από το Βήμα:


Ανεβάζοντας τους τόνους ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε ζήτημα συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης και επεχείρησε με αυτό τον τρόπο να απαντήσει σε όσα τον ενώνουν και όσα τον χωρίζουν από την Νέα Δημοκρατία και τον Αντ. Σαμαρά, επ' αφορμής της σύσκεψης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Δευτέρα στις 6 μμ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επανερχόμαστε, όμως, στην σημερινή ΚΠΕ, όπου ο Ευ. Βενιζέλος θέλησε να δείξει πως «τρίζει» τα δόντια στον Αντώνη Σαμαρά επ'αφορμής των μεθοδεύσεών του με στόχο την απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, είπε πως ο ίδιος «επέβαλε να συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί» την Δευτέρα. Συνάντηση κατά την οποία δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το ζήτημα αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης. «Η Ν.Δ. νομίζει ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος και ταυτόχρονα επέκρινε την ΔΗΜΑΡ ότι «θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας, αποφεύγοντας τις πιο δύσκολες στιγμές τα βάρη των αποφάσεων».


«Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας λειτουργεί με άλλους όρους;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Αξιώνουμε σεβασμό στους κανόνες που πρέπει να διέπουν ένα σχήμα συνεργασίας».

Ειδικά για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο απέρριψε εκ νέου τους ισχυρισμούς στελεχών της Ν.Δ. ότι δεν χρειάζεται αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και επαρκεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και διερωτήθηκε: «Το 1979 είχαμε Χρυσή Αυγή με τέτοια θρασεία συμπεριφορά στη Βουλή; Είχαμε βουλευτές να οπλοφορούν στη Βουλή;». Επέκρινε, μάλιστα, την Νέα Δημοκρατία για «αλαζονικές διαρροές». Αποσυνέδεσε, όμως, την άνοδο της Χρυσής Αυγής από την μνημονιακή πολιτική και την οικονομική κρίση στην ελληνική κοινωνία.

Θέλοντας να παρουσιάσει προφίλ ηγέτη, ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει» και πως το γεγονός ότι «βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης κάτι σημαίνει». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «οι τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ προκαλούν συχνά ενόχληση στη Ν.Δ., με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις» και έκανε λόγο για «παιδαριώδη προσπάθεια οικειοποίηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ».

Ο Ευ. Βενιζέλος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα για να απαντήσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «έχουμε χάσει την αίσθηση των ρόλων και των μεγεθών», πρόσθεσε και διεμήνυσε: «Δεν θα σηκώσουμε εμείς το βάρος ούτε του Τσοχατζόπουλου ούτε του Παπακωνσταντίνου». Επίσης, υπογράμμισε: «Δέχομαι την προσωπική απογοήτευση, σέβομαι το αίσθημα της αδικίας για κάποιον που δεν είναι υπουργός, σέβομαι τον πραγματικό αναχωρητισμό, δεν σέβομαι και δεν αναγνωρίζω τον παραγοντισμό και πολύ περισσότερο τον τυχοδιωκτισμό».

Δεν άφησε στο απυρόβλητο και τον ΣΥΡΙΖΑ, που χωρίς να τον κατονομάζει, επανέλαβε ότι είναι νόθο το μέτωπο "μνημόνιο/αντιμνημόνιο"  και πρόσθεσε ότι «ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει εναλλακτική για τη χώρα».



Kαι από το Βήμα:

Σφοδρή επίθεση Ευ. Βενιζέλου κατά πάντων

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Χρυσή Αυγή αλλά και στα στελέχη του ΠαΣοΚ που εγκαταλείπουν την παράταξη στη δύσκολη ώρα της εξαπέλυσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ.

«Δεν θα δεχτούμε την παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς και τον παραγοντισμό των κομματικών ποσοστώσεων», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα θα έχει το χαρακτήρα της συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης. Εκ των πραγμάτων τίθεται το ζήτημα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να είναι μια εθνική συμφωνία ευρύτερης αποδοχής».

Ο ρόλος του πρωθυπουργού και των υπουργών σε μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι διαφορετικός από ότι σε μια μονοκομματική κυβέρνηση άρα τίθεται ζήτημα αξιολόγησης και αξιοποίησης των προσώπων, τόνισε.

«Οι προτάσεις μας προκαλούν συχνά ενόχληση στη ΝΔ. Αυτό οδηγεί σε καθυστερήσεις και σε μια παιδαριώδη προσπάθεια οικειοποίησης των προτάσεων μας διά της καθυστέρησης. Η ΝΔ νομίζει ότι η κυβέρνηση είναι δική της. Πολύ συχνά την αντιμετωπίζει ως μονοκομματική κυβέρνηση. Εμείς συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ αλλά δεν ταυτιζόμαστε, είμαστε καλόπιστοι αλλά δεν θα δεχτούμε την ανιστόρητη, κουτοπόνηρη και άδικη κατανομή του βάρους για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης», είπε.

Η ΔΗΜΑΡ θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας αποφεύγοντας στις κρίσιμες στιγμές το βάρος δύσκολων αποφάσεων. «Δεν μπορούν να μας κουνούν το δάχτυλο ούτε αυτοί που προκάλεσαν εκλογές επιζητώντας αυτοδυναμία ούτε εκείνοι που καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο, δήλωσαν παρών στον εφαρμοστικό και ψήφισαν τον προϋπολογισμό», σημείωσε.

Ο κ.  Βενιζέλος, ξεκαθάρισε σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος, ότι θα προχωρήσει με διαφάνεια, αλήθεια προκειμένου να ανακάμψει το κόμμα – ο κ. Γ. Παπανδρέου απουσίαζε από τη συνεδρίαση – και κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν έλεγχο στα οικονομικά τους και έπειτα να πιάνουν στο στόμα τους το ΠαΣοΚ.

Απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης σε όλα τα στελέχη του ΠαΣοΚ, ταυτόχρονα όμως μίλησε με σκληρή γλώσσα για όσα στελέχη έχουν αποστασιοποιηθεί και ασκούν κριτική.

«Το ΠαΣοΚ έχει δύο προβλήματα, την ασέβεια και τον παρασιτισμό. Έχουν βρει ως όχημα τα οικονομικά του ΠαΣοΚ για να επιτίθενται σε αυτό.  Έχουμε βρεθεί σε πάμπολλες στιγμές επανεκκίνησης. Τι είναι αυτό που εξανεμίζει τις προσπάθειες μας; Το ΠαΣοΚ απώλεσε τη συγκολλητική του ουσία που ήταν η εξουσία και η σχέση κράτους και οικονομίας. Το στελεχικό μας δυναμικό είναι έτοιμο να κλονιστεί ανά πάσα στιγμή. Τρεις παραδημοσιογράφοι και τέσσερα παραπολιτικά δημιουργούν πανικό. Το ΠαΣοΚ ενοχλεί, γιατί δεν ελέγχεται αντιθέτως παρακολουθεί και ελέγχει τις εξελίξεις», τόνισε

Και πρόσθεσε: «Τι απαλλάσσει κάποιους από την προσωπική τους ευθύνη για την συλλογική πορεία της παράταξης; Τι απαλλάσσει αυτούς που ήταν διορισμένοι νεοσσοί σε κρατικές θέσεις και έκαναν όλη τη διαδρομή τους χάριν της παράταξης; Μια απλή δήλωση; Η διαφοροποίηση από την κυβερνητική πολιτική; Η ίδρυση προσωπικού κόμματος ή δεξαμενής σκέψης; Ποιος σηκώνει την ευθύνη της παράταξης, οι βουλευτές που πρωτοεξελέγησαν το 2012 ή η νεολαία του ΠαΣοΚ;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος στην κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και στον κ. Α. Λοβέρδο, χωρίς να τους κατονομάσει. «Ελεος!»,είπε, «απαιτείται συστολή και αυτοσυνειδησία. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να έχουν τον μουτζούρη και κάποιοι να το παίζουν μάγκες».

Χειροκροτούν κάποιοι το σενάριο του ευρωπαϊκού μετώπου υπό τον Σαμαρά (τα πυρά αφορούσαν τον κ. Ι. Στουρνάρα) ή τη θέση της ΔΗΜΑΡ στην κεντροαριστερά. Και χειροκροτούν στελέχη που αναδείχτηκαν από το ΠαΣοΚ, και μιλούν τώρα για το ΠαΣοΚ, για την Ευρώπη, για την αξιοκρατία. Τα απελεύθερα στελέχη!», είπε καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους.

«Στο όνομα σας ζητώ να δείξουν σεβασμό στην παράταξη που τους ανέδειξε, άλλους με εμβρυουλκό και άλλους με αλεξίπτωτο», πρόσθεσε ο  πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Στο Βυζάντιο οι αναχωρητές ίδρυαν ένα μικρό μοναστήρι επιζητώντας την προσωπική τους ταπείνωση. Σέβομαι στον αναχωρητισμό, αλλά τον πραγματικό αναχωρητισμό», ανέφερε υπονοώντας τον κ. Αλ. Παπαδόπουλο.  

«Δεν θα σηκώσουμε το βάρος κανενός Τσοχατζόπουλου, κανενός Παπακωνσταντίνου, ούτε κανενός άλλου. Έχουμε αρκετούς σχολιαστές στο όνομα του έθνους, θέλουμε στελέχη χάριν της παράταξης. Το ΠαΣοΚ είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει. Η αλήθεια θα κατισχύσει γιατί είναι ιστορικό μέγεθος», υπογράμμισε.  

Αντιρατσιστικό και προτάσεις για ανεργία

Ο κ. Βενιζέλος σήκωνε ασυνήθιστα τους τόνους και για δύο κυβερνητικά θέματα, την τροπολογία του ΠαΣοΚ για την ανεργία και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. «Απαιτούμε σεβασμό στους κανόνες λειτουργίας ενός σχήματος συνεργασίας εθνικής ανάγκης. Δεν είναι δυνατόν το ΠαΣοΚ να καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες στη Βουλή , με πιέσεις, εκβιασμούς, συγκρούσεις, για την τροπολογία που βοηθά στην ανάσχεση της ανεργίας και στη στήριξη υφιστάμενων θέσεων εργασίας με τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ. Είναι αστείο να αγωνιζόμαστε να πείσουμε για το αυτονόητο ή να καθόμαστε και να ακούμε το επιχείρημα για την αυτορύθμιση της αγοράς εργασίας. Είναι αστείο να λέγεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλει αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη τροπολογία και μετά να ακούμε τον αρμόδιο Επίτροπο να λέει ότι θα κάνει τα πάντα για το ζήτημα αυτό αρκεί να στηρίξει την προσπάθεια και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν η ανεργία να αποτελεί το κεντρικό ζήτημα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα να αντιμετωπίζεται με μικροκομματικά παιχνίδια. Η κυβέρνηση έχει και υποχρέωση και όφελος να ασχοληθεί με την ανεργία», είπε.

Σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο παρατήρησε ότι η καθυστέρηση στην προώθηση του είναι πολύμηνη. «Είναι ανεπίτρεπτες οι τοποθετήσεις που προκαταλαμβάνουν τη Βουλή», σημείωσε, αναφερόμενος στην προ ημερών ανακοίνωση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κ. Δ. Μπαλτάκου. «Η επίκληση του κομματικού μεγέθους είναι μέγιστο πολιτικό λάθος, οδηγεί σε αδιέξοδα», πρόσθεσε.

Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει πρόβλημα ανασφάλειας και εφαρμογής των νόμων για τη μετανάστευση, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Ασφάλεια όμως προσφέρουν οι θεσμοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες και όχι οι αυτόκλητοι τραμπούκοι, είπε και κάλεσε και τους άλλους θεσμούς (αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Εκκλησία, ανεξάρτητες αρχές) να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή, σημείωσε, έχει πολιτική ταυτότητα η οποία συνίσταται στην απέχθεια για το πολιτικό σύστημα και στη νομιμοποίηση της βίας.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε νόθο το δίπολο μνημόνιο - αντιμνημόνιο και επισήμανε ότι η πόλωση που επιδιώκεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε μέσα επίπεδα γιατί δεν εκφράζει την κοινωνία. Συγκαλύπτει όμως όπως είπε την προηγούμενη φάση της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ και το μέγεθος της μεταστροφής τους, στις τεράστιες εσωτερικές αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τον διχασμό των στελεχών του για το ευρώ και την Ευρώπη, το ερμαφρόδιτο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ- Ανεξάρτητων Ελλήνων και την αποδοχή της Χρυσής Αυγής ως αντιμνημονιακής δύναμης, που δίνει και το πρόσχημα της δήθεν νομιμοποίησης της.    
 

Υπάρχει κόπωση στην κοινωνία και παθητική αντιμετώπιση του εκφασισμού. Έχουμε απέναντι μας μια φοβισμένη κοινωνία, είπε. Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική και στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι ορισμένα Μέσα παίζουν ένα ύπουλο και επικίνδυνο παιχνίδι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής και ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής.

25
6
0
googleplus
31
 

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com