ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η σύγχρονη δουλεία της Ελλάδας: διδάγματα από την Μανωλάδα
Ένας πυροβολισμός σε μια μικρή αγροτική πόλη της Πελοποννήσου καταδεικνύει τους έντονους κινδύνους της ρητορικής κατά της μετανάστευσης, η οποία  κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα.
Την Τρίτη 16 Απριλίου, ο Επίτροπος Muižnieks Nils του Συμβουλίου της Ευρώπης, έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Επίτροπος ανησυχεί σοβαρά για την αύξηση των ρατσιστικών  και λοιπών εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα, τα οποία στοχεύουν κυρίως τους μετανάστες και αποτελεί σοβαρή απειλή για το κράτος δικαίου και την δημοκρατία », δήλωσε. "Οι ελληνικές αρχές [πρέπει] να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση όλων των μορφών μίσους και εγκλημάτων μίσους και να τερματιστεί η ατιμωρησία για τα εγκλήματα αυτά", συμπεριλαμβανομένης της επιβολής "αποτελεσματικών κυρώσεων ή απαγορεύσεεων, εάν είναι απαραίτητο" για τις πολιτικές ομάδες που υποστηρίζουν εγκλήματα μίσους », συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων, όπως η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή».


Η Ελληνική κυβέρνηση, απαντώντας με τη συνηθισμένη άρνηση-της-πραγματικότητας της, εξέδωσε μια ανακοίνωση, που θα μπορούσε να συνοψιστεί με σε αυτήν την φράση:
"Οι ρατσιστικές συμπεριφορές παραμένει περιθωριακό φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία ... Ο πολιτισμός της φιλοξενίας και της ανοχής παραμένει ισχυρός και ζωντανός".
Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, η πραγματικότητα επιμένει να είναι παντού γύρω μας και αυτό που αποκαλύφθηκε σε μια μικρή αγροτική πόλη της Πελοποννήσου, μόνο δύο ημέρες αργότερα, στέκει ως απόδειξη για αυτό. Η ακόλουθη κατάθεση δόθηκε, σύμφωνα με την ελληνική αντιρατσιστική οργάνωση, ΚΕΕΡΦΑ από τον Liedou, έναν εργαζόμενο από το Μπαγκλαντές στις φυτείες φράουλας της Μανωλάδας στην Πελοπόννησο. Εκεί, τρείς οπλοφόροι σε σύγχρονο στυλ βαμβακοφυτείας, πυροβόλησαν 200 εργαζόμενους μετανάστες με κυνηγετικά όπλα και πιστόλι, όταν απαίτησαν έξι μηνών απλήρωτους μισθούς, δήλωσε ο Liedou στο ΚΕΕΡΦΑ:
«Μας είπαν ότι θα πληρωθούμε στη μία. Στη συνέχεια μας είπαν να πάμε αργότερα, στις πέντε και τελικά μας είπαν να φύγουμε, καθώς άλλοι θα δούλευαν και όχι εμείς. Κατόπιν, τρείς τύποι [ο Liedou έχει ονοματίσει  τους δράστες] άρχισαν να πυροβολούν κατ 'ευθείαν πάνω μας, τραυματίζοντας περίπου 20».
Το συγκλονιστικό βίντεο του αποτελέσματος δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς αυτό που διαδραματίστηκε.
Οι τρεις επιστάτες εγκατέλειψαν το μέρος, αλλά συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, ενώ ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος και ένα πέμπτο άτομο που τους παρείχε στέγη για μια νύχτα, συνελήφθησαν χθες.
Η Μανωλάδα ήταν κέντρο διενέξεων και στο παρελθόν. Το 2008, δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, έβγαλαν την ιστορία,  όταν επισκέφθηκαν την περιοχή για να κάνουν ρεπορτάζ για μια απεργία που κύρηξαν οι εργαζόμενοι, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας. Η Ντίνα Δασκαλοπούλου, η οποία διερεύνησε το θέμα μαζί με τον Μάκη Νοδάρο, δήλωσαν στο New Statesman:
«Πήγα εκεί αρχικά για να διερευνήσω τους ισχυρισμούς, σχετικά με τις  απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Όταν επισκέφθηκα τα φραουλοχώραφα και άρχισα να μιλάω με τους μετανάστες εργάτες για το πόσο εργάστηκαν, πόσα χρήματα θα πάρουν κ.λπ. κατάλαβα αυτοί οι άνθρωποι ήταν στην πραγματικότητα θύματα trafficking. Ρωτώντας τους τις στάνταρ ερωτήσεις, που προτείνει η Διεθνής Αμνηστία, πληρούσαν εννέα από τα δέκα κριτήρια που τους ταξινομούσαν ως θύματα trafficking.
Όταν οι ιδιοκτήτες αντελήφθησαν την παρουσία μας και τι κάναμε, μαζεύτηκαν γύρω μας, άρχισαν να μας σπρώχνουν και να μας φωνάζουν. Δεν είχαμε πάει προετοιμασμένοι γι 'αυτό και το πληρώσαμε, καθώς αμέσως μετά άρχισα να δέχομαι απειλητικά τηλεφωνήματα, το αυτοκίνητό μου το ακολουθούσαν και τον συνάδελφου μου, τον απειλούσαν επίσης. Έπρεπε να πάω σε μια κοντινή πόλη και να μιλήσω με τις επαφές μου, προκειμένου να ερευνήσω. Όταν το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε, υπήρξε μεγάλη διαμάχη. Με έλεγαν "άνθέλληνα", «αντίχριστη» και πολλά άλλα.
Η αστυνομία εκεί, παρά την πλήρη γνώση των περιστατικών που είχε, δεν έκανε τίποτα. Κανείς εισαγγελέας δεν ανέλαβε δράση, τίποτα, ακόμα και όταν με έπαιρναν ανώνυμες κλήσεις λέγοντάς μου "€ 2.000 είναι αρκετά για να σε σκοτώσουμε εδώ πέρα" ».
Η Δασκαλοπούλου εξήγησε ότι οι ιδιοκτήτες φυτειών αργότερα, πλήρωσαν τοπικές εφημερίδες να γράψουν άρθρα εναντίον τους, προκειμένου να τους δυσφημήσουν. Μπορούσαν οικονομικά να το κάνουν, καθώς οι φράουλες είναι ένα πολύτιμο και εξαγώγιμο αγαθό, με το 70% της σοδειάς να βγαίνει από την χώρα, για τις αγορές του εξωτερικού. Οι προσπάθειες για  μποϊκοταζ των επιχειρήσεων αυτών, έχει ήδη ξεκινήσει με το όνομα Blood Strawberries  (# bloodstrawberries στο Twitter).
"Η Αρχαία και η Σύγχρονη Ελλάδα έχουν πολλά κοινά. Όπως πχ, οι σκλάβοι",  ήταν ένα χιουμοριστικό tweet , λίγες ώρες αφότου το περιστατικό βγήκε ως είδηση. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα αστείο σε αυτή την ιστορία. Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι η εξόντωση των εργαζομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διακαιολογούνται μέσα από τη ρητορική μίσους της Χρυσής Αυγής και ανώτερων μελών της κυβέρνησης, όπως οι προαναφερθέντες Σαμαράς και Δένδιας, που την εξαπολύουν σε τακτική βάση, όπως και την υπόσχεση μια συνεχώς φευγαλέας "ανάπτυξης".
Ο Δένδιας, του οποίου το υπουργείο δεν έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα παρά το ότι γνώριζε πολύ καλά τι συνέβαινε, μετά τον δημόσιο ξυλοδαρμό ενός Αιγύπτιου μετανάστη στο κέντρο της πόλης,  κυκλοφόρησε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε εκατοντάδες, ή ίσως ακόμη και χιλιάδες ανθρώπων, να τους εκμεταλλέουνται οικονομικά στην δημοκρατία μας, ή να επιτρέπουμε να ζούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Πόσο μάλλον, όταν γίνεται απόπειρα δολοφονίας τους "
 Αλλά όλοι γνωρίζουμε τις υποσχέσεις του είναι κούφιες και ειλικρινά, έρχονται πολύ αργά. Τα μήντια και οι κυβέρνηση, έχουν εξάρει πολλές φορές τους αγρότες της Μανωλάδας, για το επιχειρηματικό τους πνεύμα, έχοντας απολαύσει αυτή την ατιμωρησία για χρόνια. Το ρεπορτάζ του Νοδάρου μιλάει για παράγκες στις οποίες οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζουν και να πληρώνουν ενοίκιο  στα αφεντικά τους, για παράνομα σούπερ μάρκετ μεταξύ τους, τα οποία  πωλούν ληγμένα προϊόντα, δύο και τρεις φορές επάνω στην τιμή τους και μια συγκλονιστική ανοχή από τις αρχές που δεν έχουν κάνει τίποτα για να το σταματήσουν αυτό, παρά τις 150 και βάλε, περιπτώσεις στο αρχείο εναντίον τους. Κάνει καμία διαφορά το ότι το υπουργείο υποσχέθηκε ότι κανένας από τους μετανάστες, οι περισσότεροι από αυτούς, χωρίς πράσινες κάρτες, δεν θα απελαθούν; Ο μηχανισμός που επιτρέπει όλη αυτήν την εκμετάλλευση θα αντικατασταθεί απλώς με άλλα χέρια, σε κάποια άλλη φάρμα, ίσως κάπου αλλού στην Ελλάδα.
Ακόμα κι αν πάρουν νόμιμα χαρτιά, θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χτυπηθούν στους δρόμους, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η Ελληνική αστυνομία δεν θα κάνει τίποτα γι 'αυτούς.
Τα πολιτικά κόμματα, στον απόηχό της, καταδίκασαν την επίθεση. Ακόμη και η Χρυσή Αυγή, αν και με ένα κλικ διαφορετικό: μιλούσαν εναντίον των ιδιοκτητών που προσέλαβαν μετανάστες αντί για Έλληνες. Χωρίς να αναφέρουν βέβαια ότι οι «λαθρομετανάστες», οι «εισβολείς», όπως τους αποκαλούν συχνά, πληρώνονταν  € 5 την ημέρα για την εργασία τους (όταν εν τέλει τους πλήρωναν) για να εξευτελιστούν, βασανιστούν και να πυροβοληθούν. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό,και ίσως να έχουν δίκιο. Όχι άμεσα. Αλλά καθώς το κόμμα ανάβει τις φλόγες του μίσους, καταδιώκει μετανάστες ως δεύτερης κατηγορίας άνθρωπους και το Ελληνικό κράτος το ανέχεται, θα δούμε Mανωλάδες παντού. Θα δούμε το όραμά τους, για τους Έλληνες και τους μετανάστες που θα πληρώνονται ψίχουλα για σκληρή χειρωνακτική εργασία να γίνεται πραγματικότητα. Και σύντομα, δεν θα πυροβολούνται μόνο οι μετανάστες.
Μετάφραση: LEFTeria-news

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com