ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Προβάδισμα 0,6% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το μηνιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ενώ υψηλό παραμένει το ποσοστό όσων δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν ή δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 18,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,1%, η ΧΑ 7,4%, οι ΑΝΕΛ 6,6%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, η ΔΗΜΑΡ 3,9%, το ΚΚΕ 3,8%, ενώ το 36% δηλώνει λευκό/άκυρο/άλλο κόμμα, είτε αναποφάσιστοι είτε πως θα απέχουν κ.λπ.
Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 48%, έναντι 39% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται -από το 30% των ερωτηθέντων- ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 14% του Αλ.Τσίπρα.
Το 38% πάντως των ερωτηθέντων εκτιμά πως κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι κατάλληλος για αυτή τη θέση. Το 68% εκτιμά πως τα πράγματα είναι χειρότερα στη χώρα από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ το 74% θεωρεί πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Στο ερώτημα αν πρέπει να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, να μείνει όπως είναι ή να διαλυθεί, στο σύνολο των ερωτηθέντων το 41% τάσσεται υπέρ της ενοποίησης, να μείνει όπως είναι προτιμά το 18% και να διαλύθεί το 35% (!), ενώ 6% δηλώνουν ΔΓ/ΔΑ. Τα αντίστοιχα ακριβώς ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακά και είναι τα εξής: 37%, 16%, 40% και 7%!

30% ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…
Το εύρημα της δημοσκόπησης της Metron Analysis, σύμφωνα με την οποία το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί πως «στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ό, τι σήμερα», δημοσιεύεται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Η δημοσκόπηση έγινε με αφορμή την «επέτειο» του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967.
Το βασικό ερώτημα της έρευνας ήταν το εξής: «Σε λίγες ημέρες θα έχουμε 21η Απριλίου. Ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ό, τι σήμερα. Εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την άποψη»;
Το 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά στο παραπάνω ερώτημα, ότι ήταν καλύτερα τα πράγματα στη χούντα, σε σχέση με σήμερα. Το ποσοστό αυτό διαχέεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, αν και τα ποσοστά είναι σαφώς μικρότερα στο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς.
Σε ό, τι αφορά την κατανομή ανά κόμμα, ποσοστό 46% των ψηφοφόρων της ΝΔ συμφωνεί και 50% διαφωνεί με την πρόταση, ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί το 24% και διαφωνεί το 71%.
Στο ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά είναι 13% «ναι» και 84% «όχι», στους Ανεξάρτητους Έλληνες 45% «ναι» και 42% «όχι», στη Χρυσή Αυγή 58% «ναι» και 30% «όχι». Ακόμη, στη ΔΗΜΑΡ το «ναι» είναι 12% και στο ΚΚΕ το 17%.
Το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί πως σε θέματα ασφαλείας η κατάσταση επί χούντας ήταν καλύτερη.
Το 46% πιστεύει πως τότε η κατάσταση διαβίωσης ήταν καλύτερη.
Το 24% θεωρεί πως η χώρα τότε είχε καλύτερη διεθνή εικόνα.
Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία, το 88%, πιστεύει ότι στη δικτατορία τα πράγματα ήταν χειρότερα σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης.

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com