ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Την κίνηση «Η Κοινωνία Πρώτα» παρουσίασαν σήμερα οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς μαζί με τα μέλη της συντονιστικής της επιτροπής. Η κίνηση τοποθετείται στον χώρο της Αριστεράς απορρίπτοντας τον κεντρώο χώρο. Είναι υπέρμαχη μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης αντιμετωπίζοντας το ευρώ ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπό. Σε επίπεδο συνεργασιών δηλώνουν ότι έχουν αρχίσει να ρίχνουν γέφυρες προς τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας παράλληλα ότι η κίνηση αποτελεί διακριτό εγχείρημα. Από το TVXS




«Η Κοινωνία Πρώτα» αυτοτοποθετείται στον χώρο της Αριστεράς απορρίπτοντας την κεντροαριστερά. «Πολιτικοί χώροι είναι η Αριστερά και η Δεξιά. Το κέντρο είναι μόνο γεωγραφικός τόπος», εξηγεί ο Οδυσσέας Βουδούρης.

«Δεν είμαστε η δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η αριστερά της ΔΗΜΑΡ», προσθέτει ο Πάρις Μουτσινάς.

Συνεργασίες

Σε επίπεδο συνεργασιών δηλώνουν ότι, αφού γίνουν - εφόσον το επιτρέψει η πορεία τους - κόμμα, θα δουν το ζήτημα όταν τεθεί επί τάπητος και εάν υπάρξει σύγκλιση απόψεων είναι ανοιχτοί. Συγκεκριμένα, επιδιώκουν μέτωπο κοινού και συγκεκριμένου περιεχομένου το οποίο θα έχει συνδιαμορφωθεί από την βάση.

Την ίδια στιγμή, όπως προσθέτει ο Οδυσσέας Βουδούρης, έχουν «ρίξει» γέφυρες συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι πρόθεσή μας να υπάρξει μια συνεργασία κάτι που ήταν και αναμενόμενο. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε διακριτό εγχείρημα. Αντίπαλός μας δεν είναι άλλος από την τρικομματική», λέει ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μόνο ημέρες, ο Ανδρέας Νεφελούδης, που επίσης είχε αποχωρήσει από την ΔΗΜΑΡ, δημιούργησε μαζί με άλλους διαγραφέντες από το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου την πρωτοβουλία «Αριστερή Προοπτική».

Αίσθηση είχε κάνει η απουσία των δυο ανεξάρτητων βουλευτών από αυτό το σχήμα. Σήμερα εξήγησαν ότι θεωρούν θεμιτή την ύπαρξη τέτοιων κινήσεων που στοχεύουν στην δημιουργία ενός φόρουμ μεταξύ των αριστερών δυνάμεων και δεν την βλέπουν ανταγωνιστικά. Δεν μπορούν, όμως, να την αντιληφθούν και ως αρκετή πολιτική λύση.

Μέχρι στιγμής, όμως, μιλούν μόνο για προεκλογικές συνεργασίες καθώς «η εμπειρία έχει δείξει ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες δεν είναι φερέγγυες», αφήνοντας αιχμές για την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική.
Στην παρουσίαση της κίνησης παρευρέθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κιλκίς, Θόδωρος Παραστατίδης, ο οποίος δήλωσε ότι θα είναι κοντά και δίπλα στην «Κοινωνία Πρώτα» και ότι στο μέλλον θα αποσαφηνιστεί η θέση του εντός της.
Το ευρώ δεν είναι αυτοσκοπός

Αναφορικά με το ζήτημα του νομίσματος τονίζουν ότι το ευρώ δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο. «Εφόσον στοχεύει στην ευημερία και την ασφάλεια των λαών είμαστε μαζί του», σχολιάζουν προσθέτοντας ότι πρέπει να επιδιωχθεί «μια Ευρώπης της αλληλεγγύης».

«Το ευρώ αυτή την στιγμή δεν κινδυνεύει από την ελληνική Αριστερά, αλλά από την Μέρκελ, ενώ ο διάλογος για το νόμισμα δεν εξυπηρετεί κανέναν», αναφέρει ο Πάρις Μουτσινάς.

Όμως, κατ’ εκείνους, η μνημονιακή πολιτική πρέπει να ανατραπεί και να αντικατασταθεί με ένα κοινωνικό συμβόλαιο για πραγματικές μεταρρυθμίσεις με επικέντρο την ίδια την κοινωνία. «Μετά εναπόκειται στην ευρωζώνη να δείξει εάν μπορεί να αντέξει τις κοινωνικές πολιτικές στο όνομα των οποίων έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν

Δομή και στόχοι

«Η Κοινωνία Πρώτα» θα κληθεί να προσφέρει υλοποιήσιμες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση φέρνοντας ταυτόχρονα την κοινωνία πιο κοντά στην εξουσία, ώστε να γίνει συμμέτοχος. Όπως δηλώνουν συγκεκριμένα, «πρέπει να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και κοινωνίας».

«Θέλουμε να σπάσουμε την σήψη που υπάρχει στο πελατειακό πολιτικό σύστημα. Από αυτή την νοσηρότητα προκύπτει και το χάσμα θέσεων και πεπραγμένων της τρικομματικής», δηλώνουν ενώ προσθέτουν ότι χωρίς στοχοθεσία δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.

Σημασία για τους ίδιους φαίνεται να έχει η δομή της κίνησης, η οποία θα διατυπωθεί πλήρως στις αρχές του καλοκαιριού ύστερα από μια πανελλαδική συνδιάσκεψη.
Στόχος τους για την διαμόρφωση της δομής της κίνησης είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη έκφραση του πολιτικού περιεχομένου της «Κοινωνίας Πρώτα». Δεν αποσκοπούν σε μια πυραμιδοειδή κομματική συγκρότηση αλλά σε ένα νέο,  «υπό εφεύρεση» κατά τον Ο. Βουδούρη, σχήμα που θα έχει δικτυακή μορφή για να βρίσκεται πιο βαθιά στην κοινωνία.

Σε όσους τους φέρνουν το αντεπιχείρημα ότι τα κόμματα ανέκαθεν δημιουργούνται βάσει συγκεκριμένης δομής, οι ίδιοι απαντούν ότι «τα κόμματα αποτελούν ζωντανούς μηχανισμούς και συνεπώς υπόκεινται σε αναθεώρηση».

Στην αμέσως επόμενη χρονική περίοδο προγραμματίζονται περιφερειακές διασκέψεις στην επαρχία ώστε να κοινοποιηθεί η κίνηση στο ευρύ κοινό και να αποκτήσει μαζικότητα.

Στην «Κοινωνία Πρώτα» εργάζονται 7 θεματικές ομάδες: Η πρώτη είναι αρμόδια για το πολιτικό σύστημα και την δημόσια διοίκηση. Η δεύτερη για την οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Η τρίτη για την εργασία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Η τέταρτη για την υγεία. Η πέμπτη για την παιδεία και τον πολιτισμό. Η έκτη για την μετανάστευση και η έβδομη για την ασφάλεια και την άμυνα.

Η συντονιστική επιτροπή αποτελείται από 13 άτομα, «πολιτικοποιημένα αλλά όχι κομματικοποιημένα. Πολλοί προέρχονται και από τον ακαδημαϊκό χώρο». Στην Κοινωνία Πρώτα εκτιμούν ως πολύ σημαντικό ότι μόνο 5 από τα μέλη της επιτροπής είναι από την Αττική.

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com