http://www.protagon.gr
Δεν ξεκίνησε καλά η νέα κυβέρνηση. Όχι επειδή ο Σαμαράς δεν έδειξε την απαιτούμενη φροντίδα για το μάτι του. Ούτε επειδή επανεμφανίστηκε το πρόβλημα υγείας του Ράπανου. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιφανή δημόσια πρόσωπα, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν καλύτερη ιατρική παρακολούθηση από τους κοινούς θνητούς, αντιμετωπίζουν με επιπολαιότητα ένα σοβαρό πρόβλημα. Ας θυμηθούμε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, κραταιός πρωθυπουργός, είχε σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του, πρήζονταν τα πόδια του και, αντί να φωνάξουν έναν γιατρό, του έλεγαν να βάλει μεγαλύτερα παπούτσια!
Δεν είναι, λοιπόν, αυτό το πρόβλημα. Σε λίγες μέρες ο πρωθυπουργός θα αναρρώσει πλήρως και θα είναι σε θέση να πρωθυπουργεύει επίσης πλήρως. Όμως, ορισμένα από τα πρώτα σημάδια που συνόδευσαν το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης προκαλούν απογοήτευση.
Πρώτον, επειδή δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να πάει στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ανακοινώθηκε ότι θα τον αναπληρώσει κυβερνητικό κλιμάκιο υπο τον υπουργό Εξωτερικών. Μάλιστα, ο Αβραμόπουλος άρχισε να συγκαλεί και συσκέψεις, ώστε να είναι έτοιμος στον «αντ’ αυτού» ρόλο του. Ώσπου ήρθε η «υπενθύμιση» από τις Βρυξέλλες ότι στη σύνοδο συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και, επομένως, έπρεπε να πάει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Είναι δυνατόν ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ από τους υπουργούς, το γραφείο του πρωθυπουργού, τους ειδικούς περί τα ευρωπαϊκά, να μην κατάλαβε αμέσως την γκάφα και να ειδοποιήσει κάποιον, ώστε(τουλάχιστον) να την προλάβουν πριν πάρει διαστάσεις;
Δεύτερον, τι είναι πάλι αυτή η ιστορία με τον εφοπλιστή Βερνίκο, που παραιτήθηκε πριν προλάβει να κάτσει στην καρέκλα του υφυπουργού; Είναι δυνατόν ΚΑΝΕΝΑΣ από όσους χειρίζονται νομικά τη σύνθεση της κυβέρνησης να μην τον ρώτησε αν έχει οφ σορ εταιρεία; Αν βρεθεί τέτοιος εφοπλιστής, θα καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες! Και όμως ούτε αυτός που τον πρότεινε(ο Βενιζέλος, που ξέρει και νομικά) ούτε αυτός που τον αποδέχθηκε (ο Σαμαράς, που δεν ξέρει νομικά, αλλά έχει συμβούλους, οι οποίοι υποχρεούνται να τον προστατεύουν) φρόντισαν να αποφύγουν την γκάφα. Πολύ καλά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε τι λέει ο νόμος για το ασυμβίβαστο υπουργικής θέσης και ιδιοκτήτη εξωχώριων εταιρειών. Το παρελθόν δεν είναι διαβατήριο αόριστης διάρκειας που οδηγεί παντού. Ο Γιώργος Βερνίκος έχει άψογο νεανικό παρελθόν(αντιστάθηκε στη χούντα) που τον τιμά. Όμως, η ανάληψη δημόσιου αξιώματος προϋποθέτει απόλυτο σεβασμό των νόμων. Είμαι βέβαιος ότι ο ίδιος δεν γνώριζε το ασυμβίβαστο που είχε, όταν δέχτηκε να γίνει υφυπουργός. Επιχειρηματίας είναι, όχι νομικός. Άλλοι έπρεπε να το γνωρίζουν και να αποφευχθεί η δεύτερη αυτή γκάφα. Για να μην πω ότι και ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί, με ενεργό επιχειρηματία είχαν να κάνουν.
Ο χειρισμός των δυο αυτών περιπτώσεων δείχνει, το λιγότερο, επιπολαιότητα. Αν προσθέσουμε και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά του νέου κυβερνητικού σήματος(ορισμένοι εκτεθειμένοι υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή ξανά στο προσκήνιο, κ.α), ο προβληματισμός εντείνεται.
Οι ψηφοφόροι στις εκλογές έδωσαν εντολή για κυβέρνηση συνεργασίας, ύστερα από τρείς δεκαετίες αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Το πείραμα που γίνεται σήμερα είναι πρωτόγνωρο. Θα ήταν κρίμα να αποτύχει πριν κάν αρχίσει.