Το υπό διαμόρφωση κομματικό σύστημα: Προβάδισμα Νέας Δημοκρατίας, πολυκομματική βουλή και κυβέρνηση συνεργασίας
Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σαφές προβάδισμα απέχοντας όμως από το διακηρυγμένο στόχο της αυτοδυναμίας. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου προηγείται με διαφορά 6,7 ποσοστιαίων μονάδων, φθάνοντας το 20,80% έναντι 14,09% του ΠΑΣΟΚ.
Στο ΠΑΣΟΚ, η αλλαγή προέδρου δεν ανέτρεψε το παγιωμένο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες που έχουν δημοσιευτεί τους προηγούμενους μήνες με την ανάδειξη του Ε. Βενιζέλου στην προεδρία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ερώτημα για το ποιο κόμμα «σίγουρα δεν θα ψήφιζαν» στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ «προηγείται» με το εντυπωσιακό 40,33%. Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία που καταψηφίζεται από το 18,05% των ερωτηθέντων.
Τα κόμματα της Αριστεράς, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καρπώνονται σημαντικά οφέλη από την «αντιμνημονιακή» τους στάση κινούμενα σαφώς υψηλότερα από τα ποσοστά τους στις Εθνικές Εκλογές του 2009, φθάνοντας το 8,95% και το 6,54% αντίστοιχα.
Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη με 7,90% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου με 7,76%, που πρόσφατα σχημάτισαν κοινοβουλευτικές ομάδες πραγματοποιούν δυναμική είσοδο στο υπό διαμόρφωση κομματικό σύστημα, προσελκύοντας απογοητευμένους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του δικομματισμού.
Ο ΛΑΟΣ εμφανίζει φθορά - πάντα σε σχέση με το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές -αλλά ξεπερνά οριακά το 3%, προκειμένου να παραμείνει εντός του κοινοβουλίου.
Πολύ κοντά στην είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο βρίσκονται οι Οικολόγοι- Πράσινοι με 3,37% η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη με 3,01% και η Χρυσή Αυγή με 2,71% καθιστώντας πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της δεκακομματικής βουλής.
Αντιθέτως, η νεοϊδρυθείσα Κοινωνική Συμφωνία των Λούκα Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη περιορίζεται στο 1,09% όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, πολύ χαμηλότερα από το πλαφόν του 3%.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι ερωτηθέντες θεωρούν προτιμότερη κυβέρνηση συνεργασίας περισσοτέρων κομμάτων σε ποσοστό 59,29% έναντι 27,89% που εκφράζουν προτίμηση για αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση.
Ο Α. Σαμαράς σημειώνει σαφές προβάδισμα έναντι του Ε. Βενιζέλου στο βαθμό προτίμησης για τον επικεφαλής ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας με 20,40% έναντι 11,41% του νεοεκλεγέντος Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν ο Φ. Κουβέλης με 5,71%, ο Α. Τσίπρας με 5,20% και ο Π. Καμμένος με 5,16%