ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις;
Βασιζόμενοι στο αποτέλεσμα της «εκτίμησης πρόθεσης ψήφου» - που αποτυπώνει διαθέσεις, τάσεις και απόψεις της στιγμής και δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος - διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια, μάλλον αναμενόμενη μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις, κάμψη του δημοσκοπικού ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει στασιμότητα στο ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό του - παρά την οριστικοποίηση της μοναδικής υποψηφιότητας για τη θέση του νέου αρχηγού του. Από την άλλη, τα κόμματα της Αριστεράς παρουσιάζουν σταθερότητα ή βελτίωση. Επίσης, καταγράφονται αρκετά κόμματα - νέα ή παλαιότερα - τα οποία ή «μπαίνουν» στη Βουλή ή βρίσκονται αρκετά κοντά στο όριο εισόδου, τουλάχιστον δημοσκοπικά. Διαμορφώνεται έτσι ένα σκηνικό κατακερματισμού και μεγάλης ρευστότητας.



Ο δικομματισμός μειώνεται συνεχώς. Προς τα πού κινείται η φυγή των ψηφοφόρων;
Τα δύο μεγάλα κόμματα καταγράφουν αρνητικό ρεκόρ αθροίσματος των δημοσκοπικών τους ποσοστών. Αξιόλογο μέρος από τις απώλειές τους παραμένει, προς το παρόν, αναποφάσιστο ή δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει ή ότι θα ψηφίσει «Λευκό» ή «Άκυρο»: 1 στους 4 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 2009 και 1 στους 5 της Νέας Δημοκρατίας. Οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ είναι κυρίως προς τα τρία κόμματα της Αριστεράς. Το μεγαλύτερο κομμάτι το «παίρνει» η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ αξιόλογο ποσοστό «εισπράττει» ο ΣΥΡΙΖΑ – μικρότερο κατευθύνεται προς το ΚΚΕ. Υπάρχουν μετακινήσεις και προς τη Νέα Δημοκρατία και τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμένου και μικρότερες προς άλλα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει υψηλότερη συσπείρωση, αλλά έχει διαρροές προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Συμμαχία, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και, μικρότερες, προς άλλα κόμματα.

Προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα χρειαστούν και επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις;
Μάλλον δεν είμαι ο αρμόδιος να απαντήσω αν θα χρειαστούν πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, ούτε μπορούμε σήμερα να προβλέψουμε ή να αποκλείσουμε, με βεβαιότητα, την επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα. Πάντως, ο στόχος της αυτοδυναμίας που, με προηγούμενα δημοσκοπικά αποτελέσματα δεν ήταν εύκολος στόχος, τώρα φαίνεται να δυσκολεύει αρκετά.

Μπορούμε να έχουμε κάποιες εκτιμήσεις ή υποθέσεις για το ποια κριτήρια θα επηρεάσουν την ψήφο του κόσμου;
Στο ερώτημα – δίλημμα «Ποιο θα είναι κύριο κριτήριο για να επιλέξετε τι θα ψηφίσετε… η καλύτερη επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας ή η “τιμωρία” των υπευθύνων για τη σημερινή κατάσταση;» το 47% προτίμησε τη δεύτερη επιλογή, έναντι του 38% που επέλεξε την πρώτη. Παράλληλα, από το συνδυασμό δύο άλλων ερωτημάτων της έρευνας, προκύπτει ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης - που παρατηρείται στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (88%) - θα επηρεάσει την ψήφο των 2, στους 3, ψηφοφόρων. Αν αντίστοιχα δημοσκοπικά ευρήματα συνεχίσουν να καταγράφονται και κατά την προεκλογική περίοδο, τότε κανείς δεν θα μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «εκπλήξεων» τη βραδιά των εκλογών.

*Ο Γιώργος Αράπογλου είναι γενικός διευθυντής της εταιρείας ερευνών Pulse RC

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Εποχή».









Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com