ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

 του Κώστα Ζαχαριάδη

Δευτέρα 2/12 η εκπομπή του Γ.Πρετεντέρη στο MEGA παρουσιάζει δημοσκόπηση της GPO με ευρήματα:
  • απελπισία – απαισιοδοξία των πολιτών για την οικονομική κατάσταση,
  • απογοήτευση απέναντι στα πολιτικά κόμματα
  • ευνοϊκή αντίδραση στην ιδέα ενός ισχυρού κόμματος της κεντροαριστεράς
  • ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος μετά από πολύ καιρό (στη GPO)
Σε όποιο καφέ της χώρας κι αν βρεθείτε, σε λεωφορείο, στο metro, δεν θα ακούσετε για οικονομικά προβλήματα και κατάρρευση αλλά για τον πόθο της συγκρότησης της κεντρο«αριστεράς»!
Η δημοσκόπηση της GPO ασχολείται με το ζήτηματης κεντροαριστεράς, σαν να θέλει να «σπρώξει»… Δεν φρόντισε όμως να ρωτήσει:
  • Θα βλέπατε το σχήμα της κεντροαριστεράς μέσα ή έξω από την κυβέρνηση Σαμαρά;
  • Το σχήμα της κεντροαριστεράς θα πρέπει να στηρίζει τις ασκούμενες πολιτικές;
  •  
Δευτέρα 9/12 θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, σύμφωνα με μερίδα των media 3.000 άτομα κατακλύζουν το θέατρο. Βέβαια το θέατρο χωράειmaximum 1000 άτομα αλλά εμείς τα τυπογραφικά λάθη τα συγχωρούμε.
Ποιοι ήταν εκεί; Για όσους είδαν πλάνα στην τηλεόραση δεν χρειάζονται αναλύσεις η κουβέντα σταματάει κάπου εδώ… Για όσους όμως δεν είχαν αυτή την ευκαιρία,στο θέατρο βρισκόταν το πολιτικό προσωπικό που φέρει τεράστιο μέρος της ευθύνης για την σημερινή κατάσταση.
Δεν ακούσαμε – δεν διαβάσαμε τίποτα για:
  • Ø το φαγοπότι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • Ø τις συμβάσεις με τους Εθνικούς και όχι μόνον, εργολάβους
  • Ø τη δημιουργική λογιστική για την κάλυψη των ελλειμμάτων
  • Ø Siemens
  • Ø Χρηματιστήριο
  • Ø Φορολόγηση οffshore
  • Ø Λίστες (όχι μόνο την πασίγνωστη λίστα Laggard )
Μνημόνιο… Δηλαδή;
Το μνημόνιο το ξεπέταξαν γρήγορα. Είπε ο Γιάννης Βούλγαρης: «δεν έφερε το Μνημόνιο την κρίση, αλλά η Χρεοκοπία το Μνημόνιο» και ότι η λιτότητα είναι αναγκαίο κακό σε τέτοιες περιπτώσεις…
Αυτό το αναγκαίο κακό που μας περιγράφουν οι 58 είναι:
  •  η μεγαλύτερη ύφεση που έχει υποστεί δυτική οικονομία σε καιρό ειρήνης
  • η μεγαλύτερη και ταχύτερη αύξηση της ανεργίας
  • η μεγαλύτερη πτώση μισθών και συντάξεων εντός τετραετίας
  • η μεγαλύτερη εκτίναξη του δημόσιου χρέους, που έχει καταγραφεί ποτέ
  • κατάλυση εργασιακών σχέσεων, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ανθρωπιστική κρίση, διάλυση κοινωνικών δομών
Και όχι μόνο…
Ένα γλυκό «χάδι» στον Αντώνη Σαμαρά, πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει όταν στις φωτογραφίες ήταν οι υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά; Μας είπε ο Γιάννης Βούλγαρης για την κίνηση των 58:«Θέλει την πολιτική σταθερότητα, απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές γιατί δεν βλέπει πειστική εναλλακτική λύση. Δεν θέλει όμως την πολιτική στασιμότητα.»
Βιώνουμε ήδη και την ερχόμενη περίοδο θα ενταθεί η προσπάθεια συγκρότησης χώρου που δήθεν απευθύνεται στην αριστερά, υπό τον μανδύα του κεντρο«αριστερού». Ερήμην της κοινωνίας, αλλά μέσω των γνωστών διαδρομών, διαδρόμων και studio τα στελέχη του παλαιού, δοκιμασμένου πολιτικού προσωπικού  της χώρας προσπαθούν να επανέλθουν. Οι ομιλίες είναι σαφείς και η αναπαραγωγή μέσω μερίδας των media ότι το παλιό είναι οι Τσίπρας, Δραγασάκης, Παπαδημούλης, Χουντής, Σταθάκης το νέο οι Σημίτης, Βενιζέλος, Κακλαμάνης, Γιαννίτσης, Τσουκάτος δίνουντον πιο πλήρηορισμό της  παραφροσύνης.
Θα αποτύχουν
Ας μην αποφύγουμε όμως την ουσία… Τι σημαίνει στις σημερινές συνθήκες, ειδικά στην Ελλάδα, ο πολιτικός όρος “Κεντροαριστερά”; Ποια κοινωνική αντιστοίχηση υπάρχει σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα, όταν σαρώνονται και ισοπεδώνονται οι πάντες και τα πάντα; Επιδιώκουν μία κατ’ όνομα κεντροαριστερά, υποταγμένη απολύτως στις επιλογές της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς αλλά και της εγχώριας έκφρασής της που έχει σημειωτέον και ακροδεξιά χαρακτηριστικά.  Η προσπάθεια για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς, στην όποια εκδοχή της, θα αποτύχει. Γιατί, δεν απαντάει στο πως φτάσαμε ως εδώ. Γιατί, δεν λέει κουβέντα για τους υπεύθυνους. Γιατί, απευθύνεται και χρησιμοποιεί τα ίδια φθαρμένα υλικά, το ίδιο αναξιόπιστο πολιτικό προσωπικό. Γιατί εμμένει στις πολιτικές που παράγουν φτώχεια, εξαθλίωση και κοινωνική αδικία. Γιατί τέλος ο κοινωνικός κορμός που συγκροτούσε την κεντροαριστερά όλα αυτά τα χρόνια και που σήμερα υφίσταται τις συνέπειες των μνημονίων κατανοεί ολοένα και περισσότερο την αναγκαιότητα του πολιτικού επαναπροσδιορισμού του. Στρέφεται ολοένα και πιο αποφασιστικά, ολοένα και πιο μαζικά στην αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ σαν την μοναδική πολιτική δύναμη με εναλλακτική πρόταση που μπορεί να μας βγάλει από την μνημονιακή άβυσσο.
Εδώ γελάμε
Λέει ο Γιάννης Βούλγαρης: «Τι προτείνει όμως ο μικρός και στείρος δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας;
Μας λένε ότι αν πάρουν 30 ή 35%, και κάνουν αυτοδύναμη κυβέρνηση ελέω εκλογικού νόμου, θα μπορέσουν να καθοδηγήσουν την Ελλάδα μέσα στην κρίση και μετά, στην εθνική ανασυγκρότηση.»

Αυτά τα λέει για να τα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του ο Τσίπρας ή κοίταζε στα μάτια τον Σημίτη που ήταν στην αίθουσα όταν τα έλεγε αυτά; Ποιος νομοθέτησε και άλλαξε τον εκλογικό νόμο βάζοντας στην αρχή bonus 40 εδρών και στη συνέχεια 50 για το πρώτο κόμμα (τις 50 τις έκανε η ΝΔ); Ποιος μιλούσε στις εκλογές του 2000 για την χρήσιμη και την άχρηστη ψήφο στα μικρά κόμματα λεηλατώντας την τότε έκφραση της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς τον Συνασπισμό; Ο ΣΥΡΙΖΑ από καιρό έχει πει ότι επιδιώκει πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες με κορμό το πρόγραμμα του για να κυβερνήσει και ότι είναι πολιτική του δέσμευση ότι θα φέρει έναν νέο εκλογικό νόμο που δεν θα βιάζει, δεν θα αλλοιώνει, δεν θα κλέβει την ψήφο του ελληνικού λαού για να υπηρετηθούνπολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες όπως για δεκαετίες γινόταν με τους εκλογικούς νόμους που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν.
Twitter: @CZachariadis
*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com