ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013


του Ανδρέα Νεφελούδη 

Το τελευταίο διάστημα έχουν διοργανωθεί μιά σειρά από εκδηλώσεις με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και παρεμβάσεις ομιλητών, κατά κύριο λόγο από τον χώρο της αριστεράς και της προόδου με κεντρικό στόχο να αναζητηθεί μιά φόρμουλα επικοινωνίας και διαλόγου, συνεργασίας και ενότητας του πολύχρωμου αυτού χώρου στην βάση ενός κοινού προγραμματικού πλαισίου που να καλύπτει δύο βασικές ανάγκες. Η πρώτη και βασική είναι η επίτευξη της αριστερής και προοδευτικής διακυβέρνησης στην χώρα και η δεύτερη οι πολιτικές προυποθέσεις. Είναι σίγουρο ότι όλοι έχουν, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο με κεντρικό γνώμονα το ειδικό βάρος του καθένα, να προσφέρουν συμβολές και ιδέες.



Τώρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να απλωθεί όλη αυτή η προσπάθεια σε κάθε γωνιά της χώρας και κυρίως στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών πανελλαδικά. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας όμως πρέπει να πληροί κάποιες βασικές προυποθέσεις τις οποίες, σύμφωνα με την δική μου λογική θα προσπαθήσω να διατυπώσω, μένοντας πιστός στην κοινή άποψη όσων συγκροτούμε την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το μέλλον αυτής της συνεργασίας:
1. Διατύπωση συγκεκριμμένων προτάσεων, βασικών προτάσεων από κάθε συλλογικότητα, για να φτιαχτεί ένα κείμενο βάσης διαλόγου και επικοινωνίας.
2. Δεν συζητάμε όλοι με όλους, άλλο πράγμα είναι  η συγκρότηση ενός μετώπου ανατροπής και αλλαγής με συγκεκριμμένες κατευθύνσεις με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και άλλο πράγμα η διαβούλευση με ένα ευρύτερο κοινό που όμως έχει διαφορετικές στοχεύσεις. Δηλαδή ενώ είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με όλους δεν είναι από την άλλη αποτελεσματικό και ούτε με ή μας ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση με αξιότιμους φίλους που προσβλέπουν στην συγκρότηση της κεντροαριστεράς, ή μιάς θολής και χωρίς πρόσημο πορείας μεταρρυθμίσεων. Σήμερα και πολύ περισσότερο αναπτύσσεται ένα δίπολο με δύο διλλήματα, από την μιά είναι το δίλημμα με το μνημόνιο ή χωρίς αυτό και από την άλλη το δίλλημα με την αριστερά, την πρόοδο, την κοινωνία και τους εργαζόμενους ή με την θολή μεταρρυθμιστική λογική και το πελατειακό κράτος που μας έφερε στο σημείο της κρίσης. Σε αυτά τα διλλήματα δεν υπάρχουν μέσες λύσεις, τουλάχιστον στην σημερινή ιστορική φάση.
3. Οι προσπάθειες και ο διάλογος δεν μπορεί να είναι κατά συνέπεια «αχταρμάς», δεν μπορεί να καθορίζεται από παραγοντικές – επιβιωτικές λογικές πολιτικών παραγόντων, έτσι για να θυμίζει ο καθένας την παρουσία του στη πολιτική σκηνή.
Με την έννοια αυτή η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ διατύπωσε ένα πλαίσιο προτάσεων, προσπαθώντας να απαντήσει στο πρώτο προαπαιτούμενο, «παλίσιο πολιτικής και προγραμματικής βάσης» προτείνοντας προς τούτο τα παρακάτω 5 σημεία:
  • Νέα διαπραγμάτευση του χρέους στη κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης με διαγραφή μέρους του, θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης, επιμήκυνση της αποπληρωμής με περίοδο χάριτος.
  • Επαναφορά του θεσμικού πλαισίου της προστασίας των εργασιακών σχέσεων (συλλογικές συμβάσεις, διαιτησία κλπ)
  • Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε βασικούς τομείς (Υγεία, Παιδεία κ.α)
  • Αλλαγές στους θεσμούς και τις δομές του πολιτικού συστήματος. Διατύπωση μιας νέας «χάρτας» πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων
  • Διαμόρφωση μιας εθνικά ανεξάρτητης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής
Επισημαίνοντας παράλληλα ότι:
Επιδίωξή μας είναι οι δυνάμεις που θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση, να εκφραστούν ενιαία και στις μελλοντικές εκλογές.
Πιστεύουμε βαθιά πως η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, μια ευρεία συμμαχία των αριστερών, δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, η οποία θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση στην μνημονιακή κυβέρνηση. Σε αυτή τη προσπάθεια, σε αυτή τη πορεία έχουμε θέση όλοι όσοι, είτε μέσα από κοινούς κομματικούς χώρους, είτε μέσα στα μαζικά κοινωνικά κινήματα, υπηρετήσαμε μαζί τις ιδέες και τα ιδανικά του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, της Ευρώπης των αλληλέγγυων κρατών και των πράσινων πολιτικών.
Θέλουμε να συναντηθούμε με όλους τους συνεπείς αγωνιστές της αριστεράς, αλλά και με πολίτες διαφορετικής πολιτικής προέλευσης, που μοιράζονται τις αγωνίες και τις ελπίδες μας, που αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα της ασκούμενης πολιτικής και που δεν εκφράζονται από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα, που άσκησαν τη διακυβέρνηση της χώρας.
Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε ώστε να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα η αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική και πατριωτική διέξοδος από τη κρίση.
Το παραπάνω πλαίσιο αποτυπώνει με πολύ σαφή και καθαρό τρόπο για τον βηματισμό της νέας περιόδου σε σχέση και με τον τρόπο και τις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να κινηθεί ο αναγκαίος, σύντομος, αναλυτικός και απαραίτητα αποτελεσματικός διάλογος.
Οι καιροί δεν περιμένουν, όλοι να βαδίσουμε στον κοινό βηματισμό της ανατροπής και της αλλαγής.

Πηγή TVXS

Popular Posts

Blog Archive

Download

Translate

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

ένα φως που δεν σβήνει ποτέ

Αναζήτηση του ιστολογίου

Copyright © ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ | Powered by Blogger
Design by Dizzain Inc | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com